Και κάπως έτσι, το περιβόητο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μπήκε στις ζωές μας. Μετά την τελετή έναρξης με τον Μόργκαν Φρίμαν και τον Λαΐμπ, οι πρωταθλητές Ασίας πήραν γεύση από Μουντιάλ αλλά δεν ήταν και τόσο γλυκιά όσο περίμεναν...

Το κυνικό Εκουαδόρ έβαλε από νωρίς δύσκολα στους Καταριανούς και τους νίκησε 2-0, ευκολότερα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό σκορ. Όλα αυτά σε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, σε ένα γήπεδο στη μέση της ερήμου που δεν γέμισε και προς το τέλος ήταν σχεδόν άδειο!

Ιδού λοιπόν τα πέντε συμπεράσματα του sport-fm.gr από την κυριακάτικη πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Το Κατάρ έχει ψωμιά ακόμα να φάει...



Η εθνική ομάδα του Κατάρ δεν έχει ιδιαίτερες επιτυχίες να επιδείξει. Ή τουλάχιστον δεν είχε μέχρι πρότινος, καθώς το 2019 κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας και μάλιστα με καταπληκτικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα, η ομάδα του άλλοτε προπονητή στη Μασία, Φέλιξ Σάντσεθ, είχε καταγράψει 7/7 με γκολ 20-1, ρίχνοντας τρία στην Ιαπωνία στον τελικό και αποκλείοντας στα προημιτελικά τη Νότια Κορέα!

Την ίδια χρονιά μάλιστα, το Κατάρ είχε συμμετάσχει στο Copa America με πρόσκληση και παρότι είχε συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό σε όμιλο με Κολομβία, Αργεντινή και Παραγουάη, είχε δείξει σκληρό καρύδι. Πέρυσι δε, είχε φτάσει στα ημιτελικά του Gold Cup της CONCACAF, όπου επίσης είχε προσκληθεί...



Ε, τρία χρόνια μετά, κρίνοντας τουλάχιστον από τα όσα είδαμε στο ματς με το Εκουαδόρ, η ομάδα αυτή... αγνοείται! Οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να δείξουν ανταγωνιστικοί ούτε για ένα τρίλεπτο, καθώς ήδη στο 3’ δέχτηκαν γκολ (που τελικά δεν μέτρησε) μετά από... έξοδο του Μεσολογγίου του τερματοφύλακα Αλ Σιμπ και ολιγωρία της άμυνας.

Με όλους τους παίκτες της εθνικής να αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, το οποίο δεν είναι και το πιο δυνατό της Ασίας, το επίπεδο του Κατάρ έδειξε πολύ χαμηλό. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο το άγχος και η πίεση, ωστόσο τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι ενόψει Σενεγάλης και Ολλανδίας. Οι Καταριανοί έχουν ψωμιά ακόμα να φάνε και το αν θα τους ξαναδούμε σύντομα σε Μουντιάλ κρίνεται αμφίβολο. «Δεν είναι ούτε για τη Super League 2», όπως είπε και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6…

Η εποχή του ημι-αυτοματοποιημένου οφσάιντ έφτασε


Χρειάστηκε να περάσει κάτι λιγότερο από ένα τρίλεπτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ για να δούμε την πρώτη δύσκολη φάση. Ήταν το γκολ του Βαλένσια, το οποίο σημειώθηκε με κοντινή κεφαλιά μετά από άστοχη έξοδο του Αλ Σιμπ και... αλαλούμ στην άμυνα των Καταριανών.

Κι ενώ με γυμνό μάτι το γκολ έμοιαζε αθώο, το ημι-αυτοματοποιημένο οφσάιντ και το VAR αποφάνθηκαν ότι υπήρχε οφσάιντ στα πρώτα στάδια της φάσης – με τον Ντανιέλε Ορσάτο να ενημερώνεται και να ακυρώνει το γκολ.



