Ο Τιμούρ Κετσπάγια αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕΚ από το μεσημέρι της Τρίτης και στην Ένωση βρήκαν τον αντικαταστάτη του. Ο Ζοσέ Μοράις είναι ο εκλεκτός της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης, οι υπογραφές έχουν πέσει ήδη και ο Πορτογάλος τεχνικός… σηκώνει μανίκια για να αναλάβει την καθοδήγηση της ομάδας. Ποιος είναι, όμως, ο 51χρονος προπονητής που αποτέλεσε επί σειρά ετών βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο; Το sportfm.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του.

Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας

Προτού βάλει το κοστούμι του προπονητή, ο Μοράις είχε προλάβει να φορέσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Δεν έκανε, βέβαια, καμιά τεράστια καριέρα ως μέσος, ωστόσο έπαιξε για 5-6 χρόνια στην πατρίδα του σε ορισμένες ομάδες (Λεϊρία, Ατλέτικο Κλουμπ, Πραϊένσε, Πενιαφιέλ). «Αποφάσισα πως θα μπορούσα να κάνω καλύτερα καριέρα σαν προπονητής παρά σαν ποδοσφαιριστής», είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά όταν σταμάτησε να κλωτσάει το τόπι στα 25 του! Κάτι θα ήξερε μάλλον!

Η Μπενφίκα και οι Μανίς-Ντέκο

Σε ηλικία 35 ετών, λοιπόν, ο Μοράις κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο ομάδας. Ήταν οι νέοι της Μπενφίκα τη σεζόν 2000-01. Εκεί είχε παίκτη τον Μανίς για τον οποίο είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια μετά από αρκετά χρόνια. Ήταν το… πουλέν του αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τον προπονήσει ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Είχε προλάβει δε και τον Ντέκο, στα πρώτα χρόνια που είχε έρθει από την Βραζιλία. Ακολούθησε ένα πέρασμά του από τη Γερμανία και την Ερασιτεχνική Βεστφάλια Έρνε και στη συνέχεια από την Δρέσδη που αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στην τρίτη κατηγορία.

Η πρώτη επαφή με Μουρίνιο

Το καλοκαίρι του 2003 έγινε και η πρώτη συνεργασία ανάμεσα στον Πορτογάλο και τον συμπατριώτη του, Ζοσέ Μουρίνιο, ωστόσο έμεινε για μόλις τρεις μήνες. Όχι επειδή υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή οποιαδήποτε διαφωνία με τον νυν προπονητή της Γιουνάιτεντ αλλά γιατί ο Μοράις δέχθηκε πρόταση για να γίνει πρώτος προπονητής. Ήταν η Ακαδέμικα Βισέου, με τον 38χρονο τότε τεχνικό να αποδέχεται την πρόταση.



Από την Σουηδία ως την… Υεμένη!

Το πέρασμα του Μοράις από τη Σάντα Κλάρα ήταν θεωρητικά σύντομο, καθώς παρέμεινε εκεί για μόλις τέσσερις μήνες. Έμεινε μόλις για ενάμιση μήνα χωρίς ομάδα καθώς τον Ιανουάριο του 2005 έφθασε η πρόταση από τη Σουηδία. Ήταν η Ασιρίσκα, η οποία τον προσέλαβε στα μέσα της σεζόν για να βοηθήσει την ομάδα να… σώσει την κατηγορία. Ωστόσο, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν το κατάφερε, η Ασιρίσκα υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία και ο Μοράις αποτέλεσε παρελθόν τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Τα… πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας και η Αλ Χαζμ και στη συνέχεια η Τυνησία και η Σταντ Τινισιέν. Εκεί έμεινε για μόλις δύο ματς, μετρώντας μία νίκη και μια ισοπαλία και αποχώρησε ξανά για νέα ομάδα!

Αυτή τη φορά, ο Μοράις είχε… αφήσει στα κρύα του λουτρού την ομάδα από την Τυνησία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Υεμένης. Ούτε ο πάγκος, όμως, της ασιατικής ομάδας ήταν αρκετός για να τον κρατήσει (είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του πως η πολιτική αστάθεια που επικρατούσε τον έκανε να αποχωρήσει), με τον Πορτογάλο να επιστρέφει ξανά στην Τυνησία και την Έσπερανς, στην οποία είχε δηλώσει πως είχε μεγάλη αγάπη και του άρεσε πολύ σαν χώρα.

Η… επανένωση με τον «Special One»



Τον Ιούνιο του 2009 ο Ζοσέ Μουρίνιο του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συνεργαστούν ξανά, καθώς ο Αντρέ Βίλας Μπόας είχε παραιτηθεί. Ο Πορτογάλος δέχθηκε την πρόταση του συμπατριώτη και καλού του φίλου και στις αρχές Ιουλίου ανέλαβε το πόστο του βοηθού προπονητή στην Ίντερ. «Με πήρε τηλέφωνο ο Μουρίνιο και μου είπε ότι θέλει να πάω στην Ίντερ. Μου ανέφερε ότι διάλεξε εμένα ανάμεσα σε 2000 άτομα. Του είπα ότι οι βαλίτσες μου είναι έτοιμες έξω από την πόρτα. Ξέρει πώς να πείθει τους ανθρώπους», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια. Με τους «νερατζούρι» μάλιστα έφθασε στην κατάκτηση του Champions League και στη συνέχεια ακολούθησε τον «Special One» στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μοράις είναι κοινό μυστικό πως είναι ο καλύτερος μαθητής του «Μου», το… πουλέν του!



Στα τρία χρόνια που παρέμειναν εκεί, οδήγησαν τη «βασίλισσα» τρεις φορές στα ημιτελικά και αποκλείστηκαν ισάριθμες φορές, ενώ κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Ισπανίας. Τον Ιούνιο του 2013 έφυγε από τους «μερέγχες» και παρέα με τον Μουρίνιο ανέλαβαν την καθοδήγηση της Τσέλσι. Ωστόσο, στη μία σεζόν που παρέμειναν στην ομάδα δεν τα πήγαν όπως θα ήθελε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος και αποφάσισε να τους… τελειώσει!

Οι δύο άνδρες χώρισαν τους δρόμους τους για μία χρονιά καθώς ο Μοράις μετακόμισε ξανά στην Σ. Αραβία και την Αλ Σαμπάμπ με την οποία κατέκτησε ένα Σούπερ Καπ. Ξαναβρέθηκε στην Τσέλσι για 6 μήνες και έφυγε μαζί με τον Μουρίνιο, καθώς οι Λονδρέζοι πήγαιναν κατά διαόλου. Τελευταίος του ποδοσφαιρικός σταθμός πριν την ΑΕΚ η Αντάλιασπορ, από την οποία αποχώρησε οικειοθελώς. Στον τουρκικό σύλλογο, πάντως, ο Μοράις είχε έρθει σε ρήξη με τον Σάμουελ Ετό, με τον Αφρικανό φορ να μην είναι ευχαριστημένος από τον χρόνο που αγωνίζεται.

Το πρόβλημα στην υγεία του και οι ευχές Μουρίνιο

Ο Μοράις κατά την περίοδο που βρέθηκε στην Αντάλιασπορ ταλαιπωρήθηκε από ένα πρόβλημα υγείας. Συγκεκριμένα, είχε ένα αιμάτωμα στον κεφάλι και εισήχθη σε νοσοκομείο της Τουρκίας, στο οποίο έμεινε για περισσότερες από δέκα ημέρες. Ο Μουρίνιο με το που έμαθε την εν λόγω είδηση επικοινώνησε με τον καλό του φίλου. Μάλιστα, ο ατζέντης του Μοράις ανέφερε πως «Ο Ζοσέ Μουρίνιο τρόμαξε πολύ αλλά τώρα είναι καλά. Τον προσέχουν στην Αντάλια και ο Μοράις δεν μπορεί να περιμένει να επιστρέψει στους πάγκους».



Η δουλειά του επί Μουρίνιο

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε ζητήσει δύο πράγματα από τον Ζοσέ Μοράις σε όλες τις ομάδες που συνεργάστηκαν. Πρώτο και κύριο ήταν η ανάλυση των αντιπάλων αλλά και της ίδιας τους της ομάδας! Δεύτερο και επίσης σημαντικό, να κάνει σκάουτινγκ και να βρίσκει παίκτες για να αποκτήσει η ομάδα την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο. «Ο Μοράις κάνει την ίδια δουλειά με αυτή που έκανε ο Αντρέ (σσ. Βίλας Μπόας), σκάουτινγκ και ανάλυση. Δουλεύει χέρι-χέρι με τον Τζέιμς Μέλμπουρν. Είναι φίλος μου για πάρα πολύ καιρό και έχει κοουτσάρει ομάδες σε πολλές χώρες, όπως οι Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Τυνησία, Σουηδία, Μαρόκο. Είναι ένας τύπος με φανταστική εμπειρία», ήταν τα αποθεωτικά λόγια του Μουρίνιο για τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ.



Τρόπος παιχνιδιού και διατάξεις

Παρότι είναι ο καλύτερος μαθητής του Μουρίνιο, ο Μοράις δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από το… αμυντικό του παιχνίδι. Του αρέσει το επιθετικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο, ωστόσο έχει υιοθετήσει τη σφιχτή άμυνα του «Special One». Όσον αφορά τις διατάξεις που προτιμάει; Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 (που ταιριάζει πολύ στην ΑΕΚ), παίζει αρκετά και το 4-3-3, ενώ υπό προϋποθέσεις εφαρμόζει και το 3-5-2 με μια μικρή διαφοροποίηση. Παίζει 3-1-4-2, δηλαδή με έναν καθαρό κόφτη και δύο κεντρικούς χαφ, που έχουν ενεργό ρόλο στο επιθετικό κομμάτι!

Τα στατιστικά του ως πρώτος προπονητής

Βεστφάλια Χέρνε (6 ματς): 2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες (10-12 γκολ)
Δρέσδη (14 ματς): 4 νίκες, 3 ισοπαλίες, 7 ήττες (16-23 γκολ)
Σταντ Τινισιέν (2 ματς): 1 νίκη, 1 ισοπαλία (3-2 γκολ)
Εσπεράνς (31 ματς): 20 νίκες, 7 ισοπαλίες, 4 ήττες (53-25 γκολ)
Αλ Σαμπάμπ (7 ματς): 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα (13-7 γκολ)
Αντάλιασπορ (24 ματς): 8 νίκες, 6 ισοπαλίες, 10 ήττες (29-27 γκολ)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.