Eurobasket '09

Β’ Όμιλος: Λετονία-Γαλλία 51-60

Όσο υπάρχει ο Τόνι Πάρκερ, η Γαλλία, θα ελπίζει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου σε Ευρωμπάσκετ... Ο σταρ των Σπερς πήρε τους «τρικολόρ» από το χέρι και τους οδήγησε στη νίκη με 60-51 επί της Λετονίας, στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Έτσι, οι παίκτες του Βινσέντ Κολέ σημείωσαν το «2 στα 2» και εξασφάλισαν την πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης.

Όσο υπάρχει ο Τόνι Πάρκερ, η Γαλλία, θα ελπίζει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου σε Ευρωμπάσκετ... Ο σταρ των Σπερς πήρε τους «τρικολόρ» από το χέρι και τους οδήγησε στη νίκη με 60-51 επί της Λετονίας, στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Έτσι, οι παίκτες του Βινσέντ Κολέ σημείωσαν το «2 στα 2» και εξασφάλισαν την πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Οι πρώην Σοβιετικοί κατάφεραν να προηγηθούν με 10 πόντους, όμως ο Πάρκερ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και, σημειώνοντας 23 πόντους συνολικά, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο ροζ φύλλο, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Τραορέ. Κορυφαίος των Λετονών ο Καμπάλα με 18 πόντους.

Ο Καμπάλα σημείωσε νωρίς το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης, όμως, στη συνέχεια, οι δυο ομάδες αναλώνονταν σε άστοχα σουτ, με το σκορ να παραμένει στα ίδια επίπεδα, μέχρι να σημειώσει το πρώτο καλάθι των «τρικολόρ» ο Πάρκερ, που άρχισε να αναλαμβάνει τις επιθετικές πρωτοβουλίες. Ο Καμπάλα μάζευε πολλά ριμπάουντ στο πρώτο πεντάλεπτο και βοηθούσε τους Λετονούς να ελέγχουν την αναμέτρηση, αξιοποιώντας και την εκτελεστική δεινότητα του Μπίεντρινς, με τον ίδιο να κάνει το σκορ 6-2 με δύο εύστοχες βολές. Τα δύο φάουλ που φορτώθηκε μαζεμένα ο Τουριάφ δημιουργούσαν ένα πρόβλημα στον Βενσάν Κολέ κάτω από τα δυο καλάθια. Πάντως, το ματς εξακολουθούσε να ήταν ντέρμπι, με τον Τραορέ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιθετικά για τους Γάλλους, σημειώνοντας τέσσερις συνεχόμενους πόντους. Ο ίδιος έφτασε τους εφτά πόντους, βοηθώντας την ομάδα του να κάνει ένα σερί 6-0 και να προηγηθεί με 11-8. Η αστοχία του Μπίεντρινς «μπλόκαρε» επιθετικά τους πρώην Σοβιετικούς, την ώρα που ο Τραορέ συνέχισε το «βιολί» του και έδωσε ένα +5 στη Γαλλία, στη λήξη της πρώτης περιόδου.

Στην αρχή του δεύτερου δεκάλεπτου, ο Πάρκερ άρχισε να αστοχεί σε εύκολα για αυτόν σουτ και έχασε την ευκαιρία να δώσει ένα ευρύ προβάδισμα στους «τρικολόρ». Όμως, δεν υπήρχε απάντηση στο απέναντι καλάθι και το σκορ «κόλλησε» στα ίδια επίπεδα για τεσσεράμισι λεπτά. Όμως, οι Σταλμπέργας και Βάλτερς «ξεκόλλησαν» το σκορ και μείωσαν σε 13-11 για τους Λετονούς, με τον Τραορέ να χρεώνεται με δεύτερο φάουλ. Ο Σκέλε μείωσε ακόμα περισσότερο με μία βολή, την ώρα που οι παίκτες του Κολέ αναλώνονταν σε ρεσιτάλ αστοχίας. Ο Καμπάλα συνέχισε το σερί των Λετονών και το έκανε 6-0, δίνοντας προβάδισμα ενός πόντου στους παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα. Όμως, ο Τραορέ είχε ξανά την απάντηση και «έσπασε» το αρνητικό σερί των Γάλλων. Ο Καμπάλα ξαναέδωσε το προβάδισμα στη Λετονία και το ματς «κρεμόταν σε μια κλωστή», όσο συνεχιζόταν αυτό το μοτίβο. Ο Σκέλε ανέλαβε δράση και έδωσε ένα +4 στην ομάδα του. Ο Καμπάλα συνέχισε το βιολί του και το 21-15 έδινε ένα σαφές προβάδισμα στους Λετονούς. Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι είχαν γεμίσει φάουλ, με σημαντικότερα προβλήματα των Τουριάφ και Ντε Κολό, που έφτασαν τα τρία. Τελικά, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +5 για τη Λετονία.

Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, οι Τραορέ και Πάρκερ σημείωσαν ένα σερί 3-0 και μείωσαν σε 21-19, με τον Βάλτερς να χρεώνεται, επίσης, με τρία φάουλ. Τα 26 ριμπάουντ και ο επιθετικός «οίστρος» που έπιασε τον Γιανισένοκς σε εκείνο το σημείο έδωσε στους Λετονούς ένα +6 δυο φορές, την ώρα που ο Πάρκερ άρχισε να «ξυπνάει» από τον «λήθαργο» και να βοηθάει επιθετικά την ομάδα του. Όμως, παρά το τρίτο φάουλ του Μπίεντρινς, που δε βοηθούσε επιθετικά, οι Λετονοί ξέφυγαν με οκτώ πόντους και έδειχναν πως θα δημιουργούσαν μια από τις εκπλήξεις της δεύτερης αγωνιστικής της πρώτης φάσης. Το σερί συνεχίστηκε και το +10 αποδείκνυε πως στην τρίτη περίοδο μόνο οι πρώην Σοβιετικοί υπήρχαν στο παρκέ, την ώρα που ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων, ο Τραορέ, είχε φτάσει τα τέσσερα φάουλ. Ο Πάρκερ προσπαθούσε μόνος του, όμως δεν είχε την ανάλογη βοήθεια στο κρισιμότερο σημείο. Μέχρι που ήρθε ο Ντιαό να μειώσει στο -4 και να δώσει ελπίδες στους «τρικολόρ». Το τρίποντο του τελευταίου έφερε το ματς στο -3 και, πλέον, θα μετρούσε η μεγαλύτερη εμπειρία των «τρικολόρ», την ώρα που και ο Καμπάλα έφτασε τα τρία φάουλ. Ο Πάρκερ ισοφάρισε και ο Βάλτερς έφτασε τα τέσσερα φάουλ, κάτι που ίσχυε και για τον Ντε Κολό. Ο τελευταίος έφερε την ομάδα του μπροστά με τρεις πόντους και της έδωσε το σαφές ψυχολογικό προβάδισμα, μισό λεπτό πριν την ολοκλήρωση του τριαντάλεπτου. Ο ίδιος σημείωσε νέο τρίποντο και έκανε το 37-41, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το τρίτο δεκάλεπτο.

Στην αρχή του τέταρτου δεκάλεπτου, τα καλάθια των Μπατούμ και Γιανισένοκς κρατούσαν ένα +1 για τους Γάλλους, διαφορά που παρέμεινε σταθερή, τουλάχιστον, για τεσσεράμισι λεπτά. Ο Ντε Κολό έδωσε ένα +4 στη Γαλλία, με τον Πάρκερ να κάνει το 56-46 και να γίνεται πρώτος σκόρερ για τους Γάλλους με 17 πόντους. Την ίδια ώρα, οι Λετονοί δεν είχαν έναν παίκτη να τους οδηγήσει στο σκοράρισμα και δύσκολα θα μπορούσαν να «ανατρέψουν» την εις βάρος τους κατάσταση. Ο Καμπάλα κατάφερε να «ρίξει» τη διαφορά στους πέντε πόντους, όμως όσο υπήρχε ο Πάρκερ, δύσκολα θα άλλαζε κάτι. Ο Βάλτερς αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και το +7 δεν «ανατρεπόταν», 20’’ πριν την κόρνα της γραμματείας. Ο Πάρκερ έφτασε τους 23 πόντους και διαμόρφωσε το τελικό +9 για την ομάδα του.


ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 8-13, 21-16, 37-41, 51-60

ΛΕΤΟΝΙΑ: Σκέλε 4, Μπλουμς 7, Βάλτερς 3, Καμπάλα 18, Στάλμπεργκς 1, Γιανισένοκς 12, Μπίεντρινς 6

ΓΑΛΛΙΑ: Μπατούμ 7, Πάρκερ 23, Μποκολό 1, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 9, Ντιαό 6, Τραορέ 12


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x