Η ήττα από την Ιταλία στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Όπως και οι νίκες που προηγήθηκαν δεν αποτελούσαν αιτία θριαμβολογίας. Το αποτέλεσμα ΔΕΝ μετράει, παρά μόνο τα διδάγματα από τον αγώνα. Και αυτά ήταν πολλά και χρήσιμα, ενώ πιθανώς και η ήττα να είναι ευεργετική, καθότι προσγειώνει (παρότι δεν έχουν πάρει αέρα τα μυαλά κανενός μέσα στην ομάδα) την «επίσημη αγαπημένη»-αλλά τον κόσμο της που είχε αρχίσει να έχει μεγάλες φιλοδοξίες-πριν απογειωθεί για τη Λιθουανία.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η Εθνική δεν υστέρησε στα ριμπάουντ (μόλις τέσσερα επιθετικά οι Ιταλοί), δεν υπέπεσε σε πολλά λάθη (μόνο 11) και είχε σε καλή μέρα τους τρεις σωματοφύλακες, Φώτση, Ζήση και Μπουρούση. Έπασχε, ωστόσο, σε δημιουργία και κυρίως σε εκτέλεση, αφού τα πολλά ελεύθερα σουτ που βγήκαν έμειναν ανεκμετάλλευτα (6/26 τρίποντα) και υπήρχε αστοχία στις βολές.

Κυρίως-όμως-και πέρα από όσα φανερώνουν οι αριθμοί, στην Εθνική έλειψε το καθαρό μυαλό και η ψυχραιμία. Αυτή που προσδίδουν η εμπειρία, στοιχείο που λείπει από τη συντριπτική πλειονότητα των παικτών της. Ενδεχομένως να έλειψε κι ο παίκτης-σημείο αναφοράς, στον οποίο θα καταφύγουν για στήριγμα οι υπόλοιποι στα δύσκολα, που θα προσδώσει ηρεμία και θα στείλει το μήνυμα πως... όλα θα πάνε καλά. Αυτόν που βρήκαν οι «ατζούρι» στα πρόσωπα των Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι και Μπελινέλι, ακόμη και σε αυτό του απρόσμενου ήρωα Μαντσινέλι.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν αποκτώνται από τη μια μέρα στην άλλη. «Χτίζονται» μέσα στην ψυχολογία ενός αθλητή, χρόνο με το χρόνο, παιχνίδι με παιχνίδι, διοργάνωση με τη διοργάνωση. Ούτε ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και ο Παπαλουκάς «γεννήθηκαν» με αυτή, αλλά τη σφυρηλάτησαν σταδιακά, μέσα από «σφαλιάρες», όχι σε φιλικά, αλλά και σε επίσημα ματς και μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος-ανεξάρτητα από την πορεία της ομάδας στα γήπεδα της Λιθουανίας-για αυτή την ομάδα. Οι παίκτες που θα αγωνιστούν σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, θα «αναβαθμιστούν» εν όψει των επόμενων μεγάλων διοργανώσεων. Η ανανέωση στην Εθνική μπορεί να έγινε «βίαια», με τις αποχωρήσεις και τις απουσίες βασικών παικτών, αλλά σίγουρα αποτελεί επένδυση για το μέλλον σε μία μετοχή που μπορεί ή όχι να αποδώσει αυτό το καλοκαίρι, αλλά σίγουρα θα αποφέρει κέρδη, αργά ή γρήγορα.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube