Τη χειρότερη πιθανή εξέλιξη είχε για τον Παναθηναϊκό η κλήρωση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, η οποία τον έφερε απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τους πράσινους, οι οποίοι βρέθηκαν αρχικά μια ανάσα από το γκρουπ των ισχυρών, αλλά έμειναν με την όρεξη και τελικά «ψώνισαν» τους Βάσκους.

Αυτό βέβαια είναι απλά η μια όψη του νομίσματος…

Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Σίγουρα το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι μια ταχύτητα πιο γρήγορο από το δικό μας, ενώ και η προϊστορία μας έχει διδάξει ότι το αντάμωμα ελληνικών ομάδων με Ισπανούς, συνήθως φέρνει σε αποκλεισμούς. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι όσο δύσκολη είναι η κλήρωση για το τριφύλλι, άλλο τόσο είναι και για τους Βάσκους.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη διαδικασία των δύο αγώνων με την Μπιλμπάο απαλλαγμένος από το άγχος. Φυσικά θέλει να προκριθεί, αλλά και να μη συμβεί αυτό κανείς δεν θα του καταλογίσει κάτι. Την ίδια ώρα οι πράσινοι έδειξαν στα δύο ματς με την Γκαμπάλα μια αξιοζήλευτη –για την εποχή- χημεία και σταθερότητα. Από τα 180 λεπτά των δύο αναμετρήσεων ο αντίπαλος ήταν καλύτερος μόνο για ένα 20 λεπτο στο δεύτερο παιχνίδι, καθώς το τριφύλλι δεν του επέτρεψε να πάρει τα ηνία και να ελέγξει τον ρυθμό των αγώνων.

Ο Παναθηναϊκός όπως έχουμε τονίσει είναι ο ορισμός ομάδας του προπονητή. Πέρα από τα αμιγώς αγωνιστικά, την τακτική και το σύστημα, οι πράσινοι έχουν «ψηλώσει» και πάλι στον βασικό τομέα της ψυχολογίας. Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι μετά το εις βάρος του 1-0 στο Μπακού θα λύγιζε. Όμως το σύνολο του Ουζουνίδη σήκωσε κεφάλι και όχι μόνο δεν έχασε, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε, αλλά έφυγε με τη νίκη-ανατροπή…

Πλέον στις αναμετρήσεις με την Αθλέτικ οι πράσινοι δίνουν την ταμπέλα του φαβορί στον αντίπαλο αλλά οι Βάσκοι θα πρέπει να ματώσουν για να προκριθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποκλειστεί ήδη και η υπόθεση πρόκριση δεν έχει κριθεί. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση η ισπανική ομάδα έχει το προβάδισμα(60%-40%), αλλά το τριφύλλι δεν πρόκειται να της χαριστεί.

Από τη μία η σταθερότητα του Παναθηναϊκού, από την άλλη η αποχώρηση του Βαλβέρδε και η έλλειψη μεταγραφών της Αθλέτικ, δίνουν βάσιμες ελπίδες στην ομάδα του Ουζουνίδη ώστε να κάνει την υπέρβαση. Θεωρείται δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα φέρουν την απόλυτη συσπείρωση στον οργανισμό του Παναθηναϊκού, ενώ αν καταφέρει τελικά να προκριθεί θα εκτοξεύσει την ψυχολογία του εκτός των συνόρων και θα μπορούμε και πάλι να μιλάμε για τον Panathinaikos…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube