Μουντομπάσκετ 2023

Εθνική η επόμενη μέρα: Οι σκέψεις για Προολυμπιακό και το θέμα προπονητή

Τι ξημερώνει για την Εθνική ομάδα μετά το άδοξο τέλος στην προσπάθειά της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Εθνική ομάδα ουσιαστικά ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την ήττα από τη Λιθουανία, καθώς ο αγώνας με το Μαυροβούνιο αποκτά πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά από αύριο ξημερώνει η επόμενη μέρα για την Εθνική ομάδα, που αφορά το «παράθυρο» του Φεβρουαρίου για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ και κυρίως το Προολυμπιακό Τουρνουά. Ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα είναι και αυτό για το μέλλον του προπονητή.

Το Προολυμπιακό και η πιθανότητα να γίνει στην Ελλάδα
Πέρα από τις επτά ομάδες που θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και φυσικά την οικοδέσποινα Γαλλία, τα τελευταία τέσσερα «εισιτήρια» για το Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ (27 Ιουλίου με 11 Αυγούστου) θα δοθούν μέσα από τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά. Σε καθένα από αυτά θα λάβουν μέρος έξι ομάδες και η νικήτρια του καθενός θα κερδίσει θέση για το Παρίσι.

Οι αγώνες αυτοί θα γίνουν 2-7 Ιουλίου, δηλαδή δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των περισσότερων εθνικών πρωταθλημάτων. Η FIBA προ ημερών έστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος στις ομοσπονδίες που θέλουν να φιλοξενήσουν Προολυμπιακό Τουρνουά. Το αρχικό κόστος είναι 2,3 εκατ. ευρώ, με το ποσό να αυξάνεται και να πλησιάζει στα 3 εκατ. ευρώ αν προστεθούν κάποια οργανωτικά έξοδα.

Εθνική: Οι σκέψεις για Προολυμπιακό και το θέμα προπονητή

Η ΕΟΚ θα εξετάσει την πιθανότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και φυσικά το κόστος. Ασφαλώς αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα με κυβερνητική υποστήριξη ή χορηγική βοήθεια. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η απόσβεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού τα παιχνίδια που θα δώσει κάθε ομάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά είναι από δύο ως τέσσερα.

Ασφαλώς ενδεχόμενη παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα κατάμεστο γήπεδο και χορηγούς, ωστόσο ουδείς μπορεί να θεωρήσει κάτι τέτοιο δεδομένο. Σημειώνεται πως οι τελικοί του ΝΒΑ αρχίζουν το αργότερο στις 6 Ιουνίου, συνεπώς ακόμη κι αν οι Μπακς φτάσουν ως εκεί, ο Greek Freak θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του κάποιες εβδομάδες πριν το Προολυμπιακό, το οποίο δεν συμπίπτει με τα playoffs του ΝΒΑ όπως είχε συμβεί το 2021.

Το θέμα προπονητή
Απάντηση δεν υπάρχει για το θέμα του προπονητή της Εθνικής ομάδας ακόμη. Η διοίκηση της ΕΟΚ θα αναλύσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει στη συνέχεια για το συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα και το αν θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον Δημήτρη Ιτούδη, εφόσον και ο ίδιος φυσικά είναι διατεθειμένος να το κάνει. Αφενός είναι πιθανό να αναζητηθεί κάτι διαφορετικό για τον πάγκο αφού στη διετία του κόουτς Ιτούδη δεν ήρθε κάποια μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν φέτος τα ελαφρυντικά ήταν πολλά. Αφετέρου όμως, με το Προολυμπιακό να είναι τόσο άμεσα μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, ίσως ήταν ρίσκο να έρθει ένας νέος προπονητής για να κάνει μια fast track προετοιμασία 15-20 ημερών.

Εθνική: Οι σκέψεις για Προολυμπιακό και το θέμα προπονητή

Πριν από αυτό, υπάρχουν φυσικά και οι αγώνες των «παραθύρων» για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ τον Φεβρουάριο, που θα γίνουν με κανονική σύνθεση, καθώς μετά από συμφωνία με την Ευρωλίγκα δεν θα συμπίπτουν οι αγώνες της FIBΑ. Έτσι δεν θα είναι αδύνατη η συμμετοχή των Ευρωλιγκάτων παικτών, ούτε και… προπονητών. Το θετικό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει ζήτημα οριστικής αποχώρησης κάποιου παίκτη από την Εθνική ομάδα, αφού δεν έχουν δείξει τέτοια πρόθεση οι Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας και Κώστας Παπανικολάου, που ανήκουν στην παλιά φρουρά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x