Άρης Ασβεστάς

Ας δούμε με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ποιος ευθύνεται για την αναβολή του τελικού…

Όλη η ιστορία του «τελικού της Ριζούπολης», από την επιλογή του γηπέδου ως την αναβολή του αγώνα! Για να έχουμε όλη την εικόνα και να βγάλουμε συμπεράσματα…

Το να εκτοξεύεις αερολογίες μοιάζει πάντα εύκολο, αλλά τις περισσότερες φορές έρχεται η πραγματικότητα, σε προσγειώνει και σε εκθέτει.

Πώς;

Με τα στοιχεία που μπορείς να αραδιάσεις για να αποδομήσεις ανόητες ρητορικές.

Γι’ αυτό κι εδώ θα το πιάσουμε από την αρχή και θα μιλήσουμε με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ώστε να βρούμε τι έφταιξε και φτάσαμε στην αναβολή του τελικού Κυπέλλου.

Για να επιλεγεί το γήπεδο του τελικού ζητήθηκε προηγουμένως η άποψη των ομάδων. Ο Ολυμπιακός πρότεινε το Καραϊσκάκη, το Κλεάνθης Βικελίδης και το Παγκρήτιο. Η ΑΕΚ πρότεινε το ΟΑΚΑ και την Ριζούπολη.

Το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ είναι οι έδρες των φιναλίστ και αποκλείονται λόγω προκήρυξης. Το Παγκρήτιο είναι ερείπιο και θέλει πολλές βελτιώσεις για να φιλοξενήσει αγώνα (αποδεικνύεται και από την ιστορία με την υποψηφιότητα για τον τελικό του Conference League το ’22 ή το ’23) . Το Κλεάνθης Βικελίδης είναι στη Θεσσαλονίκη. Αστείο και μόνο να συζητάμε ότι η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη να παίξουν.

Η ΕΠΟ κατέληξε στη Ριζούπολη, λοιπόν. Το Περιστέρι και η Νέα Σμύρνη δεν μπήκαν στην εξίσωση, αφενός γιατί δεν προτάθηκαν, αφετέρου γιατί θεωρήθηκε πως χωροταξικά στη Ριζούπολη, μπορείς να πάρεις ευκολότερα μέτρα ασφαλείας, σε σχέση με τα άλλα δύο που έχουν στενά σε όλη την περίμετρο.

Καλώς ή κακώς, όμως, αυτό το γήπεδο επελέγη. Αν κακώς επελέγη, θα μπορούσαν να το είχαν μπλοκάρει εγκαίρως η αστυνομία και η Περιφέρεια. Όμως, όπως θα περιγράψουμε παρακάτω, έπραξαν εξ αρχής ακριβώς το αντίθετο! Το ενέκριναν σε ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΑΘΜΟ!

Μετά την απόφαση για τη Ριζούπολη, ο Ολυμπιακός σήκωσε τους τόνους και χάλασε τον κόσμο. Όχι για το… χορτάρι και για το ότι χρησιμοποιείται από ομάδα Β’ Εθνικής (άλλωστε, δεν υπολείπεται σε τίποτα από αυτά του Περιστερίου και της Νέας Σμύρνης και αυτό αποδείχτηκε), αλλά διότι θεωρούσε πως η Ριζούπολη αποτελούσε επιλογή Μελισσανίδη και έπρεπε πάση θυσία να μην του περάσει!

Τις αντιδράσεις της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, ακολούθησε η Θύρα 7, που έβγαλε ανακοίνωση σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους και με προαναγγελία… συνοδείας χιλιάδων Ολυμπιακών στη Ριζούπολη. Φυσικά, αυτό προκάλεσε την απάντηση της Original 21 στο ίδιο μήκος κύματος. Ήδη η ατμόσφαιρα είχε ηλεκτριστεί σε ακραίο βαθμό…

Παρόλα αυτά:

Την Δευτέρα 13 Ιουλίου, η ΕΠΟ με την αστυνομία πραγματοποίησαν την πρώτη σύσκεψη στη Ριζούπολη, που είχε τη μορφή αυτοψίας σε όλους τους χώρους, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Ουδεμία ένσταση υποβλήθηκε από την αστυνομία, που τα βρήκε όλα οκέι, χωρίς να εντοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τουλάχιστον στην ΕΠΟ δεν επισημάνθηκε το παραμικρό.

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε εν τω μεταξύ να φωνάζει…

Η «μεγάλη» σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, με την συμμετοχή των δύο ΠΑΕ, της ΔΕΑΒ, του αθλητικού εισαγγελέα κλπ, ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, όμως για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ, η αστυνομία τους ενημερώνει όλους ότι η σύσκεψη αναβάλλεται. Στα φιλικά Μέσα του Ολυμπιακού διαβάζουμε ότι η αστυνομία εντόπισε προβλήματα και το ξανασκέφτεται…

Την επομένη, Παρασκευή (17/7), η Περιφέρεια Αττικής εγκρίνει ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ το αίτημα της ΕΠΟ και χορηγεί άδεια για την διεξαγωγή του τελικού στη Ριζούπολη. Λαμβάνει υπόψη της τις εγκρίσεις της αστυνομίας (για κάμερες κλπ) και την καταλληλότητα του γηπέδου, που έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το sport-fm.gr αποκαλύπτει ότι έχει υπάρξει πολιτική παρέμβαση ώστε να μην δοθεί η άδεια από την Περιφέρεια! Και αφού πλέον είχε δοθεί, επιδιώχθηκε η ανάκλησή της!

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να φωνάζει και τα Μέσα που πρόσκεινται σε αυτόν, λοιδορούν την αποκάλυψη.

Ως εκ θαύματος, την επομένη το πρωί το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται: Ο Περιφερειάρχης Αττικής δίνει εντολή για επανεξέταση της άδειας, επικαλούμενος τον θόρυβο που έχει προηγηθεί για την καταλληλότητα του γηπέδου. Καταλληλότητα που αμφισβητούσε ο Ολυμπιακός. Ουδείς άλλος. Ούτε η ΑΕΚ, ούτε η ΕΠΟ, ούτε καν η Αστυνομία μέχρι τότε!

Την Κυριακή πλέον, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται ξανά και δηλώνει διατεθειμένος να παίξει στο ΟΑΚΑ, κι ας μην το επιτρέπει η προκήρυξη...

Για την Δευτέρα (20/7) το απόγευμα, ήταν προγραμματισμένη εκ νέου η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού. Δεν διεξήχθη ποτέ…

Κι αυτό, διότι το πρωί από το πουθενά, η αστυνομία ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι όχι απλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τάξη σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών στην Ριζούπολη, αλλά δεν μπορεί να το κάνει ούτε στο Περιστέρι, ούτε στη Νέα Σμύρνη!

Και προτείνει την μεταφορά του τελικού… εκτός Αττικής!

Τι επικαλείται; Δυσκολίες στην αστυνόμευση λόγω χωροταξικών προβλημάτων, την αντιπαλότητα των οπαδών, τις ανακοινώσεις των συνδέσμων εκατέρωθεν και την πρόθεση που εξέφρασαν εκείνοι του Ολυμπιακού να συνοδεύσουν την ομάδα ως την Ριζούπολη…

Με αυτά τα δεδομένα, ο τελικός δεν θα μπορούσε να γίνει την Κυριακή στην Ριζούπολη. Και μοιραία θα πήγαινε σε αναβολή, διότι είναι απολύτως αδύνατο μέσα σε 5 ημέρες να επιλεγεί άλλη έδρα, να γίνουν έλεγχοι καταλληλότητας, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως να διοργανωθεί από την αρχή ο τελικός σε ένα άλλο γήπεδο, διότι για παράδειγμα, ακόμα και ο διαγωνισμός για τις πινακίδες led είχε γίνει για το γήπεδο της Ριζούπολης, ενώ για άλλο γήπεδο θα έπρεπε να γίνει από την αρχή, αφού τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.

Με λίγα λόγια, η μοναδική νορμάλ, απαραίτητη και αναγκαστική απόφαση που πάρθηκε σε όλη αυτή την ιστορία, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν η αναβολή του τελικού από την ΕΠΟ…

Τι είχε προηγηθεί;

Μια ξαφνική και αναίτια αλλαγή στάσης από την αστυνομία, που στην αρχή δεν είχε κανένα πρόβλημα, αλλά στη συνέχεια ανακάλυψε… αξεπέραστα προβλήματα στην αστυνόμευση ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

Μια πρωτοφανής και ύποπτη παρέμβαση Πατούλη, που ξαφνικά αποφάσισε να επανεξετάσει την άδεια και να ΔΙΑΣΥΡΕΙ άκομψα την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Και ενώ ήδη, 10-15 ώρες πριν, είχαμε γράψει για παρεμβάσεις με σκοπό να ανακληθεί η άδεια! Άραγε ο κ. Πατούλης έχει επανεξετάσει πολλές φορές στο παρελθόν άδειες που δίνονται σε γήπεδα για τέλεση αγώνων; Μάλλον ποτέ…

Και ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, την αδιάλειπτη, ασφυκτική και σε ακραία υψηλούς τόνους πίεση που ασκούσε ο Ολυμπιακός προς όλες τις κατευθύνσεις, μέσω ανακοινώσεων, διαρροών, επιστολών και δημοσιευμάτων, για να μην διεξαχθεί ο τελικός στη Ριζούπολη.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x