Eurobasket

Ευρωμπάσκετ 2005: Ο Κακιούζης το 'πε, ο Διαμαντίδης το 'βαλε!

Το 2005 στο Βελιγράδι η Εθνική επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, με τον Κακιούζη να προαναγγέλλει την κούπα και τον Διαμαντίδη να πετυχαίνει ένα από τα μεγαλύτερα τρίποντα της ιστορίας.

Ούτε μάντισσες, ούτε… χαρτορίχτρες. Αλλά ο Μιχάλης Κακιούζης είχε προαναγγείλει την επιστροφή της Εθνικής ομάδας στην κορυφή της Ευρώπης το 2005, μετά το έπος του 1987.

Ο αρχηγός της «επίσημης αγαπημένης» είχε πει μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας, ότι η Ελλάδα θα έφευγε από το Βελιγράδι με την κούπα στις αποσκευές της.

Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και την… αύρα, που έδινε από το ένδοξο '87 όταν ήταν παίκτης τότε, η «επίσημη αγαπημένη» έδειξε από τη φάση των ομίλων ότι μπορεί να κάνει κάτι καλό, όπου προκρίθηκε ως δεύτερη. Στα νοκ άουτ, η Ελλάδα είχε… αψεγάδιαστη πορεία, γεγονός που έκανε πολλούς να φέρουν στο μυαλό τους την πρόβλεψη του αρχηγού, Μιχάλη Κακιούζη.

Ευρωμπάσκετ 2005: Ο Κακιούζης το ‘πε,ο Διαμαντίδης το ‘βαλε

Αφού «καθάρισε» κατά σειρά Ισραήλ και Ρωσία, η Εθνική βρήκε μπροστά της τη Γαλλία. Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί νωρίτερα στη φάση των ομίλων, με την Ελλάδα να νικά πολύ άνετα, με αποτέλεσμα οι «τρικολόρ» να ήταν πιο υποψιασμένοι, ενώ φυσικά άλλη βαρύτητα έχει ένας ημιτελικός. Εκεί, οι διεθνείς έκαναν μία μυθική ανατροπή με μπροστάρη τον Θοδωρή Παπαλουκά στα τελευταία λεπτά, που ολοκληρώθηκε με το μεγάλο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη για τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό.



Στον τελικό, η Εθνική ομάδα είχε πολύ εύκολο έργο, καθώς τέθηκε αντιμέτωπη με τη Γερμανία του σπουδαίου Ντιρκ Νοβίτσκι. Μία ομάδα που είχε κάνει ήδη την υπέρβασή της και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να απειλήσει την «επίσημη αγαπημένη», η οποία νίκησε με το άνετο 78-62 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Μάλιστα, η ξεχωριστή στιγμή του τελικού ήταν το «standing ovation» απ’ όλο το γήπεδο στον Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος αποσύρθηκε στον πάγκο λίγα λεπτά πριν το φινάλε και ενώ το παιχνίδι είχε κριθεί, ενώ ο τεράστιος Γερμανός στο τέλος αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x