Μουντομπάσκετ 2023

Από Χάκα στο ΟΑΚΑ μέχρι άγχος στην Κίνα: Η προϊστορία της Εθνικής με Νέα Ζηλανδία και το deja vu

Μόνο νίκες, αλλά σε ιδιαίτερες συνθήκες και ένα deja vu περιλαμβάνει η προϊστορία της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία πριν τον «τελικό» πρόκρισης της Τετάρτης για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, δύο εξ αυτών σε επίσημες διοργανώσεις, μετρά η Εθνική ομάδα μπάσκετ απέναντι στη Νέα Ζηλανδία λίγο πριν τον «τελικό» της Τετάρτης για την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, σε ένα... deja vu, αφού και τότε ο αγώνας ήταν «τελικός» για την πρόκριση στην φάση των «16».

Γράφει από τη Μανίλα, ο Χρήστος Ρομπόλης

Στις 18 Ιουλίου του 2008, η Ελλάδα φιλοξενούσε το Προολυμπιακό Τουρνουά στην Αθήνα διεκδικώντας την πρόκριση για το Πεκίνο. Και τα κατάφερε κερδίζοντας στη διαδρομή τη Νέα Ζηλανδία. Οι Tall Blacks παρουσίασαν τη «Χάκα» στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας (μετά από κάποιες αποδοκιμασίες στο ξεκίνημα από τους μη γνωρίζοντες) το χειροκρότημα, αλλά στην πράξη αποδείχτηκαν χαμηλό εμπόδιο.



Η Εθνική επικράτησε πανεύκολα με 75-48 έχοντας πρώτους σκόρερ του Βασίλη Σπανούλη με 14 και Δημήτρη Διαμαντίδη με 11 πόντους. Μάλιστα, στο ρόστερ της Νέας Ζηλανδίας ανήκε τότε ο τωρινός προπονητής της ομάδας, Πέρο Κάμερον.



Συντρίβοντας, δε, και το Πουέρτο Ρίκο στη συνέχεια (88-63) έκλεισε θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου και πραγματοποίησε την πιο πρόσφατη παρουσία της στη διοργάνωση.

Άλλες δύο φορές συναντήθηκαν Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία, σε φιλικά ματς, με την Εθνική να κερδίζει πανεύκολα. Το 2012, σε φιλικό στο Σάο Κάρλος της Βραζιλίας (λίγες μέρες πριν το Προολυμπιακό στη Βενεζουέλα), η ομάδα του Ηλία Ζούρου τότε είχε επιβληθεί 99-69 με 18 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη και 13 του Γιάννη Μπουρούση, ενώ από 12 είχαν ο τωρινός αρχηγός Κώστας Παπανικολάου και ο Αντώνης Φώτσης.

Δύο χρόνια μετά, σε τεστ στο Κάουνας πριν το Παγκόσμιο της Ισπανίας, η Εθνική είχε ρίξει νέα τριαντάρα στους Νεοζηλανδούς, 95-65. Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 15 πόντους, ο νυν τζένεραλ μάνατζερ της Ανδρών Νίκος Ζήσης και ο Κώστας Παπανικολάου από 14, ενώ 10 είχε ο Γιώργος Πρίντεζης. Μάλιστα σε εκείνο το ματς είχε παίξει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (έχοντας 3 πόντους), στο πρώτο του καλοκαίρι με την Ανδρών.

Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία: Προϊστορία

Το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, η Ελλάδα έδινε έναν αντίστοιχο «τελικό» με αυτόν της Τετάρτης απέναντι στη Νέα Ζηλανδία. Mε τις δύο ομάδες να έχουν κερδίσει το Μαυροβούνιο αλλά να έχουν χάσει από την Βραζιλία, έπαιζαν για την πρόκριση στην τρίτη αγωνιστική του ομίλου. Οι Tall Blacks είχαν ζορίσει αρκετά την Εθνική μέχρι να φτάσει στη νίκη με 103-97, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μετρά 24 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα και 2 τάπες, ενώ 16 πόντους είχε ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Νικ Καλάθης άλλους 14, με 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.



Αναλυτικά η προϊστορία:
18/07/2008 (Προολυμπιακό / Μαρούσι): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 75-48
28/06/2012 (Φιλικό / Σάο Κάρλος): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 99-69
18/08/2014 (Φιλικό / Κάουνας): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 95-65
05/09/2019 (Παγκόσμιο Κύπελλο / Ναντζίνγκ) 103-97

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x