Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr


Θα πρέπει να υποχρεωθούμε σε ορισμένους συμβιβασμούς. Ο πρώτος, στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, είναι ένας συμβιβασμός με τον Ιβαν Σαββίδη και τον τρόπο με τον οποίο έχει συνηθίσει να λειτουργεί.

Είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αρκετά μακριά από την ποδοσφαιρική αλητεία που ακμάζει και δεν εφάπτεται στα «θέλω» των οπαδών. Οι τελευταίοι θα βολεύονταν με κάποιον παράγοντα που το εκτόπισμά του θα ήταν εντυπωσιακό και με τις φωνές και τα κλωτσομπουνίδια θα περνούσε το δικό του…

Κάπως έτσι φαντάζονται τον ήρωα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, με αρχηγική εμφάνιση στις υπερκείμενες αρχές, με τον παρά μου… και τα λοιπά.

Ο Σαββίδης δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς. Είναι μονίμως μακριά από την ομάδα κι αν δεν υπήρχε αγωνιστική δράση, θα έκανε πολύ καιρό να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμβιβαστούμε με μια λογική που δεν συμβαδίζει με τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα, με τον παραδοσιακό πρόεδρο ή ιδιοκτήτη που υπερασπίζεται όλο το 24ωρο την ομάδα του ή σπεκουλάρει σε βάρος των αντιπάλων του, όπως επιβάλουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Ο Σαββίδης έχει ξεσηκώσει μεθόδους του «σοβιέτ» για να ανταποκριθεί στη διοίκηση του ΠΑΟΚ και προφανώς δεν απέχει πολύ από τη μεθοδολογία που διδάχθηκε υπηρετώντας τα υψηλά ιδεώδη του κόμματος, στη μαμά-Ρωσία. Οι πιο απλές αποφάσεις είναι μια υπόθεση που τραβά σε μάκρος, περνά από έγκριση κατά την ιεραρχία που ο ίδιος, ως επικεφαλής, έχει επιβάλλει κι αν πάει κάτι στραβά, θα βάλει τις φωνές στους υφισταμένους του. Τρία χρόνια τώρα, δεν λέει να αλλάξει τη λειτουργία που, εκ του αποτελέσματος, δεν έχει αποδώσει.

Αλλά, από γέρικο σκυλί, δεν περιμένεις καινούργια κόλπα. Την Τρίτη, της… συνεδρίασης στη Superleague, προκαλεί εντύπωση το εξής:
Εγινε ο γνωστός χαλασμός. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ αποχώρησε εγκαίρως.

Τι να πει κανείς; Ότι δεν ήθελε να γίνει μάρτυρας μιας ακόμη δυσάρεστης εικόνας από την θαυμαστή ποδοσφαιρικήκουλτούρα; Μάλλον δεν το αντέχει η αισθητική του.

Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να αποχωρεί από μια κρίσιμη συνεδρίαση, έστω κι αν έχει εκθέσει προηγουμένως τις προτάσεις του ΠΑΟΚ; Δεν υποτίθεται ότι ο ΠΑΟΚ παρακολουθεί το θέμα της Λεωφόρου και θα αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, με σχετική τοποθέτηση;

Τρεις μέρες νωρίτερα, στη Βέροια, το αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ ήταν αν μη τι άλλο θετικό.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ομάδα, παρά τις απουσίες, επανήλθε και θύμισε, σε πολλά σημεία, τον ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ταξίδεψε μόνη. Πήγε μόνη της. Ούτε πρόεδρος, ούτε τεχνικός διευθυντής βρέθηκε στην κοντινή Βέροια, με την αποστολή της ομάδας. Ο πρώτος είχε δουλειές στο Λονδίνο (ίσως δουλειές του ΠΑΟΚ), ο δεύτερος παραιτήθηκε.

Προφανώς δεν είναι εικόνα ομάδας που διεκδικεί το πρωτάθλημα. Ενδεχομένως και με τον πρόεδρο και αξιολογότατο Τζακ θα πρέπει να κάνουμε έναν συμβιβασμό. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αρμοδιότητες που έχει αναλάβει είναι πολύ διαφορετικές από το να βρίσκεται κοντά στην ομάδα και να αναπληρώνει όποιο κενό αφήνει ο ηγέτης και –κυρίως- χρηματοδότης Ιβαν.

Ό,τι κι αν έχει αναλάβει, θα έχει κι αυτός χρόνο για να αποδείξει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, εφόσον τα αποτελέσματα της χρήσης του επιβραβεύουν την συμμετοχή του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ Υ. Γ. Αν έχετε να πείτε κάτι για τη διακοπή του πρωταθλήματος, αν έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο τη στιγμή που όλοι αποδοκιμάζουν τη διακοπή και τη θεωρούν ανώφελη, τότε μόνο να βγάζετε ανακοινώσεις. Αν δεν έχετε να πείτε τίποτε και ίσα ίσα δείχνετε το μπόι σας, αφήστε το καλύτερα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
TAGS: Π.Α.Ο.Κ.