Δε χρειάζεται να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος του 19χρονου σέντερ, από τη στιγμή που κατέλαβε το νο13 στο ντραφτ του NBA. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο που ήδη διαπρέπει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, είχε επιλεγεί στο νο 15 της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Ο πιτσιρίκος από τα Μέγαρα έκανε την απόλυτη ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών που τον ήθελαν αρχικά 30 θέσεις πιο κάτω. Δούλεψε μέχρι τη τελευταία στιγμή και με όπλο τα προσόντα και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, έγινε ο πιο πετυχημένος Έλληνας καλαθοσφαιριστής στη διαδικασία των ντράφτ και αυτό όπως φαίνεται θα είναι μόνο η αρχή…

Πλέον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Παπαγιάννης λέει αντίο στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό από το φετινό καλοκαίρι. Οι πράσινοι όπως ήταν φυσικό εξέφρασαν τη περηφάνια τους για αυτή την εξέλιξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα πράγματα από ένα δικό τους παιδί, κάτι που αφήνουν να εννοηθεί άλλωστε στην σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσαν.

Η κουβέντα φυσικά αφορά τον ρόλο και τη χρησιμοποίηση του 19χρονου σέντερ, ο οποίος έβλεπε επί μια διετία κάποιους ατάλαντους συμπαίκτες να κλέβουν το χρόνο συμμετοχής του και να τον αφήνουν ως ένα σημείο στάσιμο. Οι ικανότητες και η ετοιμότητα του πιστοποιήθηκαν με την έλευση του Αργύρη Πεδουλάκη με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις στους τελικούς, που θα είναι και η τελευταία ανάμνηση του Παπαγιάννη με τα πράσινα.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε με τα λεγόμενα του ότι κατάλαβε το λάθος του… Από τη στιγμή που δεν μπορείς από οικονομικής πλευράς να φέρεις τους κορυφαίους ξένους προπονητές, είναι προτιμότερο να στηριχτείς σε Έλληνες τεχνικούς, που είναι διαβασμένοι διαθέτουν τη τεχνογνωσία και επενδύουν στα ελληνόπουλα.

Οι πράσινοι δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεργαστούν με μέτριους προπονητές τύπου Ιβάνοβιτς και Τζόρτζεβιτς, που προτιμούν να φέρουν 2-3 δικούς τους παίκτες και να αφήσουν στην άκρη το μέλλον του τριφυλλιού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια που οι πράσινοι απέχουν από το φάιναλ φορ έχουν μικρό αριθμό Ελλήνων σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ροτέϊσον τους.

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός πρέπει να εκλάβει την ιστορία με τον Παπαγιάννη ως ένα μάθημα για το μέλλον. Ο 19χρονος σέντερ ήταν βέβαιο ότι θα περάσει κάποια στιγμή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά το τριφύλλι θα έπρεπε να τον «χορτάσει» αγωνιστικά τη τελευταία διετία, κάτι που ξεκάθαρα δεν έκανε…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube