Eurobasket '09

Γ’ Όμιλος: Ισπανία-Σλοβενία 90-84

Η Ισπανία έπειτα από ένα ματς θρίλερ, νίκησε με 90-84 τη Σλοβενία στην παράταση και περιμένει να δει τι θα συμβεί στο παιχνίδι της Σερβίας με τη Μεγάλη Βρετανία για να μάθει σε ποια θέση θα τερματίσει τον όμιλο. Ό,τι και αν συμβεί στο άλλο ματς, όμως, οι Ίβηρες και οι Σλοβένοι θα μεταφέρουν στην επόμενη φάση μια νίκη και μια ήττα. Κορυφαίος για τους νικητές ο Ρούντι Φερνάντεθ με 21 πόντους.

Η Ισπανία έπειτα από ένα ματς θρίλερ, νίκησε με 90-84 τη Σλοβενία στην παράταση και περιμένει να δει τι θα συμβεί στο παιχνίδι της Σερβίας με τη Μεγάλη Βρετανία για να μάθει σε ποια θέση θα τερματίσει τον όμιλο. Ό,τι και αν συμβεί στο άλλο ματς, όμως, οι Ίβηρες και οι Σλοβένοι θα μεταφέρουν στην επόμενη φάση μια νίκη και μια ήττα. Κορυφαίος για τους νικητές ο Ρούντι Φερνάντεθ με 21 πόντους.

Το ματς

Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό για τους Σλοβένους. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντόβτς περνούσαν τη μπάλα συνέχεια στον Πρίμορ Μπρέζετς με σκοπό να φθείρουν τους ψηλούς των Ισπανών και να τους χτυπήσουν στην κακή τους άμυνα μέσα στη ρακέτα. Αυτή τους η τακτική δικαιώθηκε με τον Μπρέζετς να είναι ασταμάτητος και να δίνει προβάδισμα 17-13 στην ομάδα του. Ναβάρο και Ρούμπιο ήταν η «απάντηση» των Ισπανών για να μειώσει η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο σε 20-18 με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Πάου Γκασόλ άρχισε να ανεβάζει στροφές στο δεύτερο δεκάλεπτο και μαζί του παρέσυρε και όλους τους συμπαίκτες του. Όταν οι Σλοβένοι έστελναν βοήθεια πάνω στον σούπερ σταρ των Ισπανών, εκείνος πάσαρε σωστά στους Φερνάντεθ και Ναβάρο και εκείνοι έδιναν τις λύσεις από την περιφέρεια. Οι Ισπανοί πέρασαν μπροστά καθώς πέραν τους Μπρέζετς, κανείς άλλος Σλοβένος δεν έδινε λύσεις. Το επιμέρους σκορ στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν 25-15 υπέρ των Παγκόσμιων Πρωταθλητών για να τελειώσει το ημίχρονο με 43-35 υπέρ της Ισπανίας.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η διαφορά άγγιξε για πρώτη φορά τους δέκα πόντους (52-42), τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Φελίπε Ρέγιες ήταν εντυπωσιακός σε αυτό το διάστημα και αυτός ήταν ο λόγος που η Ισπανία ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους για πρώτη φορά στο παιχνίδι (62-47) παίζοντας το γνωστό «run n’ gun» παιχνίδι της που την έχει κάνει μια από τις μπασκετικές υπερδυνάμεις την τελευταία τετραετία. Οι Σλοβένοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό που επέβαλαν οι Ισπανοί στο τρίτο δεκάλεπτο το οποίο τελείωσε με 62-49.

Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με επιμέρους σκορ 14-2 στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου, μείωσαν σε 64-63. Οι Ισπανοί αντέδρασαν και με σερί 4-0 πήραν και πάλι απόσταση ασφαλείας (68-63). Οι Σλοβένοι μείωσαν και πάλι αλλά ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο το είχε πάρει προσωπικά και φτάνοντας τους οκτώ συνεχόμενους πόντους έκανε το 72-68 και ο Ρούμπιο με λέι απ έδωσε πρόωρο τέλος στο ματς κάνοντας το 74-68, ένα λεπτό πριν το τέλος της αναμέτρησης. Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν οι Ισπανοί καθώς οι Σλοβένοι με τον Ντράγκιτς να κάνει το ματς της ζωής τους, έφτασαν τη διαφορά στον πόντο 75-74. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη ρουλέτα των βολών. Ο Ναβάρο είχε δύο στις δύο. Ο Ντράγκιτς έχασε τη μία για το 77-75. Ο Ρούντι Φερνάντεθ μιμήθηκε τον Σλοβένο πλέι μέικερ έκανε το 78-75 και οι Ισπανοί έκαναν αμέσως φάουλ. Ο Ντράγκιτς έβαλε την πρώτη βολή, έχασε επίτηδες τη δεύτερη και ο Έραζεμ Λόρμπεκ με φόλοου έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί οι Ισπανοί αποδείχτηκαν πιο ψύχραιμοι ενώ είχαν και περισσότερες λύσεις σε σχέση με τους Σλοβένους. Γκασόλ και Ρέγιες δεν είχαν αντίπαλο κοντά στο καλάθι και έφτασαν στη νίκη με

Δεκάλεπτα: 18-20, 43-35, 62-49, 78-78 (κ.δ), 90-84

Ισπανία (Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 13, Φερνάντεθ 19, Ρούμπιο 9, Ναβάρο 21, Κλαβέρ, Ρέγες 17, Καμπέθας, Λόπεθ, Γιούλ 6, Μ. Γκασόλ 5, Μουμπρού, Γκαρμπαχόσα.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 15, Ούντριχ, Μπρέζετς 12, Σμόντις, Κλόμπουτσαρ, Νάχμπαρ 14, Ντράγκιτς 19, Γιάγκοντνικ 8, Ντ. Λόρμπεκ 4, Γκόλεματς 4, Ε. Λόρμπεκ 8.

Eπιμέλεια: Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x