Ελλάδα

Ελευθεριάδης στον bwinΣΠΟΡ FM: «Έχει όλα τα φόντα να πετύχει ο Μαντζούκας»

Την άποψη ότι ο Λευτέρης Μαντζούκας έχει τις βάσεις για να πετύχει, αφού δουλέψει περισσότερο στον Παναθηναϊκό, εξέφρασε ο Γιάννης Ελευθεριάδης στον bwinΣΠΟΡ FM.

Με αρκετή δουλειά από τον ίδιο, ο Λευτέρης Μαντζούκας μπορεί να εξελιχθεί σε τρομερό αθλητή, όπως δήλωσε ο Γιάννης Ελευθεριάδης στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας προπονητής που εργάζεται στον Απόλλωνα Πάτρας σκιαγράφησε το προφίλ του ταλαντούχου άσου του Παναθηναϊκού, εξέφρασε την πίστη ότι μπορεί να πετύχει και μίλησε για τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο παιχνίδι του.



Από εκεί και πέρα, μίλησε για την έλλειψη ταλαντούχων παικτών σε μικρότερες κατηγορίες, με προοπτική ενίσχυση των ομάδων της Basket League.

Από εκεί και πέρα, ως μέλος του προπονητικού επιτελείου της Εθνικής Ελλάδας εξέφρασε την ελπίδα η «γαλανόλευκη» να φτάσει μακριά στο Ευρωμπάσκετ 2022 και γιατί όχι να φτάσει στην τελική τετράδα.

Επίσης, εκθείασε τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο για τη στάση του, ο οποίος θέλει να παίρνει κάτι από τον κάθε συμπαίκτη του και δεν έχει χαρακτήρα «σταρ» μέσα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Ελευθεριάδης στην εκπομπή «Οι μπάσχετοι» με τον Χρήστο Ρομπόλη και τον Παναγιώτη Κεφαλά

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα τμήματα υποδομής την εποχή του κορωνοϊού: «Έχουμε βγει έξω από τα νερά μας. Βλέπουμε μπάσκετ και αισθανόμαστε κάπως πιεσμένοι. Το χειρότερο πράγμα είναι τα παιδιά των ακαδημιών, αφού οι επαγγελματίες έχουν και θέμα επιβίωσης. Τα παιδιά έχουν και τα σχολεία, τα παιδιά μου με ρώτησαν πότε θα πάνε ξανά στο σχολείο και τους ασκείται ψυχολογική πίεση. Μπορεί μία τέτοια κατάσταση να το επηρεάσει και να τα παρατήσει. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το κάνουν. Αυτή η μικρή διακοπή, ίσως βγει και σε καλό για τα παιδιά».

Για τα δεδομένα στην Α2 μπάσκετ: «Μόνο προπονήσεις σε φυσική κατάσταση. Εμείς θα είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Θα πάει πέρα από τις 15 Ιανουαρίου. Έχω κάνει συζητήσεις και με παίκτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν το γρήγορο τεστ για να αρχίσουν προπονήσεις».

Για τη μεταγραφή του Λευτέρη Μαντζούκα στον Παναθηναϊκό: «Θα σταθώ στα τετριμμένα. Πρώτα από όλα στην σωματοδομή. Τον είχα 11 ετών, ήμουν ο πρώτος προπονητής που τον είχε από τα Γιάννενα. Τον χρησιμοποίησα και στο Πανελλήνιο παιδικό, είναι ένα παιδί που έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε τρομερό αθλητή. Το είχαμε δει από τότε εμείς. Έπαιρνε πρωτοβουλίες απέναντι σε 14χρονα, αν και ήταν 11 ετών. Είναι ένα παιδί που δεν σταματάει να δουλεύει. Είναι επαγγελματίας. Έξω από το γήπεδο γελάει, αν και μέσα είναι σοβαρός. Έχει δουλέψει και 1-3 το βράδυ. Όταν ο Βασίλης Σπανούλης χρειαζόταν να αλλάξει φανέλα μετά από ένα μισάωρο ζέσταμα, καταλαβαίνεις ότι αυτή οι άνθρωποι θα πάνε μπροστά».

Για το ενδεχόμενο να πάει στο NBA: «Έχει τα φόντα να πάει ψηλά. Για εμένα, ένας αθλητής που θα διακριθεί, είναι εκείνος που θα κάνει τη διαδρομή. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Έχει τα εχέγγυα, δουλεύει, το θέλει που είναι επίσης σημαντικό και είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του».

Για το αν δίνονται ευκαιρίες σε μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ: «Είναι μία μεγάλη συζήτηση. Εδώ πρέπει κάποιος να πάει 25 ετών. Πρέπει τα παιδιά να πάρουν ευκαιρίες, αλλά τα παιδιά πρέπει να υποστηρίξουν μία τέτοια ευκαιρία. Είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα κάποιος, βοηθός ή κάποιος άλλος, να τους καθοδηγεί και ποτέ να μην κάνουν το κάτι παραπάνω συνέχεια. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Τα παιδιά που έχουμε ως παράδειγμα είχαν μία διαφορετική διαδρομή. Ο Λευτέρης έπαιξε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά παιχνίδια σε σχέση με παιδιά της εμπειρίας του και μπορεί να το υποστηρίξει».

Για το τι φταίει για την έλλειψη ταλέντων στο μπάσκετ: «Θεωρώ ότι είναι και κοινωνικό θέμα. Πρέπει να βγουν μπροστά, να πάρουν τη θέση ενός μεγαλύτερου στην Α1 ή στην Α2. Δεν γίνεται μεγάλη παραγωγή παικτών. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δούμε πρώτα εμείς οι προπονητής και πρέπει να βοηθηθούμε από την Πολιτεία. Πρέπει να σκύψει και η Πολιτεία πάνω σε αυτό το κομμάτι, όπως γίνεται στην Ισπανία ή τη Γαλλία, και να φτιάξουν τις υποδομές. Δεν είναι καλό το μέλλον μας. Επειδή είμαστε ευλογημένοι ως χώρα και άνθρωποι, θα προλάβουμε το τρένο.

Πρέπει να μπει η εκγύμναση και η φυσική αγωγή σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στο σχολείο. Οι αθλητές σε άλλες χώρες, πιο μικρές από εμάς, γνωρίζουν αν ένας αθλητής μπάσκετ μπορεί να κάνει και ενόργανη. Είναι μεγάλη συζήτηση. Όσον αφορά το σουτ, που είναι βασικό τώρα και το ζητούν οι προπονητές, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να σκύψουμε εμείς οι προπονητές και χρειάζεται τεχνική κατεύθυνση και ψυχολογική βοήθεια. Το κλασικό που λέμε εμείς σε παιδιά που θέλουν να σουτάρουν».

Για τον λόγο που αποχώρησε από τον Προμηθέα: «Υπήρξε μία πορεία στον Προμηθέα. Δεν υπήρχε κάτι άλλο να μου δώσει κάποια εχέγγυα για να συνεχίσω να δουλεύω εκεί. Είμαι ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Κάποια στιγμή όλα τα πράγματα τελειώνουν. Είναι και προσωπικές κατάσταάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή. Για εμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δικό μου κομμάτι είναι ότι έχουν χαθεί οι μικρές ομάδες-δορυφόροι που έβγαζαν παίκτες για Α2 ή Α1 και δεν υπάρχουν αυτές οι ομάδες. Πρέπει να αναπτυχθούν. Δεν μιλάμε μόνο για τον Απόλλωνα ή τον Προμηθέα. Κάποιες ομάδες μικρότερες, που έβγαζαν παίκτες στο παρελθόν, να μπουν στη διαδικασία να το κάνουν ξανά. Αυτές οι ομάδες είναι που σπρώχνουν το μπάσκετ μπροστά».

Για την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ: «Δεν είναι άδικη η κριτική. Εκ του αποτελέσματος βγαίνουν όλα. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε. Οι εμφανίσεις μας δεν ήταν αυτές που θέλαμε να δούμε. Τα παιδιά προσπάθησαν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο παιχνίδι με τη Λετονία δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και δεν πληρώσαμε την καλή μέρα της Βουλγαρίας. Το θέμα είναι ότι η Εθνική πέρασε στο Ευρωπαϊκό και μακάρι να μπούμε στην τετράδα και γιατί όχι στα μετάλλια. Χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι στο τελευταίο παράθυρο. Μπορούμε να πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά πρέπει να πάμε το ίδιο καλά».

Για το μέλλον της Εθνικής σε συνδυασμό με τη συμμετοχή ή όχι του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Δεν είμαστε εξαρτημένοι από τον Γιάννη. Είναι για να βοηθήσεις και να βοηθηθεί από τους συμπαίκτες του. Σε ένα ομαδικό άθλημα δεν είσαι εξαρτημένος μόνο από έναν. Πρέπει να έρθουν οι πιο έτοιμοι και καλοί παίκτες τη συγκεκριμένη στιγμή. Να φτιάξουμε ένα δυνατό σύνολο και να παρουσιαστούμε ως Εθνική Ελλάδας. Ο μόνος που έδωσε τα εύσημα στα παιδιά είναι ο Γιάννης. Δεν είχε ποτέ συμπεριφορά σταρ και ζητούσε τη βοήθειά τους».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x