Η μετάβαση από την Bundesliga στην Premier League κρύβει, συχνά, κινδύνους. Διαφορετικά πρωταθλήματα, διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικός ανταγωνισμός. Έτσι αρκετοί έσπευσαν να συστήσουν υπομονή όταν η Μάντσεστερ Σίτι απέκτησε τον Έρλινγκ Χάαλαντ των 86 γκολ σε 89 ματς μέσα σε 2,5 χρόνια με την Ντόρτμουντ.

Fast forward κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά και ο Νορβηγός έχει βαλθεί να αποδείξει πως είναι κάποιου είδους... ρομπότ, όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας διεθνώς, που δημιουργήθηκε για να καταστρέφει άμυνες!

Δεν έχει μπει καν ο Μάιος, όμως ο 23χρονος επιθετικός έχει σπάσει ήδη το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Premier League, έχοντας 33 σε 29 αγώνες, επτά ματς στροφές πριν το φινάλε της χρονιάς!



Στα 32 είχε σταματήσει το... θαυματουργό 2018 ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ενώ αποτελεί θέμα χρόνου να δούμε να σπάει και το ρεκόρ για σεζόν με 42 αγωνιστικές – που είχε η κορυφαία αγγλική κατηγορία έως το 1995.

Από 34 γκολ είχαν μετρήσει τις σεζόν 1993/94 και 1994/95 αντίστοιχα οι Άντι Κόουλ και Άλαν Σίρερ, απολογισμός που προβλέπεται να φτάσει για πλάκα, εάν είναι φυσικά υγιής, ο Χάαλαντ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τώρα πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει ο Σκανδιναβός όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές. Που θα έχει πάρει και το κολάι...

Κοιτάζοντας στην εποχή της Α’ Κατηγορίας, πριν δημιουργηθεί η Premier League, βλέπουμε πως η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση είναι τα 37 γκολ του Ρον Ντέιβις με τη Σαουθάμπτον το 1967. Νούμερο που επίσης δείχνει να... έχει ο Νορβηγός.



Τόσα είχε και ο θρυλικός Τζίμι Γκριβς τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ενώ φτάνοντας στο 1961 βρίσκουμε και την πιο πρόσφατη... 40άρα, με τα 41 τέρματα που είχε πετύχει ο θρύλος της Τότεναμ και της Τσέλσι με τους «μπλε».

Πάνω από 40 τέρματα, είχαν σημειωθεί μόνο προπολεμικά μέχρι τότε. Τα είχε σημειώσει (42) το 1935 ο Τεντ Ντρέικ με τη φανέλα της της Άρσεναλ.

Κάπου εκεί όμως, εντοπίζεται και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 1927/28, η κραταιά τότε Έβερτον είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα χάρη σε... 60 γκολ σε 39 ματς από τον Ντίξι Ντιν!



Ο εμβληματικός φορ των 383 τερμάτων σε 433 συμμετοχές με τα «ζαχαρωτά» μεταξύ 1924 και 1938, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το “Goodison Park”, έσπασε όλα τα κοντέρ και έθεσε ένα ρεκόρ που κανένας δεν έχει καταφέρει ούτε έστω να απειλήσει. Ο Τομ Γουέαρινγκ της Άστον Βίλα άγγιξε την 50άρα το 1931 αλλά σταμάτησε στα 49 γκολ, με τον Ντιν να σημειώνει 44 την αμέσως επόμενη σεζόν.

Ασφαλώς το να σπάσει ο Χάαλαντ ένα τέτοιο ρεκόρ σε μία εποχή, κοντά έναν αιώνα αργότερα, που το ποδόσφαιρο είναι τόσο διαφορετικό μοιάζει ουτοπικό, ωστόσο και για τα 40 γκολ του Γκερντ Μίλερ στην Bundesliga υπήρχε η ανάλογη άποψη μέχρι που ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έβαλε 41 πρόπερσι!

Με δεδομένο ότι ο νεαρός Νορβηγός κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της Premier League από την πρώτη του σεζόν, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε και την πρώτη... 40άρα σύντομα – όχι απαραίτητα φέτος, φυσικά. Το να απειληθεί το ρεκόρ του θρυλικού Ντίξι Ντιν μοιάζει απίστευτα μακρινό, όμως ένας πιτσιρικάς με 204 γκολ πριν κλείσει τα 23 του χρόνια, έχει κάθε δικαίωμα να μας κάνει να το κουβεντιάζουμε...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Ας ελπίσουμε να μην καεί η κερκίδα...»: Σαν σήμερα η ασύλληπτη τραγωδία του Μπράντφορντ

Κέρασε ο Διαμαντίδης: Σαν σήμερα η επιστροφή στον θρόνο και το 4ο αστέρι για τον Παναθηναϊκό

Γιατί δεν παίζουν ποδόσφαιρο στη Γαλλία κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου;

Το πιο μάγκικο του Παναθηναϊκού: Τα κόκκινα μπλουζάκια της Μπολόνια και ο λογαριασμός… Γκαστόνε

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!