Eurobasket '09

Ζήσης: «Αν χρειαστεί, εκδίκηση στο γήπεδο…»

Με νίκη θέλουν να απαντήσουν οι Έλληνες διεθνείς σε ενδεχόμενη πρόκληση της ΠΓΔΜ, που σχεδίαζε να παραταχθεί στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ απέναντι στην Εθνική με το όνομα «Μακεδονία». «Αν κάνουν κάτι τέτοιο θα τρελαθούμε τελείως. Είμαστε αθλητές και την οποιαδήποτε εκδίκηση θα την πάρουμε στο γήπεδο», δήλωσε Μακεδόνας ο Νίκος Ζήσης. «Η Εθνική πάντα κυνηγά τις πρώτες θέσεις», τόνισε ο Γιόνας Καζλάουσκας. «Η Εθνική μπορεί να πετύχει πολλά», είπαν Φώτσης και Σπανούλης.

Με νίκη θέλουν να απαντήσουν οι Έλληνες διεθνείς σε ενδεχόμενη πρόκληση της ΠΓΔΜ, που σχεδίαζε να παραταχθεί στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ απέναντι στην Εθνική με το όνομα «Μακεδονία». «Αν τα Σκόπια έχουν το όνομα ‘Μακεδονία’ θα τρελαθούμε τελείως, αλλά πρώτο μας μέλημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο και θα φτάσουμε στη νίκη. Αν υπάρχουν προκλήσεις, αυτό θα φέρει μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην ομάδα. Είμαστε αθλητές και την οποιαδήποτε εκδίκηση θα την πάρουμε στο γήπεδο», δήλωσε ο Μακεδόνας Νίκος Ζήσης στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα.

Ο γκαρντ της Σιένα τόνισε την ανάγκη να αρχίσει νικηφόρα τη διοργάνωση η Εθνική. «Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε το μυαλό μας στα τρία αυτά παιχνίδια, αρχής γενομένης από αυτό απέναντι στα Σκόπια. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολο έργο. Το επίπεδο ακόμη και των μικρότερων ομάδων έχει ανέβει. Είναι πολύ σημαντικό να μπούμε με το δεξί, για να φύγει το άγχος που είναι λογικό να υπάρχει στην πρεμιέρα σε μία νέα και άπειρη ομάδα στην πρεμιέρα. Ελπίζω να φτάσουμε να παίξουμε στο νοκ άουτ παιχνίδι κι εκεί να τα δώσουμε όλα για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Όσο για τις πολλές αλλαγές προσώπων και… καταστάσεων στην Εθνική, είπε: «Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Κάποια πράγματα που κάναμε για αρκετά χρόνια άλλαξαν. Όμως και παλαιότερα υπήρχαν δυσκολίες στο ξεκίνημα κάθε τουρνουά. Δουλέψαμε πολύ καλά, είχαμε αρκετό χρόνο και δώσαμε αρκετά φιλικά. Είναι δύσκολο μία νέα ομάδα να δέσει μέσα σε έξι εβδομάδες. Τα επίσημα παιχνίδια θα μας κάνουν καλύτερους, αλλά το ζητούμενο είναι οι νίκες, γιατί αν δεν νικάς δεν προχωράς».

Ο δικός του ρόλος, ελλείψει Παπαλουκά και Διαμαντίδη, θα είναι μεγαλύτερος και πιο σημαντικός. «Ξέρω ότι φέτος ο ρόλος μου στην ομάδα είναι πιο σημαντικός και γνωρίζω πως η απόδοσή μου θα είναι σημαντική για το καλό της ομάδας. Πάντα όμως βάζω τον εαυτό μου κάτω από το καλό της ομάδας», τόνισε ο Νίκος Ζήσης, ενώ αναφέρθηκε στην ελληνική άμυνα. «Είναι πολύ σημαντικός ο τομέας της άμυνας. Σε αυτά τα τουρνουά εξαρτώνται πολλά από την άμυνα. Είμαστε μία ομάδα που κάνουμε κάποια πράγματα καλά στο γήπεδο. Σίγουρα έχουμε περιθώρια βελτίωσης».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιόνας Καζλάουσκας, δεν έκρυψε τις μεγάλες βλέψεις: «Δεν είναι μυστικό ότι η Εθνική ομάδα πάντοτε κυνηγάει τις πρώτες θέσεις. Δεν θα βρω δικαιολογίες, επειδή υπάρχουν σημαντικές απουσίες παικτών. Όταν παίζεις σε μια τέτοια διοργάνωση θέλεις το κάτι παραπάνω. Πρέπει να παλέψουμε, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε κάτι μεγάλο. Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι», τόνισε, ενώ τόνισε πως δεν φοβάται την πίεση: «Σε αυτή τη δουλειά το να ζεις με την πίεση είναι κάτι καθημερινό. Αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτές τις συνθήκες, τότε δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά».

Ο Λιθουανός προπονητής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας «… δεν θέλω να μπω όμως σε τακτικά ζητήματα ή κατασκοπείας των αντιπάλων, γιατί αν αποκαλύψω κάποια πράγματα θα είναι σαν να βοηθώ τους αντιπάλους μας», ενώ ερωτηθείς για την ομάδα της Πολωνίας, απάντησε: «Η Πολωνία είναι καλή ομάδα και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αγωνίζεται στην έδρα της την καθιστά επικίνδυνη».

Ο αρχηγός της ομάδας, Αντώνης Φώτσης, δήλωσε: «Όλα τα παιδιά περιμένουμε με ανυπομονησία για να βοηθήσουμε την εθνική να πετύχει κάτι καλό. Θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο πιο έτοιμοι και δυνατοί γίνεται στους αγώνες. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θέλουμε να πάρουμε τρεις νίκες στην πρώτη φάση για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για τη συνέχεια. Θέλουμε να δώσουμε το 100% για να φέρουμε μία επιτυχία. Η Εθνική είναι μία ομάδα ιδιαίτερη, χωρίς συμβόλαια, όπου πρωταρχικό ρόλο έχει η διάθεση των παικτών και πόσο θέλουν να βάλουν τον εαυτό τους να δουλέψει για το γενικό όφελος, αφήνοντας στην άκρη το προσωπικό όφελος, που ούτως ή άλλως θα έχουν αν η ομάδα πάει καλά. Μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν αν θα πάμε καλά ή όχι».

Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με την ομάδα της ΠΓΔΜ ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού είπε: «Στον αγωνιστικό χώρο δεν χωρούν τέτοια πράγματα. Εμείς είμαστε εδώ για να παίξουμε μπάσκετ. Το τι λέει ο αντίπαλος δεν μας απασχολεί πολύ. Εμείς θέλουμε τη νίκη και με καλό μπάσκετ. Σημασία έχει τι γίνεται στο μπάσκετ και όχι τι λέει ο αντίπαλος».

Ο Βασίλης Σπανούλης είπε με τη σειρά του: «Ξεκινά μία νέα προσπάθεια. Εδώ και ενάμιση μήνα προετοιμαζόμαστε για αυτή τη μέρα. Είναι ένα πολύ δύσκολο τουρνουά. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Εθνική, με πολλούς νέους παίκτες. Η φανέλα της ομάδας είναι βαριά και αυτό οφείλεται και στις επιτυχίες των τελευταίων ετών. Η Εθνική μπορεί να πετύχει πολλά. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, γιατί κάθε λάθος στοιχίζει».

Είναι έτοιμος ο ίδιος να επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη; «Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πως πρέπει να προετοιμαστεί ο καθένας. Στην ομάδα υπάρχουν αρκετοί ικανοί παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Το κατά πόσο θα φανεί στο τέλος, όταν θα κάνουμε ταμείο».

Τέλος, αναφέρθηκε στον Νικ Καλάθη και την παρουσία του στην Εθνική. «Ο Νικ δέχτηκε πίεση και από τα ΜΜΕ, ίσως περισσότερη από ό,τι έπρεπε βάσει της ηλικίας και της εμπειρίας του. Η παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ θα είναι σημαντική. Από την αρχή προσπαθούμε να τον συμβουλεύσουμε, να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα που ισχύουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για να βοηθήσει την ομάδα. Ο Νικ είναι έξυπνος, ταλαντούχος και παρότι έχει μάθει σε έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, προσπαθεί πάρα πολύ. Είμαι σίγουρος πως θα βελτιώνεται στη διάρκεια των αγώνων και θα μας βοηθήσει να κάνουμε κάτι καλό».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x