Τα περισσότερα μέτωπα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχουν κλείσει, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το κυριότερο όλων. Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα κοντραριστούν το βράδυ του Σαββάτου (28/05) στο Παρίσι για το τρόπαιο του Champions League, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν ξανά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά μετά τη μετωπική της σύγκρουση του 2018.

Τότε, στο Κίεβο, η «βασίλισσα» είχε τον τίτλο του φαβορί και ο συνδυασμός των τραγικών λαθών του Λόρις Κάριους σε συνδυασμό με τη μεγάλη βραδιά του Γκάρεθ Μπέιλ είχαν σπρώξει τον τίτλο στα χέρια των Μαδριλένων.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, με το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ να έχει θεωρητικά τουλάχιστον τον πρώτο λόγο.



Μέλος του συνόλου αυτού, και ένα... δικό μας παιδί. Ο Κώστας Τσιμίκας έχει φέτος πέντε συμμετοχές και δύο ασίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και θα γίνει ο πέμπτος Έλληνας που θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό τελικό κατά τον 21ο αιώνα.

Το κοινό όλων, μαζί με τους έντεκα του Παναθηναϊκού το 1971, είναι ότι κανένας δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κούπα! Ας θυμηθούμε λοιπόν τι είχε συμβεί με την μεγάλη ομάδα του Φέρεντς Πούσκας, καθώς και με τους Άκη Ζήκο, Αλέξανδρο Τζιόλη, Κώστα Μήτρογλου και Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Παναθηναϊκός, Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1971)



Έντεκα Έλληνες ποδοσφαιριστές είχαν την τιμή να αγωνιστούν στο θρυλικό “Wembley” στις 2 Ιουνίου το 1971. Ο μεγάλος Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας έγινε πριν από 51 χρόνια η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική ομάδα που διεκδίκησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, αποκλείοντας κατά σειρά Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Εκεί, ο μεγάλος Άγιαξ επιβλήθηκε 2-0, στενοχωρώντας τους «πράσινους», που βέβαια έγραψαν ιστορία.

Οι έντεκα που αγωνίστηκε στο Λονδίνο, ήταν οι Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Άνθιμος Καψής, Φραγκίσκος Σούρπης, Αριστείδης Καμάρας, Κώστας Ελευθεράκης, Χάρης Γραμμός, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος και Τότης Φυλακούρης.

Στον πάγκο, είχαν βρεθεί οι Βασίλης Κωνσταντίνου, Βίκτορας Μητρόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος, Μήτσος Δημητρίου και Δημήτρης Καλλιγέρης.



Άκης Ζήκος, Τελικός Champions League (2004)



Ελληνική ομάδα δεν έφτασε ξανά σε τελικό, ωστόσο 33 χρόνια μετά το “Wembley”, είδαμε έναν Έλληνα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ήταν ο Άκης Ζήκος, που με την τρομερή Μονακό είχε διεκδικήσει το Champions League ενάντια στην Πόρτο.

Οι Μονεγάσκοι είχαν κάνει τη μεγάλη έκπληξη τη σεζόν 2003/04, τερματίζοντας, αρχικά, πρώτοι σε όμιλο με Λα Κορούνια, Αϊντχόφεν και την άλλοτε ομάδα του Έλληνα μέσου, ΑΕΚ.

Ακολούθησαν οι προκρίσεις ενάντια σε Λοκομοτίβ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι, με την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν να κοντράρεται στις 26 Μαΐου με εκείνη του Ζοσέ Μουρίνιο στο Γκελζενκίρχεν.

Ο Ζήκος αγωνίστηκε σε όλον τον αγώνα, με τους Πορτογάλους να επικρατούν 3-0 και να κατακτούν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.



Αλέξανδρος Τζιόλης, Τελικός Κυπέλλου UEFA (2009)



Πέντε χρόνια μετά τον Άκη Ζήκο, ένας ακόμη Έλληνας έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό. Αυτή τη φορά, ήταν ο Αλέξανδρος Τζιόλης, μέλος της Βέρντερ Βρέμης που είχε διεκδικήσει το Κύπελλο UEFA του 2009 – το τελευταίο προτού μετονομαστεί σε Europa League.

Η γερμανική ομάδα είχε μείνει 3η σε όμιλο στο Champions League, πίσω από... Παναθηναϊκό και Ίντερ και μπροστά από την Ανόρθωση, υποβιβαζόμενη στο Europa και αποκλείοντας εν συνεχεία Μίλαν, Σεντ Ετιέν, Ουντινέζε και Αμβούργο.

Αντίπαλος στον τελικό της 20ης Μαΐου στο “Sukru Saracoglu”, η Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Το 1-1 στα 90’ οδήγησε το ματς στην παράταση, με τον Ζάντσον να βάζει μπροστά τους Ουκρανούς στο 97’. Ο Τζιόλης είχε περάσει στο ματς στο 103’ αντί του Νάιμεγιερ, πήρε μια κίτρινη κάρτα στο 115’ και εντέλει είδε την ομάδα του να χάνει.



Κώστας Μήτρογλου, Τελικός Europa League (2018)



Ο πρώτος Έλληνας επιθετικός που διεκδίκησε ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1971 ήταν ο Κώστας Μήτρογλου. Όντας μέλος της Μαρσέιγ και προτού ξεκινήσει η αγωνιστική του πτώση, ο έμπειρος φορ είχε φτάσει με τους Μασσαλούς στον τελικό του Europa League πριν από μια τετραετία.

Οι Μασσαλοί είχαν αποκλείσει Οστάνδη και Ντομζάλε στα προκριματικά, τερματίζοντας στη συνέχεια 2οι στον όμιλο πίσω από Σάλτσμπουργκ και μπροστά από Κόνιασπορ και Γκιμαράες.

Μπράγκα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Λειψία και... Σάλτσμπουργκ ήταν τα θύματα της ομάδας του Ρούντι Γκαρσία στα νοκ άουτ, με τον εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό της 16ης Μαΐου στη Λιόν να αποδεικνύεται πολύ μεγάλο.

Ο «Μητρογκόλ» είχε περάσει στο ματς στο 74’ αντί του Ζερμέν με τους Ισπανούς να προηγούνται 2-0. Λίγα λεπτά αργότερα είχε κεφαλιά στο δοκάρι, ωστόσο το γκολ του Γκάμπι στο 89’ είχε σφραγίσει οριστικά την ήττα των Γάλλων.



Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Τελικός Europa League (2019)



Μόλις έναν χρόνο μετά τον Μήτρογλου, ένας ακόμη Έλληνας είχε φτάσει σε ευρω-τελικό αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, βρέθηκε στη... λάθος πλευρά.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είχε διεκδικήσει το Europa League του 2019 με την Άρσεναλ, η οποία είχε αρχικά τερματίσει στην κορυφή ομίλου με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Βόρσκλα Πολτάβα και Καραμπάγκ.

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Ρεν, Νάπολι και Βαλένθια δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία των «κανονιέρηδων» στα νοκ άουτ, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν το βράδυ της 29ης Μαΐου στο Μπακού.

Η Τσέλσι είχε σαρώσει με 4-1 την ομάδα του Sokratis, που είχε αγωνιστεί σε όλο το ματς αλλά αντιλαμβάνεται κανείς και από το τελικό σκορ ότι δεν είχε καλή βραδιά...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube