Ναι, είναι άτυχος. Είναι ότι του πήγε στραβά από τη σέντρα. Είναι ότι υπάρχει μια μέρα που είναι χειρότερη από εκείνες που έχεις φανταστεί και στα πιο εφιαλτικά όνειρα. Είναι ότι υπάρχει μια τουλάχιστο… ημερολογιακή μέρα στο πρωτάθλημα, που θα δεις ότι δεν υπάρχει τίποτε που να σου βγαίνει και η μπάλα δεν φτάνει ποτέ στον Πρίγιοβιτς κι ο Μπίσεσβαρ δεν βλέπει μπροστά του.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@hotmail.com


Και ο Τσίμιροτ, ο Βαρέλα κι όποιος άλλος πληρώνεται για να κρατήσει τη μπάλα για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο στην κατοχή του, γνωρίζοντας στη συνέχεια που ακριβώς θα τη στείλει χωρίς να κάνει λάθος, έχουν τις άσχημες στιγμές τους. Θα είναι λοιπόν μια μέρα που θα την ξεχάσεις γρήγορα ή θα κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα δυσάρεστα στοιχεία και θα τα τρίψεις στη μούρη των ποδοσφαιριστών μπας και φιλοτιμηθούν και δεν σκεφτούν τον εαυτούλη τους, ρίχνοντας τα βάρη στους άλλους… Σε συμπαίκτες, σε διαιτητές, σε προπονητές, στα drones που πετάνε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, στο χορτάρι… Δεν είναι τέτοια παιδιά. Είναι ώριμα και με ασφαλή συμπεριφορά, αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα παρουσία τους.

Το θέμα, σε τέτοια παιχνίδια, που όλα σου πάνε στράφι και δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, αλλά, πρέπει να μένεις μόνιμα σε θέση αμυνόμενου ή τέλος πάντων χωρίς να έχεις φιλοδοξίες από το τελικό αποτέλεσμα, εργάζεσαι, ακόμη και λειψός με λογική και ωριμότητα. Δεν διαλύεσαι. Δεν διαλύθηκες όταν έπαιζες δύο ματς την εβδομάδα και μάλιστα πολύ δυνατά, γιατί να διαλυθείς με το καλημέρα από την ΑΕΚ, που δεν εμπνέει φόβο, δεν είναι δα και τόσο τρομερή που θα περιορίσει την ποιότητα του ΠΑΟΚ, που θα τον κάνει να γονατίσει τόσο εύκολα.

Παραπάνω φοβήθηκε ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ και μπήκε στο γήπεδο χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Ενδεχομένως αυτό να αφορά στον ψυχολογικό τομέα και στο πως θα διαχειριστείς την πίεση από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Πως θα καταφέρεις να μην εκτεθείς από την ΑΕΚ, που γνωρίζεις πολύ καλά ότι διαθέτει έναν ικανότατο ποδοσφαιριστή της συνομοταξίας του Αραούχο και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Και επιπροσθέτως, αν δεν είσαι έτοιμος να παίξεις το παιχνίδι του κέντρου για να αποφύγεις τα λάθη και να δημιουργήσεις φάσεις ή τουλάχιστο να αναστατώσεις το παιχνίδι του αντιπάλου, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος να ελπίζεις σε κάτι θετικό μέσα στο ΟΑΚΑ.

Αν υποστηρίξει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στο ΟΑΚΑ, θα είναι υπερβολικός. Αλλά, ακόμη κι αν ο Μάτος είχε σκοράρει και είχε ισοφαρίσει στην εκπνοή του πρώτου μέρους, υπάρχει έστω και ένας που θα πόνταρε σε ισοπαλία; Κανείς. Δεν υπάρχει ΠΑΟΚ. Υπάρχει ΑΕΚ και πιέζει, με υπομονή για να τελειώσει το παιχνίδι απέναντι σε… δέκα που δεν μοιάζουν καν να είναι δέκα, αλλά λιγότεροι.
Ίσως όλο το περίφημο φορμάρισμα, έχει και ντεφορμάρισμα, τελικά. Κάτι στραβώνει κι όλα καταλήγουν σε εμφανίσεις σαν του πρώτου καιρού, στο πρωτάθλημα όταν ο ΠΑΟΚ κατέληγε στην ενδέκατη θέση.

Δεν είχε στόφα ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και η απώλεια του ενδέκατου παίκτη είναι πρόφαση για να… δικαιολογήσει κακή απόδοση. Τελικά, ψάχνεις να βρεις πιο πολύ… ΠΑΟΚ σε ντέρμπι και αποδεικνύεται ότι επειδή κερδίζει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, κάπου εκεί επέρχεται ο εφησυχασμός και ό,τι ακολουθεί δεν αποτελούν κίνητρο για να πορευθεί με επιτυχία.

Στο χέρι του ενός, δηλαδή του προπονητή, είναι να ενισχύσει τη φιλοδοξία των ποδοσφαιριστών και να τους επαναφέρει σε υψηλό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας, έστω και μέσα από… στάσεις, την ποιότητα της ομάδας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube