Το ματς του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια είναι από εκείνα που μια ματιά στη στατιστική αρκεί για να αντιληφθείς που ακριβώς έγινε η ζημιά. Όσο κι αν πάλεψαν οι «πράσινοι», όσο κι αν εμφάνισαν σημάδια (περαιτέρω) βελτίωσης στην κυκλοφορία της μπάλας και στην άμυνα, δεν κατάφεραν να καλύψουν την κατά κράτος ήττα τους στα ριμπάουντ.

Δεν είναι μόνο ότι οι παίκτες του Ιβάνοβιτς μάζεψαν 12 «σκουπίδια» παραπάνω. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε από τη στιγμή που πήραν 15 επιθετικά ριμπάουντ, τη στιγμή που το «τριφύλλι» είχε 16 αμυντικά. Δηλαδή σε 31 άστοχες προσπάθειες των γηπεδούχων, οι μισές (περίπου) ανανεώθηκαν.

Επιπροσθέτως, στο τελευταίο τρίλεπτο οι Βάσκοι σκόραραν μόνο μέσω αυτής της οδού: 75-71 με φόλοου του Σεντεκέρσκις στα 2:40 για το φινάλε, 77-73 με 2/2 βολές του Γκεντράιτις από επιθετικό ριμπάουντ που κέρδισε (στο 1:36), 79-76 με 2/2 βολές του Φοντέκιο από επιθετικό ριμπάουντ που κέρδισε (στα 60’’) και φυσικά το αποκορύφωμα με το 81-79 χάρη στις 2/2 βολές του Γκρέιντζερ στα 23’’ από επιθετικό ριμπάουντ που κέρδισε ο ίδιος. Απίστευτο!

Ας πούμε ότι διαγράφουμε όσα έγιναν στα υπόλοιπα 39 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα και στεκόμαστε μόνο στην τελευταία φάση. Τι έπρεπε να γίνει; Απλά αρκούσε ένα ριμπάουντ εκεί και η τύχη του αγώνα θα ήταν στα χέρια των παικτών του Πρίφτη, που θα είχαν την τελευταία επίθεση με το σκορ ισόπαλο. Ένα ριμπάουντ θα έκανε τη διαφορά κι ας είχαν «χαρίσει» 14 επιθετικά μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Μπασκόνια. Κρίμα…



Όπως λένε και οι προπονητές, το ριμπάουντ καθορίζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους: από το… ύψος προφανώς, από την τοποθέτηση των κορμιών (τα λεγόμενα box out), από την τύχη (από το που θα καταλήξει η μπάλα μετά το άστοχο σουτ), από τη συγκέντρωση και από τη διάθεση. Σίγουρα το τελευταίο στοιχείο δεν έλειπε από τους «πράσινους», όπως φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τα υπόλοιπα όμως στοίχισαν και πλήγωσαν το «τριφύλλι», κυρίως διότι η μικρή συμμετοχή του Παπαγιάννη δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη ρακέτα: ο διεθνής σέντερ αγωνίστηκε μόλις για 14 λεπτά λόγω των ενοχλήσεων στη μέση και παρ’ όλα αυτά ήταν (με διαφορά) ο πρώτος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού.

Υπάρχουν όμως και πολλά θετικά στοιχεία για τους «πράσινους». Καταρχάς, η ομάδα του Πρίφτη υπέπεσε σε μόλις 6 λάθη, δείγμα του μυαλωμένου παιχνιδιού της στην επίθεση. Φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι βελτιώνεται συνεχώς σε αυτό το κομμάτι. Προσθέστε δε και τα πολύ καλά ποσοστά που είχαν στα τρίποντα (11/23) σε εκτός έδρας ματς για να αντιληφθείτε ότι κάτι καλύτερο παρουσίασαν.

Επίσης, για 2ο διαδοχικό αγώνα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν χαρακτήρα και αυταπάρνηση, στοιχεία που οδήγησαν στο άμεσο ψαλίδισμα της διαφοράς από το -11 στις αρχές της 3ης περιόδου. Σε αυτό το σημείο μίλησε η ηγετική παρουσία του Παπαπέτρου, ο οποίος ήταν απλά ασταμάτητος στο δεύτερο ημίχρονο (19 πόντοι σε αυτό το διάστημα) και αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους φόργουορντ της Ευρωλίγκας.



Φυσικά δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον αρχηγό για την τελευταία επίθεση, καθώς δεν έγινε με καθόλου καλές προϋποθέσεις και σίγουρα καθυστέρησε να φτάσει η μπάλα στα χέρια του. Αν και η αρχική οδηγία του Πρίφτη ήταν να αναλάβει την ευθύνη ο «καυτός» Μέικον.

Παρεμπιπτόντως, ο Αμερικανός γκαρντ έδειξε έτοιμος για το step-up με τα μεγάλα σουτ που πήρε (και ευστόχησε) στο 4ο δεκάλεπτο. Προς τη θετική κατεύθυνση σαφώς και η παρουσία των Πέρι και Έβανς στο πρώτο ημίχρονο.



Το ζητούμενο τώρα για τους παίκτες του Πρίφτη είναι να διαγράψουν άμεσα αυτή την ήττα και να συνεχίσουν να βελτιώνονται, αφού το πρόγραμμα-βουνό συνεχίζεται και δεν υπάρχει χρόνος για περισυλλογή. ΟΚ, χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά προχωράμε ενωμένοι…

Υ. Γ. Κόντρα στον Παναθηναϊκό βρήκε να κάνει ματς… καριέρας ο -κατά τ’ άλλα τιμιότατος- Σεντεκέρσκις (15 πόντοι με 6/6 εντός παιδιάς, 6 ριμπάουντ).

Υ. Γ. 2 Με τον Φέρελ στο παρκέ, οι «πράσινοι» προσθέτουν στην περιφέρειά τους έναν ποιοτικότατο γκαρντ, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και σίγουρα θα δώσει διαφορετικό τόνο εκτελεστικά (κυρίως) και δημιουργικά (δευτερευόντως). Κάτι που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός όσο ο Νέντοβιτς απέχει από τον καλό εαυτό του.

Υ. Γ. 3 Ολοένα και πιο φανερή η επίδραση του κόουτς Πρίφτη στο παιχνίδι της ομάδας. Τα τάιμ άουτ στα 100 πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα λέει πολλά...

Υ. Γ. 4 Η φετινή Ευρωλίγκα είναι πολύ ιδιαίτερη και βλέπουμε ότι ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ και πολύ πιο... στρωμένες από τον Παναθηναϊκό (όπως η Εφές), ακόμα ψάχνονται. Γι' αυτό και χρειάζεται υπομονή, αλλά και να αποφευχθεί η καταστροφολογία. Είναι πολύ νωρίς ακόμα και ο δρόμος είναι μακρύς.

Υ.Γ. 5 Η επιστολή της ΚΑΕ προς την Πολιτεία σχετικά με τη χωρητικότητα των γηπέδων έχει βάση και λογική. Ήταν επιβεβλημένη μια τέτοια κίνηση από τη στιγμή που έχουν αλλάξει (σχεδόν) όλα τα πρωτόκολλα στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube