BCL

Πρώτο βήμα ευρωκούπας για την ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της, επικράτησε 94-82 της επικίνδυνης Νίμπουρκ στο ΟΑΚΑ και πέρασε στα ημιτελικά του Final 8 του BCL.

Όπως και το 2018, η ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα προς την κατάκτηση του Basketball Champions League απέναντι στη Νίμπουρκ. Αυτή τη φορά επικράτησε στα προημιτελικά του Final 8 με 94-82 και στον ημιτελικό της Παρασκευής (21:30) θα αντιμετωπίσει το νικητή του Σαραγόσα-Τενερίφη που ακολουθεί.

Με εξαίρεση τα πρώτα πεντέμισι λεπτά, όταν βρέθηκε στο -8, η «Ένωση» έλεγξε το παιχνίδι με ως επί το πλείστον καλή άμυνα και πλουραλισμό στην επίθεση. Σταθερή αξία ο Κιθ Λάνγκφορντ με 18 πόντους, κρυφοί «άσοι» για τον Ηλία Παπαθεοδώρου οι Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (11π., 5 ριμπ.) και Νίκος Γκίκας (10π., 5 ασίστ).



Το ματς

Γκίκας, Λάνγκφορντ, Γιάνκοβιτς, Χρυσικόπουλος και Μορέιρα από τη μια, Ρούπνικ, Χρούμπαν, Προύιτ, Ντάλτον και Μπέντα από την άλλη ήταν οι πρώτες πεντάδες της αναμέτρησης. Η ΑΕΚ μπήκε πολύ νευρικά στην επίθεση επιτρέποντας στη Νίμπουρκ να πάρει γρήγορο προβάδισμα, 0-5 και 5-13. Μοναδικό καλό νέο στα πρώτα λεπτά ήταν τα δύο γρήγορα φάουλ του Χρούμπαν, κάτι που όμως δεν αναχαίτισε τους Τσέχους. Κάνοντας θραύση σε επιθετικά ριμπάουντ και τρίποντα συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο, ενώ η «Ένωση» έμοιαζε να περιμένει τα πάντα από τις ατομικές προσπάθειες του Λάνγκφορντ. Με την είσοδο των Σλότερ, Ματσιούλις, Ζήση και Ρογκαβόπουλου οι «κιτρινόμαυροι» έγιναν στο δεύτερο μισό της πρώτης περιόδου πιο σκληροί στην άμυνα, πλησίασαν στον πόντο (19-20) και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -2 (21-23).



Το τρίποντο του Ράις έδωσε στην ΑΕΚ το πρώτο της προβάδισμα (24-23) το οποίο χάρη στη δράση των Χρυσικόπουλου και Λοτζέσκι έφτασε στα μισά της δεύτερης περιόδου στο 35-30. Η «Ένωση» με αισθητά βελτιωμένα ποσοστά ευστοχίας σκαρφάλωσε σε διψήφια διαφορά, 42-32, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου. Η Νίμπουρκ αντέδρασε με επτά αναπάντητους πόντους και οδηγούς τους Προύιτ και Χρούμπαν, αλλά το ζογκλερικό καλάθι του Ράις έστειλε τους οικοδεσπότες στα αποδυτήρια με 44-39.

Μετά τα 5/19 τρίποντα του ημιχρόνου η ΑΕΚ άρχισε το δεύτερο με δύο σερί από Γκίκα και Γιάνκοβιτς φτάνοντας στο 50-41. Το αντιαθλητικό του Γκίκα έδωσε την ευκαιρία στη Νίμπουρκ να αναθαρρήσει, ωστόσο η «Ένωση» με τον Γκίκα να οργανώνει εξαιρετικά απέναντι στην τσεχική ζώνη και τον Μορέιρα να παίρνει μπρος ξέφυγε με 65-50 τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Κάποιες κακές επιλογές και άστοχα σουτ επέτρεψαν στους Τσέχους να μειώσουν στους εννιά (56-65), αλλά ο Σλότερ με ένα καλάθι και μια ασίστ βοήθησε την ΑΕΚ να κλείσει το δεκάλεπτο στο 69-58.



Ο Λοτζέσκι με ένα έμμεσο κι ένα… κανονικό τρίποντο φρόντιζε να κρατά σε απόσταση την ΑΕΚ, 75-63, στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Η Νίμπουρκ δε κατέθεσε τα όπλα και φθείροντας την «Ένωση» με φάουλ πλησίασε στους οκτώ (78-70), αλλά ο πολύτιμος Γιάνκοβιτς, σε ένα πολύπειρο σχήμα με Ζήση, Ράις, Λάνγκφορντ και Σλότερ, με το τρίτο του τρίποντο και ένα επιθετικό ριμπάουντ έφερε την «Ένωση» ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση (85-72). Κάποιες βιαστικές επιλογές επέτρεψαν στη Νίμπουρκ να απειλήσει ξανά, πλησιάζοντας στους οκτώ με 2:11 να απομένουν. Λάνγκφορντ και Ματσιούλις με τρίποντες «βόμβες» φρόντισαν να κόψουν την όρεξη στους Τσέχους (91-79), ενώ το γκολ-φάουλ του Αμερικανού τελείωσε οριστικά το ματς, 93-82, στα 46’’ πριν το τέλος.

Δεκάλεπτα: 21-23, 44-39, 69-58, 94-82



Διαιτητές: Βιατόρ (Γαλλία), Ροσό (Γαλλία), Κοζλόφσκις (Λετονία)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x