Γενικά

Αθωώθηκε κι επιστρέφει στην προεδρία της FIBA ο Χαμανέ Νιανγκ

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί υπόθαλψης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης κι επιστρέφει στη θέση του προέδρου της FIBA ο Χαμανέ Νιάνγκ.

Αθωώθηκε από τις βαριές κατηγορίες για υπόθαλψη φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης ο Χαμανέ Νιάνγκ. Έτσι ο πρόεδρος της FIBA επιστρέφει στο πόστο του.

Τον Ιούνιο έγινε καταγγελία για κάποιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Ομοσπονδία του Μάλι και η έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Αφρικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο αποφάσεων που πήρε για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν ο πρόεδρος της FIBA, Χαμανέ Νιανγκ, ο οποίος δεν κατηγορήθηκε για τις εν λόγω πράξεις, αλλά γιατί, ενώ γνώριζε τα περιστατικά, δεν ανέλαβε δράση.

Μετά από έρευνα που διήρκησε τρεις μήνες έφτασε στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας το αποτέλεσμα αυτής, που έγινε από ένα ανεξάρτητο όργανο για την προφύλαξη της ακεραιότητας. Στην έκθεση 114 σελίδων δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στο γεγονός ότι ο Χαμανέ Νιανγκ, ήξερε, ή θα έπρεπε να γνωρίζει, τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Ομοσπονδία του Μάλι.

Με βάση το επίσημο πόρισμα που έφτασε στα γραφεία της FIBA, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, έκανε την εξής δήλωση: «Η έρευνα που διεξήχθη είναι υπέρτατης σημασίας και θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική και άνευ όρων υποστήριξή μου στα θύματα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να διώκονται από τη FIBA μέσω των ανεξάρτητων διαδικασιών. Δεδομένου ότι η αρμόδια αρχή για τη ακεραιότητα, επιβεβαίωσε την αθωώτητά μου, θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου στη FIBA».

Επιπλέον, με αφορμή το πόρισμα της έρευνας που έγινε η FIBA αποφάσισε, σε συνεργασία και με την υπόδειξη του επιφορτισμένου για την ανεξάρτητη έρευνα και αφού μελέτησε με προσοχή τα δεδομένα, να παύσει από τα καθήκοντά τους, όσο εξελίσσεται η πειθαρχική διαδικασία, ακόμα τρεις ανθρώπους.

Πρόκειται για τον προπονητή, Φάντα Ντιαλού, τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Σεϊντού Μάιγκα, και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας του Μάλι, Αμαντού Τραορέ.

Από τον Ιούνιο, όταν κι έγινε γνωστή η υπόθεση, η FIBA ??έλαβε πολλά μέτρα για τη διασφάλιση και την προστασία των παικτριών, των Εθνικών Ομάδων U19 και U16 του Μάλι, όπως:

-Συνεργασία με έναν τοπικό φορέα στο Μάλι ευρέως αναγνωρισμένο για τη συμμετοχή του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
-Ανάπτυξη διαδικασιών για την αναφορά περιστατικών.
-Συντονισμός με επαγγελματίες φορείς για την προστασία των παικτών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης διευθυντή διαχείρισης των περιπτώσεων, ψυχολόγου και δικηγορικού γραφείου.
-Οργάνωση ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών ομάδων συζήτησης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων για 29 παίκτες από τις γυναικείες ομάδες U19 και U16 του Μάλι.
-Συνοδεία και υποστήριξη των παικτών των γυναικών U19 και U16 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ουγγαρία (Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών FIBA ??U19 2021) και στην Αίγυπτο (Αφρικανικό Πρωτάθλημα Γυναικών FIBA ??U16).
-Δημιουργία υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων της κακοποίησης.

Η FIBA ??επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση ενάντια στην κακοποίηση στο μπάσκετ και εκφράζει την ειλικρινή της συμπόνια για τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x