Eurobasket '09

Γ’ Όμιλος: Ισπανία-Μεγάλη Βρετανία 84-76

Ποιος θα το πίστευε πως η Ισπανία θα έφτανε στο παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία να παίζει την ύπαρξη της στο τουρνουά. Τελικά, οι Ίβηρες, αν και βρέθηκαν μια ανάσα από τον αποκλεισμό, νίκησαν με 84-76 και έτσι εξασφάλισαν την πρόκριση τους στην επόμενη φάση. «Μίλησε» στο τέλος ο Πάου Γκασόλ και οι Ισπανοί απέφυγαν το μεγαλύτερο κάζο της ιστορίας τους.

Ποιος θα το πίστευε πως η Ισπανία θα έφτανε στο παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία να παίζει την ύπαρξη της στο τουρνουά. Τελικά, οι Ίβηρες, αν και βρέθηκαν μια ανάσα από τον αποκλεισμό, νίκησαν με 84-76 και έτσι εξασφάλισαν την πρόκριση τους στην επόμενη φάση. «Μίλησε» στο τέλος ο Πάου Γκασόλ και οι Ισπανοί απέφυγαν το μεγαλύτερο κάζο της ιστορίας τους.


Με διάθεση να δείξει από την αρχή του αγώνα ποιος είναι το «αφεντικό», μπήκε στο παρκέ η Ισπανία. Οι «φούριας ρόχας» -με μπροστάρηδες τους Γκασόλ και Φερνάντεθ- προηγήθηκαν γρήγορα με 12-0, καταδικάζοντας τους Βρετανούς σε ρόλο «κομπάρσου» στο ξεκίνημα. Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως αυτοί πέτυχαν τους πρώτους τους πόντους μετά από 4 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα παιχνιδιού, με δίποντο του Μενσά-Μπονσού. Από το σημείο αυτό και έπειτα και μέχρι τη λήξη του δεκάλεπτου, οι Ισπανοί «κατέβασαν ταχύτητα» και οι Βρετανοί, με τον Φριλαντ να παλεύει σχεδόν μόνος (6 πόντοι), κατάφεραν να κρατήσουν τη διαφορά στα αξιοπρεπή επίπεδα των δέκα πόντων (25-15).

Η αρχή του δεύτερου δεκάλεπτου δεν επεφύλασσε κάποια διαφορετική εικόνα από τις δυο ομάδες, με τους Ισπανούς να παίζουν «όσο χρειάζεται» και τους φιλότιμους αντιπάλους τους να προσπαθούν να κρατηθούν κοντά στο σκορ. Κάτι που κατάφεραν, μάλιστα, αρκετά καλά στο πρώτο μισό της περιόδου, πλησιάζοντας στους έξι πόντους (32-26), με τρίποντο του, επίσης «διασωθέντα», Λένζλι. Κάπου εκεί, ο Γκασόλ είπε να… πάρει και πάλι την κατάσταση στα χέρια του και με συμπαραστάτη τον Κλάβερ και τα εύστοχα τρίποντα του, επανέφερε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με προβάδισμα εννέα πόντων για τους «φούριας ρόχας» (44-35), κάτι που έδειχνε να ικανοποιεί και τις δυο ομάδες: οι Ισπανοί κρατούσαν απόσταση ασφαλείας για να πάρουν την -αυτονόητη- νίκη και οι Βρετανοί κατάφερναν να πραγματοποιούν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση. Στα αξιοσημείωτα του ημιχρόνου το γεγονός πως, Γκασόλ και Κλάβερ πέτυχαν μαζί πάνω απο τους μισούς «ισπανικούς» πόντους (13 και 12 αντίστοιχα).


Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε στον ίδιο (χαλαρό) ρυθμό, με τους Ισπανούς, ωστόσο, μετά τα πρώτα λεπτά, να δείχνουν διατεθειμένοι να «πατήσουν γκάζι» και να φτάνουν τη διαφορά μέχρι και στους 16 πόντους (55-39). Ωστόσο, οι Βρετανοί και πάλι δεν έδειξαν έτοιμοι να «παραιτηθούν» από το παιχνίδι και «επέστρεψαν» σε αυτό, κάνοντας ένα σερί 8-0 και πλησιάζοντας στους οκτώ πόντους (55-47). Τριάντα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της περιόδου, μάλιστα, βρίσκονταν επτά πόντους μακριά, ωστόσο το τρίποντο του Φερνάντεζ έστειλε τις δυο ομάδες στους πάγκους με τη διαφορά και πάλι στους δέκα (66-56).

Το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, μάλιστα, επεφύλασσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τους Βρετανούς, που έφτασαν -πριν συμπληρωθούν δυο λεπτά παιχνιδιού- τη διαφορά στους τέσσερις, με γκολ-φάουλ του Ρείνκινγκ. Ο Σκαριόλο έριξε εσπευσμένα στο παιχνίδι τον Γκασόλ, όμως ούτε αυτό φαινόταν αρκετό για να σταματήσει τους Βρετανούς, που με τρίποντη «βόμβα» του Χαρτ, 7:30 πριν το τέλος έφεραν τη διαφορά στον πόντο (66-65). Το σερί τους, ωστόσο, δε φάνηκε να σταματά εκεί, καθώς με νέο τρίποντο του Λένζλι έφτασαν το σερί στο 12-0 και πέρασαν μπροστά με δυο πόντους (66-68). Στην επόμενη επίθεση ο Γκασόλ με φόλοου έδωσε «ανάσα» στους Ισπανούς, αλλά το «κρεσέντο» των Άγγλων από τα 6,25 δεν είχε τελειωμό και ο Χαρτ με νέο τρίποντο έδωσε «αέρα» τεσσάρων πόντων στην ομάδα του (69-73).

Σε αυτό το σημείο οι Ισπανοί φάνηκαν να συνειδητοποιούν το «κάζο», το οποίο πλησίαζαν στο να υποστούν και με τέσσερις πόντους του Γκασόλ, ένα τρίποντο του Ναβάρο και ένα κάρφωμα του Φερνάντεζ έκαναν ένα σερί 9-0 και έβαλαν ξανά τις καρδιές των φιλάθλων τους στις θέσεις τους (78-73). Τα τελευταία δευτερόλεπτα είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους Ισπανούς να κερδίζουν τη νίκη, με 84-76, και τους Βρετανούς το χειροκρότημα των θεατών για την ηρωική τους προσπάθεια.

Ισπανία: Π. Γκασόλ 27, Ρούμπιο 5, Ναβάρο 10, Κλαβέρ 12, Ρέγες 4, Καμπέθας, Λόπεθ, Γιούλ, Μ. Γκασόλ 8, Μουμπρού 5, Φερνάντεθ 13,

Μ. Βρετανία: Χαρτ 15, Λένζλι 14, Μενσά-Μπονσού 6, Σάλιβαν 6, Τζορτζ , Άρτσιμπαλντ 4, Φρίλαντ 10, Ρέινκινγκ 10, Μπόιντ 4, Μπετς, Αχάρα 7.

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x