Κι αυτό γιατί μετά την εκτέλεση φάουλ, ο Σάντσες βρήκε με το κεφάλι την μπάλα κι εκείνη κατέληξε αφού έσκασε στο έδαφος στον Εστράδα, που τροφοδότησε εκ νέου τον Σάντσες. Από γυριστό δικό του κατέληξε στoν Βαλένσια και από εκεί στα δίχτυα, με την τεχνολογία του ημι-αυτοματοποιημένου οφσάιντ να... συλλαμβάνει το πόδι του Εστράδα εκτεθειμένο!

Νέα εποχή που είναι ήδη εδώ...

Ο Βαλένσια είναι μια εθνική μόνος του!



Τρεις φορές έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ο Ενέρ Βαλένσια, δύο γκολ μέτρησαν, με τον 33χρονο επιθετικό να είναι ο αδιαφιλονίκητος MVP του αγώνα – παρότι άγχωσε λίγο τους συμπατριώτες του αποχωρώντας με χτύπημα στο γόνατο.

Ο έμπειρος φορ της Φενέρμπαχτσε, που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά με 15 γκολ σε 22 συμμετοχές για τα «καναρίνια», αποτελεί και τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ έχοντας πλέον 37 στο ενεργητικό του.



Μπορεί δε να υπερηφανεύεται ότι έχει πετύχει όλα τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία οκτώ χρόνια!

Βλέπετε, πριν τα δύο που έχει φέτος, είχε βρει δίχτυα τρεις φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 – σημειώνοντας το 100% των τερμάτων της ομάδας του στα ματς με Γαλλία, Ελβετία και Ονδούρα.

Μια εθνική ομάδα μόνος του...

Το αλκοόλ ενδέχεται να λείψει αρκετά από τους οπαδούς



«Μπορείς να διασκεδάσεις με ή χωρίς αλκοόλ» ανέφερε ο Ερικ Ντάιερ προ ημερών και δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με τα λεγόμενα του Άγγλου ποδοσφαιριστή. Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται, η ξαφνική απόφαση για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα που φιλοξενούν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει φέρει μπόλικα παράπονα από τους οπαδούς.



Αρκεί να δει κανείς τι φώναζαν οι φίλοι του Εκουαδόρ κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας. «Θέλουμε μπύρα» ανέφερε το απλοϊκό σύνθημα που φώναξαν στο “Al Bayt Stadium”, την ώρα που η Budweiser, εκ των χορηγών του τουρνουά, ξέμεινε με τόνους μπύρα και μία παντελώς άδεια ζώνη φιλάθλων...

Κι όλα αυτά μετά από ένα μόλις ματς στο Μουντιάλ. Τα παράπονα για την έλλειψη αλκοόλ αναμένεται να αυξηθούν...

Οι Καταριανοί φίλαθλοι δεν είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί


Το “Al Bayt Stadium” είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εκ των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γι’ αυτό και επιλέχτηκε για την πρεμιέρα. Με χωρητικότητα 60.000 φιλάθλων και κατασκευασμένο κάπου μέσα στην έρημο στην περιοχή Αλ Κορ, το γήπεδο δεν γέμισε, ενώ παρατηρήθηκε ακόμα και στο ημίχρονο αποχώρηση οπαδών!

Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης δε, στο γήπεδο φαίνονταν να έχουν παραμείνει οι φίλοι του Εκουαδόρ – σχεδόν μόνοι τους! Οι εικόνες των αδειασμένων κερκίδων προκάλεσαν αίσθηση. Ακόμη κι αν το Κατάρ έκανε μία κακή εμφάνιση και ουσιαστικά είχε χάσει το ματς από το ημίχρονο, θα περίμενε κανείς ότι οι οπαδοί των διοργανωτών θα ήθελαν να μείνουν στο γήπεδο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.



Αντιθέτως, έδειξαν πως δεν είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί και πως δεν υπάρχει στην οπαδική τους κουλτούρα αυτό που θα λέγαμε στα μέρη μας στήριξη στην ομάδα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα μετά το πρώτο ματς του Κατάρ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube