Η θέση του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν διαφέρει πολύ από εκείνη στην οποία βρέθηκε ο Λεμπρόν Τζέιμς το 2010.

Όπως εκείνος τότε, μετά από επτά χρόνια… φαγούρας στο αγαπημένο του Κλίβελαντ και κινδυνεύοντας δίπλα σε ανεπαρκείς συμπαίκτες να παραμείνει «βασιλιάς» δίχως στέμμα αν έβαζε το συναίσθημα πάνω από τη λογική, επέλεξε να πάει στο Μαϊάμι και να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους σούπερ σταρ, σε παρόμοιο σταυροδρόμι δείχνει να βρίσκεται και ο Greek Freak.

Η σύμπτωση είναι σατανική: Κι ο Giannis μετρά επτά σεζόν σε μια… μικρή αγορά, με την οποία είναι δεμένος συναισθηματικά, αλλά και μετά από δύο βραβεία MVP ήρθε η ώρα να βάλει τη λογική, δηλαδή την κληρονομιά που θέλει να δημιουργήσει, αψηφώντας το πρόσταγμα της καρδιάς του. Έχοντας ανασύρει ένα τελματωμένο franchise από την ανυποληψία είναι πλέον πασιφανές πως ενώ το Μιλγουόκι έχει ανάγκη τον Αντετοκούνμπο, ο ίδιος έχει διαφορετικές ανάγκες που οι Μπακς αδυνατούν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να του τις καλύψουν.

Οι Μπακς έχουν δεμένα χέρια

Οι Μπακς δείχνουν να μην μπορούν να του προσφέρουν κάτι περισσότερο. Όχι μόνο επειδή η φετινή σεζόν αποτέλεσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα και χαρακτηρίζεται δικαίως αποτυχημένη μετά τις (ίσως και υπερβολικές) προσδοκίες που δημιούργησε η αποπροσανατολιστικά καλή πορεία τους στη regular season. Αλλά κυρίως επειδή οι προοπτικές φαντάζουν περιορισμένες. Τα λάθη του περασμένου καλοκαιριού υποθηκεύουν την ευελιξία που χρειάζονται οι Μπακς για να προσφέρουν στον ηγέτη τους ένα κατάλληλο περιβάλλον προκειμένου να φτάσουν παρέα στον τίτλο. Το front office επέλεξε να προσφέρει τετραετή επέκταση 70 εκατ. δολαρίων στον Μπλέντσο παρά την κακή του εικόνα στα playoffs (που ήταν ακόμη χειρότερη φέτος) θυσιάζοντας τον Μάλκολμ Μπρόγκντον που θα μπορούσε να παραμείνει πληρώνοντας φόρο πολυτελείας για υπέρβαση του salary cap. Διατέθηκαν επιπλέον 12 εκατ. δολάρια για τους Ερσάν Ιλιασόβα και Ρόμπιν Λόπεζ που δεν έπαιξαν δευτερόλεπτο κόντρα στους Χιτ, ενώ δεσμεύτηκαν 30 εκατ. δολάρια για μια τριετία για τον 34χρονο Τζορτζ Χιλ.



Με τα μέλη της πεντάδας να έχουν για την ερχόμενη σεζόν και… βάλε συμβόλαια πολύ μεγαλύτερα της πραγματικής τους αξίας (Μίντλετον 33 εκατ., Μπλέντσο 16,8, Λόπεζ 12,7 και Χιλ 9,6), γίνεται αντιληπτό πως υπογράφοντας ο Γιάννης το supermax που θα του προσφέρουν (220+ εκατ. για πέντε χρόνια) οι δυνατότητες ευελιξίας και ουσιαστικών αλλαγών είναι πολύ περιορισμένες. Και θα πρέπει να βρεθούν αρκετά… κορόιδα στην offseason για να γίνουν ανταλλαγές που θα μπορέσουν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα της ομάδας.

Coach Bud or… bad coach ?

Ο μεσότιτλος είναι «βαρύς». Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν είναι φυσικά καθόλου κακός προπονητής. Το μαρτυρά η «φοίτησή» του στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς, αλλά και οι πορείες σε Χοκς και Μπακς. Όμως κατ’ επανάληψη έχει αποδειχτεί underachiever στα playoffs με ομάδες που είχαν σαρώσει στη regular season. Είναι σαφές πως όσο αποτελεσματικές, συχνά και ελκυστικές, είναι οι ομάδες που παρουσιάζει στην κανονική περίοδο, αυτές περνούν κάτω από τον πήχη στα playoffs. Κι επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν υπάρχει, αποδεικνύεται πως ο coach Bud δεν είναι καλός κόουτς, υπό την έννοια πως δεν δείχνει να εμφανίζει ένα εναλλακτικό πλάνο δράσης όταν το βασικό του εξουδετερώνεται.



Για τρία ολόκληρα παιχνίδια στη σειρά με τους Χιτ δεν έκανε καμία απολύτως προσαρμογή, επέμενε στο αναποτελεσματικό του δόγμα που ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα κατέληγε σε αδιέξοδο και μόνο η αναγκαστική τροποποίηση που έφερε ο τραυματισμός του Greek Freak στάθηκε ικανή να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και να κάνει ανταγωνιστική την ομάδα του. Την ώρα που ο Μπουντενχόλζερ αδυνατούσε να αξιοποιήσει το υπερόπλο που λέγεται Γιάννης κάνοντας ακόμη και αλλαγές με το… ρολόι, ο Έρικ Σπόελστρα αναδείκνυε στο μάξιμουμ όλες τις αδυναμίες του. Για όποιον διαβάζει ανάμεσα από τις λέξεις, ο Γιάννης έβγαλε δυσαρέσκεια για τον μικρό χρόνο συμμετοχής του στη σειρά με το Μαϊάμι και στις δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό έκανε λόγο για εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του παραλείποντας τον προπονητή. Με ό,τι αυτό σημαίνει…

Μονόδρομος οι άλλες πολιτείες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκαθάρισε πως δεν ψάχνει για trade. Συνεπώς η νέα σεζόν θα τον βρει λογικά ξανά στο Μιλγουόκι, αλλά απέναντι σε ακόμη πιο ισχυρό ανταγωνισμό. Στην Ανατολή αμέσως-αμέσως θα υπάρχουν επιπλέον οι Νετς με Ντουράντ, Ίρβινγκ και… Νας, ενώ στη Δύση μην περιμένει κανείς ξανά τόσο κακούς Γουόριορς. Δεδομένου ότι οι Μπακς δύσκολα θα είναι θεαματικά καλύτεροι ή χειρότεροι, φαντάζει «χλωμό» να έχουν μια πολύ διαφορετική σεζόν. Ο Greek Freak το καλοκαίρι του 2021 θα δει να σφάζονται στην ποδιά του πολλές ομάδες δελεάζοντάς τον όχι με χρήματα (τέτοια θα πάρει πολύ περισσότερα μένοντας στο Μιλγουόκι) αλλά προσφέροντάς του καλύτερες προοπτικές για να φτάσει στο… my precious δαχτυλίδι. Από Γουόριορς και Ράπτορς, μέχρι Μπλέιζερς ή και Μάβερικς, με τη λίστα να μην έχει τέλος, θα του τάξουν ένα πρωταθληματικό ρόστερ, με παρτενέρ πραγματικούς σούπερ σταρ, συμπαίκτες που δεν θα περιμένουν τα πάντα από αυτόν και προπονητές με τεχνογνωσία στον πρωταθλητισμό και όχι στις θεαματικές κανονικές περιόδους.



Μια δύσκολη απόφαση

Ασφαλώς η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία. Για ένα άκρως συναισθηματικό παιδί, τέτοιες επιλογές είναι ακόμη πιο δύσκολες. Ο Γιάννης αποδεδειγμένα αναπτύσσει δεσμούς ζωής. Η θαυμαστή σχέση με την οικογένειά του, σφυρηλατημένη από την ανέχεια των παιδικών χρόνων, αλλά και οι δεσμοί με την Ελλάδα (που δεν του φέρθηκε πάντα καλά) ή και με τον Φιλαθλητικό μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Το Μιλγουόκι τον αγκάλιασε, τον βοήθησε να γίνει αυτό που είναι, του πρόσφερε ένα ασφαλές περιβάλλον να αφοσιωθεί στην «τέχνη» του και εκείνος μόνο αγνώμων δεν είναι. Όμως το πεπρωμένο του δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί μένοντας εκεί. Όπως ο Λεμπρόν πριν δέκα χρόνια, προτιμότερο θα ήταν να αναζητήσει το πρωτάθλημα που τόσο λαχταρά σε άλλες πολιτείες. Και-ποιος ξέρει-αν τα καταφέρει, ίσως να επιστρέψει κάποια στιγμή στο Μιλγουόκι για να τηρήσει την υπόσχεσή του, όπως έκανε και ο «βασιλιάς» το 2016.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube