*Εξ’ αρχής γνωρίζαμε δυο πράγματα για το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι του Παναθηναϊκού. Το πρώτο ήταν ότι θα περάσουμε… δύσκολες μέρες σε ό, τι έχει να κάνει με το χρονικό κομμάτι, με το ψάξιμο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το γεγονός ότι θα περνούσαν οι μέρες μέχρι να φτάσουμε σε ολόκληρη την ενίσχυση. Όπως και έγινε. Το δεύτερο αφορούσε την πολύ μεγάλη πίεση από κάθε κατεύθυνση και την υποχρέωση για ποιοτική αναβάθμιση και βάθος στο ρόστερ. Μετά τα περσινά και την αποτυχημένη σεζόν, το «τριφύλλι» έπρεπε να προχωρήσει σε καλές περιπτώσεις.

*Συνολικά έγιναν 8 (7+1) μεταγραφές, ενώ είναι ανοικτό το να γίνει μια ακόμη κίνηση που θα αφορά ελεύθερο. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, αλλά ας περιμένουμε. Αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές για πολλές θέσεις με το τριφύλλι να κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο την ενίσχυσή του, κάνοντας δικό του τον Σεμπάστιαν Παλάσιος λίγο πριν από το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

*Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Αργεντινός είναι μια κίνηση από το πάνω ράφι και αποτελεί την πιο… hot μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό φέτος. Το… καλό το κράτησαν για το τέλος οι πράσινοι. Ο 29χρονος θα δώσει στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα. Οι περισσότεροι εξτρέμ του «τριφυλλιού» δε διέθεταν όσα έχει ο Παλάσιος. Το πακέτο «ταχύτητα – ένας εναντίον ενός – προσωπικότητα». Το τι θα βγάλει ο Αργεντινός στο γήπεδο, θα φανεί. Εκεί, άλλωστε, είναι και ο καθρέφτης. Ο ποδοσφαιριστής θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλους τους λάτιν που περνάνε για πρώτη φορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Να έχουμε, λοιπόν, όλοι μας υπομονή. Το βέβαιο είναι ότι με την προσθήκη του συγκεκριμένου παίκτη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Παλάσιος αποτελούσε εξ’ αρχής την πρώτη επιλογή του προπονητή του Παναθηναϊκού.

*Στη μεσαία γραμμή ο Παναθηναϊκός πήρε έναν «κόφτη», τον Ρούμπεν. Απέκτησε, επίσης, ένα «οκταροδεκάρι», τον Ραμόν Λούντκβιστ και έναν επιτελικό μέσο που αγωνίζεται και στα αριστερά, τον Ματέους Βιτάλ. Επί της ουσίας, λοιπόν, πρόκειται για τρεις παίκτες για τέσσερις θέσεις. Ο πρώτος, από τον οποίο έχουμε και μεγαλύτερη εικόνα λόγω της συμμετοχής του στην προετοιμασία και τα φιλικά, είναι καθαρό «εξάρι». Με εμπειρίες, με παραστάσεις, με δυναμισμό στο παιχνίδι του. Κάνει απλά πράγματα και μπορεί να συμμετάσχει σε δημιουργία κυρίως με διαγώνιες πάσες. Θα πλαισιώσει σε αυτή τη θέση τους Κουρμπέλη, Αλεξανδρόπουλο, συν τον Μαουρίσιο που παίζει στο «8». Ο Ισπανός μπορεί να δώσει πολλά σε αυτά που θέλει ο Γιοβάνοβιτς, κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι που αποτελεί και το δυνατό του σημείο.

*Ο Σουηδός Λούντκβιστ ήταν στις δυο πρώτες επιλογές του προπονητή της ομάδας. Πιο δημιουργικός και με ικανότητα να παίξει και στο «10». Στα 24 του θα διεκδικήσει τη θέση του και θα βάλει εξτρά ανταγωνισμό στη μεσαία γραμμή. Σε ό, τι έχει να κάνει με τον Βραζιλιάνο, περιμένουμε να προσθέσει ποιότητα στη μεσοεπιθετική λειτουργία και περισσότερη…. άνεση στη δημιουργία. Γι αυτό τον πήρε η ομάδα. Επί της ουσίας θα μοιραστεί μια θέση με τον Βιγιαφάνιες ή ακόμα και με τον Λούντκβιστ. Αν προσθέσουμε σε αυτούς και τον Μπουζούκη, καταλαβαίνει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερο βάθος στο ρόστερ του και σε αυτές τις θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η μέρα με τη νύχτα…

