Eurobasket

Η επόμενη μέρα της Εθνικής: Πανστρατιά αλλά… πρώτα η πρόκριση

Η Εθνική Ελλάδος έχασε από τη Γερμανία στους Προημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ αλλά το πλάνο της δε σταματάει εδώ. Διαβάστε εδώ για το μέλλον της Εθνικής.

Η Εθνική ομάδα φεύγει απογοητευμένη από το Βερολίνο και το Ευρωμπάσκετ. Οι προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε με τις έξι νίκες και τις εμφανίσεις τους δεν έγιναν πράξη και η σκληρή ήττα από την οικοδέσποινα Γερμανία την ξύπνησε απότομα από τα όνειρα για το πρώτο μετάλλιο μετά το 2009.

Το κλίμα στα αποδυτήρια ήταν… ασήκωτο, μάτια βουρκωμένα και σκυμμένα κεφάλια ήταν το μόνο που αντίκριζες, παρά τα λόγια ενθάρρυνσης του Δημήτρη Ιτούδη, του Βαγγέλη Λιόλιου και κάποιων «παλιοσειρών». Πλέον οι διεθνείς θα «σκορπίσουν» και πάλι στις τέσσερις γραμμές του ορίζοντα, αφού μετά από ολιγοήμερες διακοπές θα ενσωματωθούν στις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους.

Όσο για την Εθνική ομάδα; Προφανώς και δεν σταματά εδώ. Άπαντες τόνισαν πως η αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ δεν είναι το τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά η αρχή της. Το πλάνο που εκπονήθηκε είναι τριετές, ο Δημήτρης Ιτούδης έχει δεσμευτεί πως δεν θα είναι περαστικός για ένα καλοκαίρι αλλά θέλει να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας. Ομοίως και οι παίκτες, έχουν δηλώσει πως θα είναι εκεί κι αυτό πάει κυρίως στις παλιοσειρές, τον Καλάθη, τον Σλούκα και τον Παπανικολάου. Στόχος είναι η Εθνική ομάδα να είναι πάνοπλη και πλήρης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με την ίδια και ισχυρότερη σύνθεση!



Προέχει όμως η πρόκριση. Η Εθνική ομάδα έχει βάλει τις βάσεις για να βρίσκεται σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα στα γήπεδα Ιαπωνίας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων (25 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου), αλλά δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Είναι μεν δεύτερη στον όμιλο (από τον οποίο προκρίνονται τρεις ομάδες) με 4-2, πίσω από Λετονία (5-1) και μπροστά από Βέλγιο, Σερβία (3-3), Τουρκία (2-4) και Μ. Βρετανία (1-5), όμως έχει μπροστά της δύο ακόμη παράθυρα, το Νοέμβριο κόντρα σε Λετονία (10/11 εντός) και Βέλγιο (13/11 εκτός), αλλά και τον Φεβρουάριο απέναντι σε Σερβία (24/2 εντός) και Λετονία (27/2 εκτός). Σε αυτά, μάλιστα, θα παραταχθεί σίγουρα χωρίς Γιάννη, Θανάση Αντετοκούνμπο και Ντόρσεϊ και τουλάχιστον στα πρώτα ματς κάθε παραθύρου χωρίς παίκτες Ευρωλίγκας, αλλά και χωρίς τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο, οπότε τίποτα δεν είναι εγγυημένο.

Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024; Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι προϋπόθεση για να διεκδικήσει η Εθνική θέση και στο Παρίσι, όπου θα βρίσκονται μόλις 12 ομάδες. Πέρα από την οικοδέσποινα Γαλλία, άλλα επτά εισιτήρια θα διατεθούν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Αυτά θα δοθούν βάσει της κατάταξής τους στη διοργάνωση σε δύο ομάδες από την Ευρώπη, δύο από την Αμερική, μία από την Αφρική, μία από την Ασία και μία από την Ωκεανία. Συνεπώς, μπορεί ακόμη και η… τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο να μην αρκεί για την απευθείας πρόκριση, αν-για παράδειγμα-στον τελικό παίξουν Σερβία-Σλοβενία.

Αν η Ελλάδα δεν είναι μέσα στις δύο ευρωπαϊκές ομάδες που θα καταταγούν ψηλότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε θα πρέπει να διεκδικήσει θέση μέσα από ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά που θα γίνουν περίπου έναν με ενάμιση μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε καθένα από αυτά θα συμμετέχουν έξι ομάδες, με το ίδιο φορμάτ που διεξήχθησαν και πέρσι.

Στο κακό σενάριο που η Ελλάδα δεν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, θα χρειαστεί να παίξει προ-προκριματικά για το Προολυμπιακό Τουρνουά το καλοκαίρι του 2023. Συνολικά 40 ομάδες, οι 16 από την Ευρώπη, θα διεκδικήσουν τα πέντε εισιτήρια συμμετοχής στα Προολυμπιακά Τουρνουά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x