Eurobasket

Ευρωμπάσκετ 1993: Η έκπληξη της «οικοδέσποινας» και η ζωή χωρίς Γκάλη

Η Γερμανία έγραψε ιστορία στο Ευρωμπάσκετ του 1993 κατακτώντας το τρόπαιο στο «σπίτι» της. Στην 4η θέση τερμάτισε η Εθνική μας ομάδα, που παρατάχθηκε δίχως τον Νίκο Γκάλη.

Στα γήπεδα της Γερμανίας το 1993 διεξήχθη το 28ο Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή 16 χωρών, αν και αρχικά είχε αποφασιστεί ότι θα πάρουν μέρος 12 εθνικές ομάδες. Βέβαια, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στην απόφαση της FIBA Europe για διεύρυνση της διοργάνωσης.

Ο τίτλος στο τουρνουά, που διήρκεσε από τις 22 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου και φιλοξενήθηκε σε Καρλσρούη, Μόναχο και Βερολίνο, κατέληξε στη διοργανώτρια χώρα. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο, αλλά και μοναδικό χρυσό μετάλλιο των «πάντσερ» σε επίπεδο Ευρωμπάσκετ.

Για να φτάσουν στην κορυφή οι Γερμανοί, χρειάστηκαν τρεις απόλυτα οριακές νίκες στα νοκ άουτ παιχνίδια. Πρώτα πέρασαν την Ισπανία με 79-77, στα ημιτελικά λύγισαν την Εθνική μας ομάδα με 76-73 και στον τελικό επιβλήθηκαν 71-70 της Ρωσίας! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Πέσιτς ξεκίνησε τη διοργάνωση με ήττα-σοκ, 113-103 από την Εσθονία.

Ευρωμπάσκετ 1993: Η έκπληξη της «οικοδέσποινας»

Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Κροατία των Ράτζα, Βράνκοβιτς και Κόμαζετς, που συνέτριψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον μικρό τελικό με το απίστευτο 99-59. Για την ιστορία, η «επίσημη αγαπημένη» παρατάχθηκε δίχως τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα.

Με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στον πάγκο και με τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασούλα και Φάνη Χριστοδούλου να παραμένουν από την παλιά φουρνιά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τερμάτισε πρώτο στη φάση των ομίλων (με ρεκόρ 2-1), ενώ στον δεύτερο γύρο πήρε την 3η θέση υστερώντας σε τριπλή ισοβαθμία.

Ευρωμπάσκετ 1993: Η έκπληξη της «οικοδέσποινας»

Ακολούθησε η δραματική νίκη επί των Γάλλων στα προημιτελικά (61-59), με τους τρεις «σωματοφύλακες» (Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου) να κάνουν τη διαφορά. Παρ' όλα αυτά, η Εθνική μας ομάδα λύγισε στα δύσκολα και υποτάχθηκε στους «οικοδεσπότες» στα ημιτελικά.

Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο αείμνηστος Κρίστιαν Βελπ, που αργότερα φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού (1996-97). Πέραν του Γερμανού φόργουορντ, στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης συμπεριλήφθηκαν επίσης οι Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, Ζόρντι Βιγιακάμπα, Φάνης Χριστοδούλου και Ντίνο Ράτζα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x