Eurobasket '09

Δ’ Όμιλος: Πολωνία-Τουρκία 69-87

Πρώτη και καλύτερη αναδείχθηκε η Τουρκία στον τέταρτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Οι παίκτες του Μπόγκταν Τάνιεβιτς σάρωσαν με 87-69 τους διοργανωτές, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης της διοργάνωσης και έκαναν το «3 στα 3» στο γκρουπ, δείχνοντας τα «δόντια» τους, ενόψει της συνέχειας. Οι Τούρκοι δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα, απλά το αύξαναν συνεχώς και έφτασαν μέχρι το +24, έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Πρώτη και καλύτερη αναδείχθηκε η Τουρκία στον τέταρτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Οι παίκτες του Μπόγκταν Τάνιεβιτς σάρωσαν με 87-69 τους διοργανωτές, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης της διοργάνωσης και έκαναν το «3 στα 3» στο γκρουπ, δείχνοντας τα «δόντια» τους, ενόψει της συνέχειας. Οι Τούρκοι δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα, απλά το αύξαναν συνεχώς και έφτασαν μέχρι το +24, έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Αντίθετα, από την ομάδα του Μούλι Κατζούριν ξεχώρισε μόνο ο NBAer Γκόρτατ, που σημείωσε 21 πόντους.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν πιο δυνατά την αναμέτρηση και κατάφεραν να διατηρούν ένα προβάδισμα τεσσάρων-πέντε πόντων, χάρη στον εκπληκτικό Ασίκ που σημείωσε τους 10 από τους 16 πόντους στο πρώτο εξάλεπτο. Οι Τουντσερί και Ιλιασόβα ήταν αμέριστοι συμπαραστάτες του και έδωσαν ένα +10 στους γείτονές μας, αφού, από την απέναντι πλευρά, μόνο ο Γκόρτατ φαινόταν σταθερή αξία. Τα 12 ριμπάουντ, έναντι των τεσσάρων των διοργανωτών, βοήθησαν τους Τούρκους να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους, με τους Πολωνούς, πάντως, να κάνουν μια μίνι αντεπίθεση και, με σερί 4-0, να μειώνουν στους έξι. Ο Ιλιασόβα άρχισε να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και έδωσε ένα +7 στην Τουρκία, στη λήξη της πρώτης περιόδου.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Ονάν σημείωσε το πρώτο του καλάθι και έκανε το 26-17, όμως οι Πολωνοί έκαναν σερί 5-0 και μείωσαν στους τέσσερις, χάρη στις εξάρσεις του Σέβτζικ, με τους Ιλιασόβα και Ιγκνέρσκι να έχουν «φορτωθεί» με δύο φάουλ. Πλέον, η διαφορά ανεβοκατέβαινε στους τέσσερις με έξι πόντους, με τους Τούρκους να έχουν σταθερά το προβάδισμα. Το τρίποντο του Τούρκογλου, που δεν είχε φανεί μέχρι τότε, έδωσε ένα +8 στην Τουρκία, που έπαιρνε «αέρα» σιγά σιγά, πέντε λεπτά πριν βγει το ημίχρονο, με τον Γκόρτατ να προσπαθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Ο Αρσλάν έφερε τη διαφορά στο +11, με τους Τούρκους να έχουν μαζέψει τα διπλάσια ριμπάουντ από τους αντιπάλους τους. Ο Λάμπε χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ, την ώρα που γινόταν το +12 με τον Σαβάς. Ο Αρσλάν έκανε το 43-28 και φαινόταν πως η «σεμνή τελετή» λάμβανε τέλος από νωρίς, δύο λεπτά πριν το ημίχρονο, με τον Ιγνκέρσκι να χρεώνεται με το τρίτο του φάουλ και να αποσύρεται στον πάγκο. Η διαφορά έφτασε στο +15, όμως ένα 4-0 των Πολωνών τους βοήθησε να μειώσουν στο -11, στη λήξη του ημιχρόνου.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου, ο Τουντσερί έδωσε ένα +13, το οποίο εναλλασσόταν με +10 για κάποιο διάστημα, με τον Γκόρτατ να κάνει ότι θέλει κάτω από τα δυο καλάθια, αλλά τον Ιλιασόβα να έχει αναλάβει «δράση» για τους Τούρκους, όμως «φορτώθηκε» με τρία φάουλ, όπως και ο Λάμπε. Ένα σερί 7-0 των Πολωνών έκανε το 56-50 και έβαλε τους γηπεδούχους στο παιχνίδι, μέχρι να «ξεκολλήσει» ο Ασίκ και να σκοράρει ξανά για την ομάδα του. Οι παίκτες του Μούλι Κατζούριν άρχισαν να παίρνουν τα ριμπάουντ που έχαναν στο πρώτο μέρος και να ανανεώνουν αρκετές χαμένες επιθέσεις, μένοντας στο ματς. Όμως, ο Ασίκ «ξαναπήρε το όπλο του» και κρατούσε ένα διψήφιο προβάδισμα για τους Βαλκάνιους. Έτσι, το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +11 για τους Τούρκους.

Στην τέταρτη περίοδο, η διαφορά έφτασε μέχρι τους 15 πόντους στο πρώτο τρίλεπτο, χάρη στην εκπληκτική εμφάνιση του Ασίκ, που βρήκε άξιο συμπαραστάτη σε αυτό το διάστημα τον Τούρκογλου και, στη συνέχεια, αυξανόταν σταδιακά, ώστε να φτάσει στο +22, έξι λεπτά πριν την κόρνα της γραμματείας. Μόνο ο Γκόρτατ σκόραρε για τους διοργανωτές, την ώρα που οι παίκτες του Μπόγκταν Τάνιεβιτς είχαν βρει τις λύσεις και στα πρόσωπα των Ιλιασόβα, Τουντσερί και Αρσλάν. Ο Ιλιασόβα έκανε το 83-59 και αποδείκνυε τη δυναμική των Τούρκων, ενόψει της δεύτερης φάσης. Ήδη, ο Ιγκνέρσκι είχε χρεωθεί με τέσσερα φάουλ. Ο Ιλιασόβα έκανε «πάρτι» κάτω από τα δυο καλάθια και το +24 παρέμενε σταθερό και αναλλοίωτο. Ο Κατζούριν άρχισε να βάζει τους αναπληρωματικούς, οι οποίοι έκαναν ένα 4-0 και μείωσαν στους 19, διαφορά με την οποία ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση.


ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-24, 34-45, 55-66, 69-87

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τσιλίνσκι 3, Σουμπάργκα 6, Βίτκα 3, Σέβτζικ 5, Ιγκνέρσκι 6, Λόγκαν 6, Γκόρτατ 21, Λάμπε 14, Κότζαρεκ 5

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ονάν 2, Ιλιασόβα 18, Ερντέν 5, Τουντσερί 11, Σαβάς 6, Ασίκ 22, Αρσλάν 10, Τούρκογλου 13


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x