Χρήστος Σούτος

Απόφαση με μεγάλο ρίσκο

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για την επιλογή Δέλλα στην ΑΕΚ.

Εδώ και λίγες ώρες οι διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ αποφάσισαν να απομακρύνουν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Έβαλντ Λίνεν και να τον αντικαταστήσουν με τον Τραϊανό Δέλλα. Τον πρώην μεγάλο άσο των κιτρινόμαυρων θα πλαισιώσουν οι Ζήκος, Μπορμπόκης και σε ρόλο γυμναστή ο Ανδρέας Κέζος, σε ένα τιμ που έχει έντονα την " οσμή" του περιβάλλοντος του παλαιού προέδρου της Ένωσης Ντέμη Νικολαΐδη.

Η απομάκρυνση του Γερμανού, ενός κανονικού προπονητή δηλαδή με τα καλά και τα κακά του, και η πρόσληψη στη θέση του ενός μεγάλου μεν ποδοσφαιριστή του παρελθόντος, αλλά εντελώς άπειρου ανθρώπου στη διαχείριση αγωνιστικών κρίσεων τέτοιου μεγέθους, είναι μια απόφαση που εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο λίγες μόνο μέρες πριν από το ματς- τελικό με τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ την Κυριακή το απόγευμα.

Με δύο αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε του φετινού μαραθωνίου η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξασφαλίσει την παρουσία της στην μεγάλη κατηγορία και την επόμενη χρονιά. Το βασικότερο πρόβλημα για την Ένωση δεν είναι τόσο η βαθμολογική της θέση, η οποία άλλωστε από την αρχή της περιόδου δεν απέχει και πολύ από την τωρινή, αλλά η αγωνιστική της εικόνα που αντί να δείχνει πάθος και αποφασιστικότητα για το αποτέλεσμα εμφανίζει σημάδια ραθυμίας που, σε μερικές περιπτώσεις όπως στον αγώνα της Δευτέρας, φθάνουν ή και ξεπερνούν τα όρια της αδιαφορίας. Η ευθύνη για την εικόνα μιας ομάδας στο χορτάρι είναι αποτέλεσμα πολλών συνισταμένων και δεν μπορεί να αποτελεί έργο ενός μόνο ανθρώπου. Σίγουρα ο Λίνεν, όπως κάθε προπονητής, έχει τα κολλήματα του.

Σαφώς και φταίει για την πτωτική πορεία της στις τελευταίες αγωνιστικές που οδήγησε τους κιτρινόμαυρους σε αυτή την κατάσταση. Ποιος όμως, μπορεί να κατηγορήσει τον Γερμανό που καθημερινά στο προπονητικό, και κατά δήλωση του μετά το διαζύγιο,ερχόταν αντιμέτωπος με προβλήματα που απέχουν έτη φωτός από αυτά που πρέπει να απασχολούν μια επαγγελματική ομάδα. Με ποδοσφαιριστές απλήρωτους, χωρίς τη δυνατότητα να έχουν τα απαραίτητα, όχι για πιθανή πολυτελή τους διαβίωση, αλλά για την απλή καθημερινή τους επιβίωση ο οποιοσδήποτε προπονητής θα δυσκολευόταν να κρατήσει προσηλωμένους τους αθλητές του στο στόχο. Τα προβλήματα, ειδικά όταν πρόκειται για ομάδες με τόσο μικρό μέσο όρο ηλικίας, σε συνδυασμό με το μέγεθος του συλλόγου μεγιστοποιούν το άγχος που πέφτει στους ώμους των νεαρών και άπειρων από τέτοιες καταστάσεις παικτών της ΑΕΚ. Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχουν οι διοικητικοί παράγοντες του συλλόγου και μετά όλοι οι άλλοι.

Η απόφαση της διοίκησης στερείται ποδοσφαιρικής λογικής. Με την αλλαγή του προπονητή επιδιώκουν μέσω τις συσπείρωσης του κόσμου να έρθουν τα αποτελέσματα που χρειάζεται η ΑΕΚ για να σωθεί. Αρκεί όμως, μόνο αυτό; Νομίζω πως όχι. Οι Θρακιώτες έρχονται στο ΟΑΚΑ για να παίξουν τον δικό τους τελικό. Ποιοτικό σύνολο, με παίκτες προσωπικότητες που μπορούν να κάνουν την ζημιά στην αργή και προβληματική άμυνα των γηπεδούχων.

Προσθέστε ότι μετά ακολουθεί η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ατρόμητο του Σπανού που ψάχνει εναγωνίως την αγωνιστική του ανάσταση για να αντιληφθείτε το δύσκολο του εγχειρήματος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ομάδων, που επένδυσαν λανθασμένα όχι με αγωνιστικά κριτήρια σε ανθρώπους που η παρουσία τους εξασφάλιζε την έννοια της συσπείρωσης και της εσωτερικής ηρεμίας αλλά με αμφίβολα αγωνιστικά αποτελέσματα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι μπορεί να πετύχει ο προπονητής Δέλλας στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Τώρα όμως προπονητής έτοιμος δεν είναι. Πως θα προετοιμάσει την ομάδα του πριν ένα τόσο σοβαρό και καθοριστικό παιχνίδι; Πως θα διαχειριστεί μια πιθανή αναποδιά στο ματς της Κυριακής; Πως θα καταρτίσει την ενδεκάδα μιας ομάδας με ελάχιστες προσωπικότητες χωρίς να μπερδέψει περισσότερο τους ήδη αγχωμένους νεαρούς ποδοσφαιριστές;

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και πλήθος άλλα που εύλογα προκύπτουν θα απαντηθούν στο γήπεδο την προσεχή Κυριακή. Η αναταραχή που δημιουργεί η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Στο ματς- σταθμό της Κυριακής η απειρία των γηπεδούχων διπλασιάζεται. Πέρα από το χορτάρι περνάει και στην άκρη του πάγκου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μακάρι οι κιτρινόμαυροι να τα καταφέρουν και να μείνουν στην κατηγορία. Το ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη την ΑΕΚ παρούσα στις εξελίξεις έστω και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Χωρίς να αποτελεί μομφή για τους υπόλοιπους συλλόγους που διεκδικούν την παραμονή τους το μέγεθος της Ένωσης είναι τόσο μεγάλο που προκαλεί ίλιγγο μια πιθανή πτώση της στην πιο κάτω κατηγορία.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον "κολοσσό" του ελληνικού ποδοσφαίρου καλή επιτυχία. Ήθελε πολύ κουράγιο και ψυχή να αναλάβει αυτήν την στιγμή τις τύχες της αγαπημένης του ΑΕΚ βάζοντας το στενό προσωπικό του συμφέρον κάτω από το μεγάλο κιτρινόμαυρο πρέπει για την σωτηρία. Ας είναι μόνο η αρχή μιας λαμπρής προπονητικής πορείας. Το άθλημα έχει ανάγκη από παιδιά με το ήθος και την προσωπικότητα του Τραΐανού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x