• Τι κοινό έχουν τα τρία τελευταία παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός είχε αρνητικά αποτελέσματα και μάλιστα με πολύ κακές εμφανίσεις; Για να δούμε…

• Στη Λιβαδειά, στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τρεις αλλαγές στο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να χάνει 1-2. Πέρασε τους Μπουχαλάκη, Λόπες και Κίτσο κι έβγαλε τους Κούντε, Αλγκασίμ και Αποστολόπουλο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ήττα 2-3 από την ομάδα της Β Εθνικής.

• Στο Βέλγιο, στη ρεβάνς με την Άντβερπ για το Γιουρόπα Λιγκ, ο Μαρτίνς έκανε άλλες τρεις αλαλγές από το ημίχρονο (!), με τον Ολυμπιακό να χάνει 0-1. Πέρασε τους Αγκιμπού, Μασούρα κι Ελ Αραμπί κι έβγαλε τους Μπουχαλάκη, Λόπες και Τικίνιο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-1 από μία ομάδα που είχε παίξει με πολλές ρεζέρβες.

• Στη Ριζούπολη, στο πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς με τον Απόλλωνα για το πρωτάθλημα, ο Μαρτίνς έκανε μία αλλαγή από το ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό στο 0-0. Πέρασε τον Τικίνιο κι έβγαλε τον Μαντί Καμαρά. Το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε στο 0-0 με ένα αντίπαλο από τον οποίο έλειπαν 14 παίκτες.

• Με αποτελέσματα δύο ήττες και μία ισοπαλία, απέναντι σε αντιπάλους που δεν λες ότι είναι και…θηρία, μοιάζει να μην έχει πετύχει η στρατηγική με τις πολύ γρήγορες αλλαγές του Μαρτίνς. Ακόμη κι αν απομονώσουμε τα τρία β΄ ημίχρονα, θα διαπιστώσουμε ότι ο Ολυμπιακός στα δύο από αυτά έχει μείνει στο 0-0 και στο άλλο στο 1-1.

• Είναι σαφές ότι ο Πορτογάλος προπονητής όταν βλέπει ότι η ομάδα του δεν τραβάει, θέλει να την «ταρακουνήσει» και έχει βρει ένα τρόπο, την η, τις αλλαγές στο ημίχρονο. Θεωρεί ότι έτσι αφενός μεν η δική του ομάδα θα γίνει καλύτερη, αφετέρου δε η αντίπαλη θα μπερδευτεί βλέποντας μία διαφορετική ενδεκάδα.

• Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιο, πρέπει να καταγράψουμε και κάτι άλλο: αμέσως πριν από αυτά τα τρία παιχνίδια, που έχουν γίνει σε διάστημα περίπου πέντε εβδομάδων, ο Μαρτίνς είχε προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις και σε άλλα δύο παιχνίδια…

Με τη Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκη είχε βάλει στο ημίχρονο με το αποτέλεσμα 0-0 τους Μπουχαλάκη και Λόπες κι είχε βγάλει τους Καμαρά κι Ονιεκουρού. Κι ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη με 1-0 με γκολ στο 90’.

Με το Βόλο στο Καραϊσκάκη είχε βάλει στο ημίχρονο με το αποτέλεσμα ξανά στο 0-0 τους Ανδρούτσο, Μαντί και Μασούρα κι είχε βγάλει τους Λαλά, Αγκιμπού και Ροντρίγκες. Κι ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νικη με 2-1 με γκολ στο 91.



• Να προσέξουμε ότι οι αλλαγές στο ημίχρονο δεν έπιασαν τόπο, βάσει αποτελέσματος, στα τρία εκτός έδρας ματς (με Απόλλωνα, Άντβερπ, Λεβαδειακό) , αλλά έπιασαν τόπο στα δύο εντός έδρας (με Φενέρ και Βόλο)-και στα δύο εντελώς οριακά, με νίκες από γκολ στο 90ο και στο 91ο λεπτό.

• Τι έχει συμβεί στα άλλα φετινά παιχνίδια στα οποία ο προπονητής του Ολυμπιακού αποφάσισε και έκανε παρεμβάσεις με αλλαγές στο ημίχρονο;

ΜΕ τη Νέφτσι στο Καραϊσκάκη είχε μπει ο Σισέ (αναγκαστική αλλαγή) αντί του Ραντζέλοβιτς, με το αποτέλεσμα στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Τελικό αποτέλεσμα πάλι 1-0.

ΜΕ τη Λούντογκορετς στο Καραϊσκάκη είχε μπει ο Εμβιλά αντί του Κούντε, με το αποτέλεσμα στο 0-0. Τελικό αποτελέσμα πάλι ισόπαλο, 1-1.

ΜΕ τον Ατρόμητο πάλι στο Καραϊσκάκη είχε μπει ο Ονιεκουρού αντί του Λόπες, με το αποτέλεσμα στο 0-0. Τελικό αποτέλεσμα πάλι ισόπαλο, 0-0.

ΜΕ τον ΠΑΣ στα Γιάννινα είχε μπει ο Εμβιλά αντί του Ονιεκουρού, με το αποτέλεσμα στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Τελικό αποτέλεσμα 2-1, υπέρ του Ολυμπιακού.

ΜΕ τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη είχε μπει ο Ονιεκουρού αντί του Ροντρίγκες, με το αποτέλεσμα 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Τελικό αποτέλεσμα 2-1, υπέρ του Ολυμπιακού.

ΜΕ τον Ιωνικό στο Καραϊσκάκη είχε μπει ο Αβραάμ (αναγκαστική αλλαγή) αντί του Σωκράτη, με το αποτέλεσμα 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Τελικό αποτέλεσμα 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

• Να επιχειρήσουμε να κάνουμε σούμα; Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές στο ημίχρονο πολύ σπάνια επιδρούν θετικά υπέρ του Ολυμπιακού. Έχει γίνει δύο φορές στις 11 περιπτώσεις κι αυτές με γκολ στο 90’ και στο 91’.

• Ας κρατήσουμε, όμως, κάτι άλλο: ότι δεν του κάνουν ζημιά του Ολυμπιακού! Στα παιχνίδια που ο Μαρτίνς έκανε αλλαγή στο ημίχρονο, κανένα παιχνίδι δεν πήγε προς το χειρότερο.

• Εξτρά παρατήρηση; Και στα δύο παιχνίδια στα οποία μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο ο Εμβιλά, ο Ολυμπιακός έφαγε γκολ πολύ γρήγορα (στο 49’΄από τη Λούντογκορετς και στο 61΄από τον ΠΑΣ) και μετά έτρεχε και δεν έφτανε για να σώσει το αποτέλεσμα, καταφέρνοντας το με γκολ στο 87’ και στο 84’ αντίστοιχα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube