Μουντομπάσκετ 2023

Έριξε στο καναβάτσο τη Ρωσία και αγκάλιασε την πρόκριση στους «8» η Πολωνία!

Άλμα πρόκρισης στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε η Πολωνία, η οποία υπερκέρασε το εμπόδιο της Ρωσίας με 79-74, έχοντας για μεγάλους πρωταγωνιστές τους Βαζίνσκι και Πονίτκα.

Ιστορική νίκη που ισοδυναμεί με μεγάλο βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέτυχε η Πολωνία, η οποία επικράτησε 79-74 της Ρωσίας στο μεγάλο ντέρμπι του πρωινού προγράμματος της πρώτης μέρας των αγώνων για την β' φάση.

Οι Ρώσοι πάντως ήταν εκείνοι που έδειξαν εξ αρχής διάθεση να επιβάλουν τη δυναμική τους στο ματς. Πήρε από την αρχή το προβάδισμα και δεν το έχασε ποτέ στο πρώτο δεκάλεπτο (16-22), παρά το γεγονός πως ουδέποτε κατάφερε να φτάσει το αβαντάζ της σε διψήφιες τιμές. Οι παίκτες του Μάικ Τέιλορ μπόρεσαν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια σε απόσταση που τους επέτρεπε να ελπίζουν σε ανατροπή.

Ο Πονίτκα έφερε τη διαφορά στους έξι (34-40) με ένα μεγάλο τρίποντο στη λήξη του πρώτου μέρους. Ο Βαζίνσκι ακολούθησε, βοηθώντας τα μέγιστα έτσι ώστε να φτάσει η διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (39-40).

Από 'κει και πέρα, ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό των Πολωνών, όμως η «έκρηξη» του Κουλάγκιν (9 πόντοι στο κρίσιμο πεντάλεπτο) και η αστοχία του Σλότερ (άποντος στην τρίτη περίοδο), επέτρεψαν στους Ρώσους να πάνε με... μαξιλαράκι ασφαλείας στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο (53-57).

Όμως, όταν η μπάλα «έκαιγε», η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ των παικτών του Τέιλορ, οι οποίοι βρήκαν δύο μεγάλα σουτ από τους Κόζαρεκ και Βαζίνσκι και γύρισαν τούμπα το ματς (61-58). Εντούτοις, η «αρκούδα» αποδείχθηκε επτάψυχη, παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο (64-58, με εις βάρος της 11-1 σερί).

Η φάση του αγώνα όμως δεν έμελλε να είναι δική της. Συγκεκριμένα, με 2:19 για το τέλος του ματς, ο Πονίτκα βρήκε τον Κελ από το… μάτι της βελόνας ενώ έπεφτε και εκείνος πέτυχε ένα τρίποντο-μαχαιριά από την γωνία, στέλνοντας την διαφορά στους τέσσερις (72-68).

Ο Κουλάγκιν με τρίποντο από τα 7,5μ. έφερε τη διαφορά ξανά στο σουτ (73-71), όμως εκεί μίλησε η εμπειρία του Χρίτσανιουκ, ο οποίος με ωραίο hook έκανε το 75-72, 43 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Το τελικό 79-74 φέρνει τους Πολωνούς μισό βήμα από τους «8» της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία τους, καθώς έφτασαν στο 4-0.

Από την άλλη, οι Ρώσοι βρίσκονται πλέον στο 2-2 και χρειάζονται ήττα της Αργεντινής από την Βενεζουέλα για να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Από τους θριαμβευτές, συγκλονιστικοί ήταν οι Βαζίνσκι (18π.) και Πονίτκα (14π. και 9ρ.), ενώ καθοριστικός ήταν και ο Κούλιγκ (10π. με 8/9 βολές και 7ρ.).

Στον αντίποδα, δεν ήταν αρκετή η σπουδαία εμφάνιση του Μιχαήλ Κουλάγκιν, ο οποίος σταμάτησε στους 21 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 16-22, 34-40, 53-57, 79-74.





Επιμέλεια: Γιάννης Γιανναράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x