* Για την άμυνα η ομάδα προχώρησε σε δυο κινήσεις. Αρχικά, έκανε… σεφτέ στις μεταγραφές με την απόκτηση του Κώτσιρα για μια θέση στο δεξί άκρο. Ο πρώην μπακ του Αστέρα Τρίπολης άρεσε στον Γιοβάνοβιτς όταν τον παρακολούθησε. Τα στοιχεία του είναι γνωστά. Κοντρολαρισμένος με ικανότητα να ανεβαίνει και να βοηθάει στο επιθετικό παιχνίδι. Έχει προβάδισμα έναντι του Σάντσες για τη θέση του βασικού. Ντύθηκε στα πράσινα, επίσης, ο Σάρλια για τα στόπερ. Η απόκτησή του είναι περισσότερο για να συμπληρωθεί η τετράδα στα μετόπισθεν. Ο Κροάτης ήρθε για να πάρει μια θέση δίπλα στους Σένκεφελντ, Σάντσες και Πούγγουρα. Θεωρείται δύσκολο να πάρει θέση βασικού, ειδικά όταν ο Ολλανδός θα είναι στο 100%. Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά φαίνεται ότι ο παίκτης είναι μια ακόμη λύση για την άμυνα. Επίσης, τη χθεσινή ημέρα έγινε και η έκπληξη με την επιστροφή του Γιώργου Βαγιαννίδη. Ο νεαρός μπακ μετά το πέρασμά του σε Ιντερ και Σιντ Τρούιτεν, φοράει ξανά τα πράσινα για μια δεύτερη ευκαιρία. Αρχικά, θα παίξει στη β’ ομάδα και ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι. Το ταλέντο του είναι πλούσιο. Απαιτείται δουλειά, υπομονή και… το κεφάλι κάτω για να δείξει ο ποδοσφαιριστής αυτά που μπορεί και να εξελιχθεί. Ως πρότζεκτ, θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Μακάρι να τα καταφέρει…

*Τέλος, ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε σημαντικά και στη θέση του τερματοφύλακα με την απόκτηση του Ιταλού Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Το σκεπτικό του Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ απλό: Να ανέβει ο ανταγωνισμός στην καθημερινότητα της ομάδας για μια θέση στο «1». Ο 30χρονος είναι έμπειρος, έχει γεμάτες σεζόν και δεν έρχεται για δεύτερος. Αντιθέτως, θα διεκδικήσει τη θέση μαζί με τον Σωκράτη Διούδη και ο προπονητής θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο… εκλεκτός.

*Έφυγαν οι Σανκαρέ, Καμπετσής, Σαβιέρ, Περέα, Εμμανουηλίδης, Κολοβός, ο Νιάς που ήταν δανεικός, αλλά και οι Μολό, Καραγιάννης. Θεωρητικά, λοιπόν, η ομάδα εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι με ποδοσφαιριστές ποιοτικούς και με την ομάδα να έχει περισσότερες καλές επιλογές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Σε καμία ομάδα του κόσμου δεν… παίζει κάτι τέτοιο. Ειδικά όταν μιλάμε για τριφύλλι που προέρχεται από πολύ κακή χρονιά.

*Το ζητούμενο, πλέον, για τον Παναθηναϊκό είναι να γίνει ΟΜΑΔΑ. Να καταφέρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μοντάρει αυτό το υλικό, πάνω στα δικά του «θέλω» και τη φιλοσοφία που έχει και τον Ιανουάριο να προχωρήσει στις προσθετικές κινήσεις που θα χρειαστεί. Αναφερόμαστε στη φιλοσοφία επιθετικού και κυριαρχικού ποδοσφαίρου, αλλά και… νικητή. Το έχουμε, άλλωστε, τονίσει ξανά. Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να παρουσιαστεί φέτος καλύτερη και να στοχεύσει ψηλότερα. Να αρχίσει ξανά να διεκδικεί. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και σκληρή δουλειά απ’ όλους σε κάθε επίπεδο. Τα υπόλοιπα, στο χορτάρι…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube