Eurobasket '09

Έμεινε όρθια η καρδάρα…

Μετά από τόσες προσπάθειες και τόσες απίστευτες αποτυχίες, έφτασε η ώρα να δικαιωθεί η Σλοβενία και να βρεθεί στα ημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 67-65 της Κροατίας στον τέταρτο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και προκρίθηκαν στην τετράδα της διοργάνωσης, όπου τα Σάββατο θα αντιμετωπίσουν τη Σερβία. Αντίθετα, οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα θα διεκδικήσουν, από την πέμπτη μέχρι την έβδομη θέση, που οδηγεί στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας του χρόνου.

Μετά από τόσες προσπάθειες και τόσες απίστευτες αποτυχίες, έφτασε η ώρα να δικαιωθεί η Σλοβενία και να βρεθεί στα ημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 67-65 της Κροατίας στον τέταρτο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και προκρίθηκαν στην τετράδα της διοργάνωσης, όπου τα Σάββατο θα αντιμετωπίσουν τη Σερβία. Αντίθετα, οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα θα διεκδικήσουν, από την πέμπτη μέχρι την έβδομη θέση, που οδηγεί στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας του χρόνου. Οι Κροάτες είχαν τον έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο, όμως η κλάση των περισσότερων παικτών του Γιούρι Ζντοβτς «έγειραν την πλάστιγγα» υπέρ τους στο δεύτερο, με ένα 14-3 στην τρίτη περίοδο και τον Εραζεμ Λόρμπεκ να σημειώνει 27 πόντους και τους έδωσε το «εισιτήριο», για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι δυο ομάδες έβρισκαν τις λύσεις μέσα από το καλάθι και κατάφερναν να βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι, παίζοντας μαν του μαν στους αντιπάλους και με τους Κροάτες να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα στην αρχή. Σιγά σιγά, οι Κροάτες βρήκαν λύσεις και από την περιφέρεια και έδειξαν απειλητικοί κόντρα στο φαβορί, αποκτώντας ένα +7, την ώρα που οι Σλοβένοι δεν έβρισκαν τις απαραίτητες επιθετικές λύσεις. Οι ημίψηλοι και ψηλοί παίκτες των «πράσινων» άρχισαν να «ξυπνάνε» και έκαναν ένα 4-0 σερί, με πρωταγωνιστή τον Νάχμπαρ. Όμως, οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα βρήκαν ξανά τις λύσεις από την περιφέρεια και ξέφυγαν με οκτώ πόντους. Ο Ούκιτς βρισκόταν σε μεγάλη μέρα και έκανε το 24-15. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο +7 για τους Κροάτες, που έδειξαν να διαθέτουν την κατάλληλη ψυχολογία.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, ένα σερί 4-0 των Σλοβένων τους έφερε στο -3, με την άμυνα των παικτών του Γιούρι Ζντοβς να έχει «κλειδώσει» τα επιθετικά ατού των Κροατών. Οι δυο ομάδες άρχισαν να στήνονται στη γραμμή των βολών, με τους φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 να διατηρούν ένα προβάδισμα δυο-τριών πόντων. Ο Πλάνινιτς έδωσε ένα +5 και η τεχνική ποινή στον Νάχμπαρ έδωσε την ευκαιρία στους Κροάτες να πετύχουν εύκολα ένα 4-0 και να προηγηθούν ξανά με 9, με τον Πλάνινιτς να κάνει το 38-27. Οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα εξακολουθούσαν να βρίσκουν τις λύσεις στο μαν του μαν των αντιπάλων και, με τον Μπρέζετς να «φορτώνεται» με δεύτερο φάουλ, οι Σλοβένοι έμειναν πίσω ξανά με διψήφια διαφορά. Τα απίστευτα λάθη των Σλοβένων έδωσαν ένα +15 στους Κροάτες, που «αλώνιζαν» στο παρκέ. Όμως, μια τεχνική ποινή στον πάγκο της Κροατίας έφερε ένα 7-0 για τους «πράσινους», με απόλυτη ευστοχία, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο +8 για τους παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου, οι Σλοβένοι μείωσαν μέχρι τους έξι, με τον Εραζεμ Λόρμπεκ να μειώνει στους τέσσερις με τρίποντο. Οι Κροάτες διατηρούσαν μια διαφορά πέντε-έξι πόντων, όμως έδειχναν πως αντιμετώπιζαν προβλήματα στην άμυνα του Ζντοβτς και είχαν «μπλοκάρει» επιθετικά, ήτοι ή έχαναν επιθέσεις ή έμεναν με την μπάλα στα χέρια. Το τρίποντο του Λάκοβιτς έφερε στο -1 την ομάδα του και της έδινε ψυχολογικό προβάδισμα για τη συνέχεια, κάτι που φάνηκε στην αμέσως επόμενη επίθεση, με τον Ε. Λόρμπεκ να κάνει το 51-50. Τα συνεχόμενα άστοχα τρίποντα των Σλοβένων, μετά από συνεχόμενες ανανεώσεις επιθέσεων από τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευαν, δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να πάρουν μια σημαντική διαφορά, την ώρα που ο Ούκιτς είχε «σιγήσει» στο απέναντι καλάθι. Τελικά, το 53-50 ήταν το σκορ του τριαντάλεπτου, με τις δυο ομάδες να μη σκοράρουν για κανένα τετράλεπτο.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, φαινόταν πως οι Σλοβένοι θα αύξαναν τη διαφορά, όμως, αντίθετα, ένα 4-0 των Κροατών τους έφερε ξανά στο -1 και τους έβαλε στο παιχνίδι. Ένα τρίποντο των Σλοβένων τους έφερε στο +4, όμως ο Νίτσεβιτς είχε άμεση απάντηση. Ο Σλόκαρ είχε βρει το «χέρι» του και, με νέο τρίποντο, έκανε το 61-56. Στις απαντήσεις των Κροατών, οι Σλοβένοι είχαν άμεσες λύσεις και κρατούσαν ένα σταθερό προβάδισμα. Οι δυο ομάδες αναλώνονταν σε άστοχα τρίποντα, κάτι που βόλευε τους προπορευόμενους Σλοβένους. Ο Νάχμπαρ σημείωσε το πιο καθοριστικό καλάθι, κάνοντας το 67-62, 15’’ πριν ακουστεί η τελευταία κόρνα της γραμματείας. Το τρίποντο των Κροατών στο τελευταίο δευτερόλεπτο, απλά, έσωσε τα προσχήματα.


Τα δεκάλεπτα: 18-25, 39-47, 53-50, 67-65

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σλόκαρ 6, Λάκοβιτς 11, Νάχμπαρ 12, Γιαγκόντνικ 2, Ντ. Λόρμπεκ 9, Ε. Λόρμπεκ 27

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ούκιτς 21, Πόποβιτς 3, Βούιτσιτς 6, Πρκάτσιν 3, Πλάνινιτς 11, Στόιτς 2, Λόντσαρ 2, Μπάνιτς 2, Νίτσεβιτς 10, Κασούν 5


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x