Η Λάρισα σε δύο περιπτώσεις και Καστοριά με τον ΟΦΗ από μία, είναι οι ομάδες πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν καταφέρει να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Μαζί θα θυμηθούμε ποιες άλλες ομάδες πλην αυτών κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Συνολικά 12 τελικοί είχαν ομάδα από την περιφέρεια σαν φιναλίστ, αλλά μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις αυτές κατάφεραν να πάρουν την κούπα.

Tου Κώστα Μιαούλη

Oι «μαυραετοί»

Η Δόξα Δράμας ήταν η πρώτη που κατόρθωσε να φτάσει σε τελικό, το 1954 ενώ στη συνέχεια έφτασε άλλους σε δύο απανωτούς τελικούς το 1958 και το 1959. Στην πρώτη περίπτωση ηττήθηκε 2-0 από τον Ολυμπιακό με τα τέρματα του Δρόσου και του Δαρίβα στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Σε αυτούς που ακολούθησαν μαζί με τον Γιώργο Γεωργιάδη, άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Τάκης Λουκανίδης, ο Γρηγοριάδης, ο Ναλμπάντης προστέθηκαν στο δυναμικό της Δόξας Δράμας. Παρόλα αυτά, οι «μαυραετοί» έπεσαν και στις δύο επόμενες απόπειρες του, να κατακτήσουν το Κύπελλο πάνω στον Ολυμπιακό. Το 1958 ηττήθηκαν με σκορ 5-1, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Πιο ανταγωνιστικοί εμφανίστηκαν στον τελικό της επόμενης χρονιάς, όταν προηγήθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου με 1-0, στην αρχή του δευτέρου μέρους, με τον Γεωργιάδη, αλλά μέσα σε επτά λεπτά με τον Χριστοφορίδη και τον Μπέμπη, οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν το ματς.

Ο Πιερικός ήταν η δεύτερη ομάδα που εμφανίστηκε στον τελικό, αποκλείοντας στα προημιτελικά τη Νίκη Βόλου και στα ημιτελικά τον ΠΑΣ Αβέρωφ. Στον τελικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δεν μπόρεσαν να προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση στον Ολυμπιακό, που με τον Πολυχρονίου, τον Παπάζογλου και τον Σιδέρη, ηττήθηκαν 3-0.

Χρυσή δεκαετία

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια και να φτάσουμε στο 1980, για να έρθει η καταπληκτική ομάδα της Καστοριάς, για να πετύχει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αυτό που δεν κατόρθωσαν η Δόξα και ο Πιερικός. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Σαργκάνης, ο Γιώργος Παράσχος, ο Λάκης Σημαιοφορίδης, ο Γιάννης Δίντσικος, ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου και ο Τάκης Τσιρώνης, έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Ο τελευταίος σημείωσε χατ-τρικ στον ανεπανάληπτο τελικό με τον «Γηραιό» και ήταν ο πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης με εννέα τέρματα. Ο Λάκης Σημαιοφορίδης και ο Γιάννης Δίντσικος είχαν σημειώσει τα δύο πρώτα γκολ της Καστοριάς που έμεινε πίσω στο σκορ, αλλά μέχρι το 49’ είχε πάρει προβάδισμα.



Η αυξανόμενη δυναμική της Λάρισας που ακολούθησε, φάνηκε με την παρουσία της σε τρεις τελικούς μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι «βυσσινί» δεν τα κατάφεραν απέναντι στον Παναθηναϊκό το 1982, αφού ηττήθηκαν 1-0 από το γκολ του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη. Κάτι ανάλογο έγινε και το 1984, όπου η ΑΕΛ με το αυτογκόλ του Γκαλίτσιου και το γκολ του Κώστα Αντωνίου, ηττήθηκε ξανά από τους «πράσινους». Όμως το 1985, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να μπορέσουν οι «βυσσινί» να πάρουν τον πρώτο από τους δύο τίτλους στον θεσμό. Με μια τρομερή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ, κάτω από τις οδηγίες του Αντρέι Στρεϊλάου, ο Μιχάλης Ζιώγας με δύο γκολ, ο Κμίετσικ και ο Βαλαώρας, οδήγησαν την ΑΕΛ σε θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ με 4-1 και χάρισαν στην σπουδαία αυτή ομάδα το πρώτο της τρόπαιο.



Ο ΟΦΗ ήταν εκείνος που ήρθε να κλείσει την «χρυσή» δεκαετία των επαρχιακών ομάδων στο Κύπελλο Ελλάδος, αφού αναμετρήθηκε στον τελικό με τον Ηρακλή το 1987. Ο Μύρωνας Σηφάκης θα αποκρούσει τα πέναλτι των Ζήφκα και Αδάμου, ο Ζούντμπι θα στείλει ένα άουτ και η ομάδα του Ηρακλείου, με μια περίφημη ομάδα, στην οποία αγωνίζονταν μεταξύ άλλων ο Ίσις, ο Γιάννης Σαμαράς (πατέρας του Γιώργου), ο Τσινός και ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου, θα πάρει το Κύπελλο. Ο ΟΦΗ θα βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου και δύο χρόνια αργότερα, θα γυρίσει το ματς από 0-2 σε 2-2, με τον Βλαστό και τον Τσίμπο, αλλά ο ΟΦΗ, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα εκείνη την ημέρα για να σταματήσει τον Λάγιος Ντέταρι που σημείωσε δύο γκολ (άλλα δύο ο Τσαλουχίδης) για να επικρατήσει ο Ολυμπιακός με 4-2 στο ΟΑΚΑ.



ΑΕΛ reloaded

Πέρασαν 18 χρόνια, μέχρι να φτάσει ξανά επαρχιακή ομάδα στον τελικό. Αυτή ήταν η Λάρισα, που έφτασε στον 4ο τελικό της ιστορίας της και έμελλε να σηκώσει το Κύπελλο μέσα στον Βόλο. Η ΑΕΛ θα προηγηθεί με τον Κόζλεϊ στο 3ο λεπτό μετά από φάουλ του Φωτάκη, ο Παπαδόπουλος θα ισοφαρίσει με πέναλτι στο φινάλε του πρώτου μέρους, για να έρθει ο Αντσουέ στο 82ο λεπτό μετά από βαθιά μπαλιά του Φωτάκη, να σκοράρει και να χαρίσει το 2ο Κύπελλο στην Λάρισα, κάτω από τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη.
Το 2013 ήταν η σειρά του Αστέρα Τρίπολης να κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε τελικό, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η ομάδα της Τρίπολης, θα προηγηθεί με τον Ράγιος αλλά ο Φουστέρ θα απαντήσει. Στο 69΄ έγινε η φάση που συζητήθηκε, με τον Μανιάτη να κόβει με το χέρι στη γραμμή την κεφαλιά του Σανκαρέ και ο Ολυμπιακός στην παράταση με τον Τζεμπούρ και πέναλτι του Αμπντούν πήρε τη νίκη με 3-1.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube