Δελτία Τύπου

Αυγενάκης: «Συνεχίζουμε την ορθοπεταλιά μας»

Εντυπωσιακά τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξία προβολής και το κοινωνικό αποτύπωμά του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αναγγελία της αναβίωσης του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, (3 Νοεμβρίου 2021 στο ΟΑΚΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα η απολογιστική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, όπου ανακοινώθηκαν τα εξόχως εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμά της!

Στην κεντρική αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου παραβρέθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, που «έχτισε» το περυσινό οικοδόμημα της αναβίωσης του Γύρου έπειτα από μία δεκαετία, τα στελέχη που εργάστηκαν επί σειρά μηνών για την ολοένα και αρτιότερη διοργάνωσή του, εκπρόσωποι φορέων, χορηγών, καθώς και των Περιφερειών και των Δήμων που φιλοξένησαν τα 5 ετάπ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, εμπνευστής και βασικός συντελεστής της υλοποίησης του ονείρου της αναβίωσης του Γύρου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, τουριστικά, κοινωνικά, εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας από τη διοργάνωση, και ήταν σαφές το μήνυμά του για την συνέχεια: «Η Ελλάδα έκανε μία ποδηλατική επανάσταση. Βάλαμε τα θεμέλια και χτίζουμε τον επόμενο στόχο. Συνεχίζουμε την ορθοπεταλιά μας».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε:

• το ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα της υλοποίησης του Γύρου,

• τη στήριξη του Πρωθυπουργού και των υπόλοιπων υπουργών της Κυβέρνησης

• τα εθνικά οφέλη από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, φιλοσοφία και πολιτική που συστηματικά εφαρμόζεται τα τελευταία 3,5 χρόνια και η χώρα αποκτά εκ νέου τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι,

• την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται πάντα στο πλευρό τέτοιων αξιόλογων δράσεων,

• τη συνεπή λογοδοσία για κάθε ευρώ που δαπανάται για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διεκδικεί και αναλαμβάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές και τίποτα πιο αποτελεσματικό για τη διαρκή αυτοβελτίωσή μας, από την αποτίμηση και τον απολογισμό του έργου μας. Να συζητάμε για το αποτύπωμα των αγώνων που διοργανώνουμε, να σκιαγραφούμε το μέλλον τους, αλλά και να μιλάμε αναλυτικά για τα κόστη των διοργανώσεων και για τα οφέλη τους.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία, άλλωστε, αποτελούν ύψιστη υποχρέωση στη δημόσια σφαίρα και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτές τις Αρχές.

Το δικό μας όραμα, ήταν η επαναφορά του Ποδηλατικού Γύρου να είναι μεγαλειώδης. Όμως, καθώς δαπανώνται δημόσια χρήματα, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η απόδοση κάθε ευρώ που δαπανάται.
Πόσο δηλαδή αυτό υπεραποδι?δει η? υποαποδι?δει τη δαπάνη τους.
Και στόχος μας ήταν και παραμένει να δώσουμε υπεραξία στο κάθε ευρώ.
Διότι αυτό ακριβώς είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση.
Γνωρίζαμε τις ανηφοριές και τα «κακοτράχαλα» μονοπάτια, αλλά οπλιστήκαμε με θάρρος και ζήλο για να δώσουμε και αυτόν τον αγώνα μας.

Στόχος ήταν να κερδίσουμε ένα ακόμα στοίχημα.
Η Ελλάδα άξιζε έναν Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο, στα πρότυπα των μεγάλων Γύρων που όλοι θαυμάζουμε.

Η χώρα των χρωμάτων και των εναλλαγών, του γαλάζιου ουρανού, του χρυσαφένιου ήλιου δεν γινόταν να απουσιάζει από τον χάρτη της αγωνιστικής ποδηλασίας. Δεν γινόταν να μην είχε την ευκαιρία να διαλαλεί -μέσα από τη διεθνή τηλεοπτική προβολή- τις σπουδαίες ομορφιές της!

Στην προσπάθειά μας αυτή, βρήκαμε συμμάχους.

O EOT οραματίστηκε το μέλλον μαζί μας.

Η ΔΕΗ και εταιρείες με μεγάλη δυναμική στον χώρο τους, όπως ο Κωτσόβολος και η Betsson, αλλά και η Τράπεζα Αττικής, η Garmin, τα Πλαστικά Θράκης, η X-TREME STORES, ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, τα Νερά ΟΛΥΜΠΟΣ, η JEEP και βέβαια OI τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αγκάλιασαν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.

Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στη ζεστασιά με την οποία υποδέχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες τον ποδηλατικό γύρο και τις παράλληλες δραστηριότητες που διεξήχθησαν. Ήταν κάτι που σχολιάστηκε πολύ θετικά από τα διεθνή μέσα και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών, τους αγαπητούς φίλους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, για την συνεργασία και το αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας.

Αποτελεί κοινή πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο πως μεγάλα αθλητικά event, με τα οποία επιτυγχάνονται οι υψηλοί στόχοι προβολής της χώρας στο εξωτερικό και ανάπτυξης των οικονομιών, μπορούν να γίνουν μονό με τη στήριξη του Κράτους.
Και το λέω αυτό, διότι η συμμετοχή φορέων της Πολιτείας, δεν αποτελεί επιχορήγηση, αλλά αντιθέτως, επένδυση.

Με το βλέμμα στο επόμενο πετάλι μας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε εγχείρημά μας, όσο παράτολμο και αν φαίνεται, στόχος μας είναι να διεκδικούμε το παραπάνω, το περισσότερο, ώσπου να φτάσουμε στο τέλειο, που είναι ο σκοπός μας.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος συνεχίζει να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.
Στόχος να φτάσει να συναγωνίζεται τους μεγαλύτερους Γύρους του κόσμου.
Θα δείτε και μόνοι σας ότι τα αποτελέσματα της Έρευνας είναι εντυπωσιακά.

Για εμάς οι διοργανώσεις αυτές είναι ευκαιρία να αναδείξουμε αξίες όπως ο εθελοντισμός, ο αλτρουϊσμός, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη.
Ο αθλητισμός γίνεται όχημα προαγωγής της κοινωνίας, μέσο συνοχής της και αέναης βελτίωσής της. Ο αθλητισμός γίνεται πολιτισμός
».

Εδώ ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού.

• Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Συντονιστής Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, Γιώργος Λεβεντάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Κωνσταντίνος Χαλιορής (Διευθυντής Συντονιστής ΟΑΚΑ): «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» και στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Για ακόμα μία φορά, η «οικογένεια» του ΟΑΚΑ είμαστε υπερήφανοι γιατί το Ολυμπιακό Στάδιο έβαλε και αυτό το λιθαράκι του για την αναβίωση και τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού αγώνα».

Γιώργος Λεβεντάκης (πρόεδρος της Cycling Greece): «Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλες παρόμοιες μεγάλες ποδηλατικές διοργανώσεις του εξωτερικού και αυτό το εισπράξαμε από τα χιλιάδες διθυραμβικά σχόλια που είχαμε. Ως πρόεδρος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι μας στήριξαν».

Βασίλης Διαμαντόπουλος: «Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, ψυγαγωγίας και άθλησης γίνεται επιτακτική ανάγκη και με την ενεργειακή κριση. Η αναβίωση του ΔΕΗ ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας έδωσε μεγάλη ώθηση στο άθλημα που όλοι αγαπάμε και δημόσια θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμου, Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και ολους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης»

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκπονήθηκε σε δύο μέρη ως εξής:

• Το κοινωνικό αποτύπωμα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου από τον Εμμανουήλ Χουστουλάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (Μέλος Εργαστηρίου iSportManagement)

• Η αξία της προβολής της διοργάνωσης από τον Χρήστο Κουτρουμανίδη, Μέλος Εργαστήριου iSportManagement, στο Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού (ιδιοκτήτης CK AGENCY)

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας:

• καθίστανται η Ελλάδα και οι τοπικές κοινωνίες τουριστικοί προορισμοί για το διεθνές τουριστικό κοινό,
• άμεσα οικονομικά οφέλη εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινωνίες
• ανεκτίμητη και πολυδιάστατη προβολή της χώρας και των τοπικών κοινωνιών σε παγκόσμιο κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων
• προσφορά υψηλού επιπέδου αθλητικού προϊόντος στο ελληνικό και διεθνές κοινό,
• εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (πάνω από 60%) στην αποδοχή του Γύρου, αλλά και στις εντυπώσεις από τη διοργάνωση,
• αυξημένα ποσοστά στην τηλεθεαση του Γύρου, αλλά και μεγάλα ποσοστά στην εμπλοκή των πολιτών στις Παράλληλες Δράσεις
• η διοργάνωση κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 44% καλύφθηκε από χορηγίες, ιδιωτικούς φορείς και διαφημίσεις. Η συνολική υπεραξία της μιντιακής προβολής εκτιμήθηκε στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• το 85% του κοινού δήλωσε ότι o aαγώνας αποτέλεσε ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός με σημαντικές προεκτάσεις για την καθημερινότητά τους,
• το 95% του κοινού δήλωσε ότι o aαγώνας στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν καλύτερα το ποδήλατο και να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό,
• το 94% του κοινού δήλωσε ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ενεργά τον επόμενο αγώνα το 2023,
• το 98% του κοινού δήλωσε ότι o αγώνας βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και μας αναβάθμισε στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη,
• το 72,4% του κοινού δήλωσε ότι o aαγώνας τόνωσε οικονομικά τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και βοήθησε τις τοπικές οικονομίες,
• το 95% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και ότι βοήθησε να αναδειχθούν θετικά πρότυπα, αρχές και αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών
• το 93,7% του κοινού δήλωσε ότι ο αγώνας ενίσχυσε σημαντικά την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών.

Στη Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησαν και οι:

• Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα
«Η ΔΕΗ αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτουβουλία του υφυπουργείου για την αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Με προτεραιότητά μας στη βιώσιμη κινητικότητα, την ηλεκτροκίνηση και την ηλεκτρική ενέργεια, θα στηρίξουμε το ποδήλατο σε όλες τους τις μορφές. Περιμένουμε με ανυπομονησία τον δεύτερο ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας».

• Chief Marketing and Customer Κωτσόβολος Officer, Κώστας Σταματάκης
«Ο Ποδηλατικός Γυρος ήταν για εμάς προτεραιότητα. Είναι μία αθλητική διοργάνωση που έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι σημαντικό ότι και είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον από το ποδηλατο και στα άτομα με αναπηρίες. Ηταν μία εξαιρετική πλατφόρμα διαφήμισης, πολύ επιδραστική καμπάνια που μας πρόσθεσε αξία και εμάς αλλά και στη διοργάνωση. Ειμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτή τη συνεργασία».

• Managing Director Betsson.gr, Θάνος Μαρίνος
«Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συνεργασία. Εμείς είδαμε πόσο η αγάπη της τοπικής κοινωνίας αντανακλάται στο ποδήλατο. Εμείς ως εταιρεία καταφεραμε και διαθέσαμε πάνω από 100 φανέλες από αυτές που χορηγησαμε. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω ότι εξυπηρετήθηκε άριστα το όραμα του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ελπίζουμε να είμαστε αιώνιοι χορηγοί του».

• Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός
«Όταν ανακοινώθηκε η επάνοδος του Ποδηλατικού Γύρου στην χώρα μας όλοι αντιληφθήκαμε τη σημασία αλλά δεν φανταζόμασταν την επιτυχία με οικονομικού όρους άμεσους για τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα σημαντικότερη είναι η χαρά που νιώσαμε για αυτή τη διοργάνωση. Για μας ήταν ευκαιρία να μας γνωρίσει και όλος ο κόσμος. Θα έπρεπε βέβαια να το περιμένουμε μια και ό,τι αναλαμβάνει ο κ. Αυγενάκης και η ομάδα του είναι πετυχημένο. Συγχαρητήρια».

• Ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Χάρης Λαζάνης:
«Ηταν τεράστια τιμή για την Περιφέρειά μας η συνδιοργάνωση. Αποκομίσαμε μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εμπειρία. Ανυπομονουμε για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση στα μέρη μας»

• Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλιας Τσιάκος:
«Εμείς είμαστε πόλη του ποδηλάτου. Ειμαστε περήφανοι που βαλαμε ένα λιθαράκι για να πετύχει αυτή η διοργάνωση. Καταπληκτικά τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. Εχουμε πάνω από 25χιλ καταγεγραμμένα ποδήλατα και συνεχίζουμε τις αναπλάσεις στους ποδηλατοδρόμους γιατί για μας είναι το ποδήλατο σταση ζωής. Το στοίχημα όμως κερδήθηκε χάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη και την ομάδα του».

• Videoμήνυμα απέστειλε ο Δήμαρχος Λάρισας: Απόστολο Καλογιάννη:
«Το 2022 μας δώσατε την ευκαιρία και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον ΔΕΗ ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Ειχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους της Οργανωτικής Επιτροπής, να ενεργοποιήσουμε φορείς, ποδηλάτες, πολίτες και να υπηρετήσουμε τον μεγάλο στόχο. Είναι στρατηγική μας επιδίωξη η μετάβαση στο ποδήλατο, για τους πολίτες. Επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον του Δήμου μας για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Θα είμαστε εδώ και να μας θεωρείτε σταθερό εταίρο».

• Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός
«Ευφυΐα και δεξιότητα χαρακτηρίζουν τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη που τον καθιστούν τον πιο πετυχημένο στη θέση που υπηρετεί. Το αποτύπωμα των χαρισμάτων του είναι η απόλυτα επιτυχής διοργάνωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Η αναβίωση είναι δικό του επιτεύγμα. Εμείς ως Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είμαστε ακαταγώνιστος παραστάτης, επίκουρος και αρωγός όχι μόνο στις φυσικές καταστροφές αλλά και στα μεγάλη αυτά αθλητικά γεγονότα. Συμπορευόμαστε με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και έχουμε πετύχει πολλά ενώ σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερα. Στρατηγική μας επιλογή είναι η διάδοση και η εμπέδωση του Ερυθροσταυρισμού και βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος στον αθλητισμό, που ενώνει, εμπνεέει, γεφυρώνει διαφορές και προάγει συλλογικότητα, ομαδικότητα και ευγενή άμιλλα. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x