Eurobasket

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πρώτη μας φορά

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του 1987 η Ελλάδα βίωσε κοσμοϊστορικές στιγμές, με την Εθνική μας ομάδα να αναρριχάται στην κορυφή του Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Από τις 3 ως τις 14 Ιουνίου του 1987 διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ευρωμπάσκετ, που έχει μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες των Ελλήνων φίλων του αθλήματος και όχι μόνο, για ένα έθνος, που ζούσε και ανέπνεε στους ρυθμούς της διοργάνωσης.

Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας και τα άλλα παιδιά, όπως έλεγε και το γνωστό σύνθημα, που δονούσε για χρόνια τις μπασκετικές εξέδρες, έκαναν την απόλυτη υπέρβαση και λύγισαν υπερδυνάμεις όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία στον δρόμο για το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας.

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πρώτη μας φορά

Με τον Κώστα Πολίτη στον πάγκο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε στη διοργάνωση ως αουτσάιντερ έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Η πρεμιέρα ήταν ιδανική, αφού συνέτριψε την αδύναμη Ρουμανία (109-77), ενώ ακολούθησε η πρώτη υπέρβαση: Στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής λύγισε τη Γιουγκοσλαβία (84-78) του Πέτροβιτς, του Ράτζα, του Ντίβατς, του Κούκοτς και του Πάσπαλι, με τον Νίκο Γκάλη να χαρίζει μια μοναδική παράσταση, καθώς φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 44 πόντους.

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πρώτη μας φορά

Η «βαριά» ήττα (89-106) από την Ισπανία στην τρίτη υποχρέωση, προσγείωσε κάπως τη Εθνική μας ομάδα, ενώ ακολούθησε η μαχητική εμφάνιση, αλλά το αρνητικό αποτέλεσμα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση (66-69).

Στον πρώτο «τελικό», οι παίκτες του Πολίτη στάθηκαν αντάξιοι της περίστασης, αφού επικράτησαν 82-69 της Γαλλίας στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων και εξασφάλισαν την πρόκριση για τα νοκ άουτ.

Στα προημιτελικά, η «επίσημη αγαπημένη» καθάρισε την -ανίκητη μέχρι τότε- Ιταλία (90-78) και πέρασε στην τετράδα για πρώτη φορά από το 1949! Η πορεία της θεωρήθηκε ήδη επιτυχημένη, αλλά η όρεξη είχε ανοίξει για τα καλά.

Στον συγκλονιστικό ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία, οι διεθνείς έδωσαν το 101% των δυνατοτήτων τους και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό (81-77), όπου υπέταξαν τη Σοβιετική Ένωση με δραματικό τρόπο και τις εύστοχες βολές του «τίμιου γίγαντα» Καμπούρη (103-101 στην παράταση) για να φτάσουν στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πρώτη μας φορά

Ο τεράστιος Νίκος Γκάλης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά με 37 πόντους μέσο όρο και… πήρε μαζί του στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης τον Παναγιώτη Φασούλα από τη γαλανόλευκη. Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ ήταν οι άλλοι τρεις διακριθέντες.

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πρώτη μας φορά

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x