Eurobasket

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της... επίσημης αγαπημένης

Η Εθνική Ελλάδας μετράει αντίστροφα για το Ευρωμπάσκετ & το sportfm.gr παρουσιάζει τους αθλητές της ομάδας. Διαβάστε την ιστορία τους & γνωρίστε τους!

Λίγες μέρες, ελάχιστες ώρες μα πολλές, πολλές στιγμές αγωνίας και ανυπομονησίας. Η Εθνική Ελλάδος θα δώσει το «παρών» σε μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση, θα ταξιδέψει στο Μιλανο για την πρώτη φάση των ομίλων για το Ευρωμπάσκετ, ώστε να θέσει στέρεες βάσεις για τις νοκ άουτ αναμετρήσεις.

Το sportfm.gr σας κρατάει συντροφιά και σας δίνει την δυνατότητα να ρίξετε μία πιο προσεκτική ματιά στους παίκτες που θα διαμορφώσουν το ρόστερ της «επίσημης αγαπημένης» σε ένα ταξίδι που ευελπιστούμε να μείνει αξέχαστο στο Βερολίνο.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Δημήτρης Ιτούδης: Ο άνθρωπος πίσω από το μπλοκάκι

Κάποτε ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι χαρακτήρισε τον Δημήτρη Ιτούδη, ως τον επόμενο σπουδαίο προπονητή της Ευρώπης. Πέρασαν τα χρόνια και ο Έλληνας τεχνικός έζησε μέσα στο νέκταρ των κατακτήσεων μέσα από την παντοκρατορία του Παναθηναϊκού, έμαθε απέξω και ανακατωτά όλα τα τερτίπια της προπονητικής δίπλα στον σπουδαίο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και βγήκε βαρκάδα να αποδείξει πως ανήκει στην ελίτ. Καταξίωση που δεν άργησε να ανταμώσει ως πρώτος προπονητής στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δύο κατακτήσεις μέτρησε με τους Μοσχοβίτες, με τα Final-4 να μοιάζουν καθημερινότητα για εκείνον και τους παίκτες του. Δυναμικός, πανούργος, ευφυέστατος, ετοιμοπόλεμος και βασικό δόγμα του η πειθαρχία. Πρώτη φορά στον πάγκο της Εθνικής, αναμένεται να δούμε τα βασικά στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Τρικαλιώτης τεχνικός. Από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα προπονεί την Φενέρμπαχτσε, πατώντας στα βήματά του μέντορά του και ήδη η μπασκετική ευρωπαϊκή κοινότητα αδημονεί να παρακολουθήσει το νέο δημιούργημα του.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο πιο λαμπρός αστέρας

Τα λόγια περιττεύουν, όταν στο επίκεντρο της κουβέντας εισέρχεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο δις πολυτιμότερος παίκτης του NBA αναμένεται να λαμπιρίσει κάθε γωνία στην οποία στέκεται και να γεμίσει το χώρο με την αύρα του νικητή που τον ακολουθά. Το αστέρι των Μιλγουόκι Μπακς φοράει ξανά τη φανέλα της «επίσημης αγαπημένης» και θέτει τον πήχη μονάχα το βάθρο. Κατακτώντας κάθε πιθανή κορυφή, γνωρίζει εκ των έσω τι σημαίνει πρωταθλητισμός και ο Γιάννης των Ελλήνων βγάζει το… δόρυ του και στοχεύει εκείνους που θα προσπαθήσουν να υψώσουν ανάχωμα στα σχέδιά του. Τη περασμένη χρονιά με τα «ελάφια» μέτρησε στη κανονική διάρκεια 29,9 πόντους, 11,6 ριμπάουντ, 5,8 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 1,4 τάπες σε 32,9 λεπτά συμμετοχής.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Κώστας Παπανικολάου: Ο αρχηγός

Επωμίσθηκε έναν μοναδικό, σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο. Ο Κώστας Παπανικολάου χρίστηκε αρχηγός της Εθνικής, όντας η πιο ηχηρή φωνή στα αποδυτήρια, όταν οι αγώνες τελειώνουν και οι αθλητές πράττουν την αυτοκριτική τους. Αγωνίστηκε στα μικρότερα κλιμάκια, ξεχωρίζοντας με το αθλητικό πακέτο και την άνεση συμμετοχής του τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Από τη στιγμή που ο αείμνηστος Ντούντα του έδωσε το πράσινο… φως και τον πίεσε να εμπιστευτεί τις αδιαπραγμάτευτες ικανότητές του, αποτελεί από την αρχή της περασμένης δεκαετίας μέλος συνόλων που κοιτάνε μόνο τον ουρανό. Με την απόσυρση των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, ο Παπανικολάου θα ηγείται και των «ερυθρολεύκων», όντας ένας από τους τελευταίους της δοξασμένης φρουράς. Πέρσι κατέγραψε στην Stoiximan Basket League 6,6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ ανά αγώνα.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Νικ Καλάθης: Ο εγκέφαλος και το δόγμα του προπονητή

Πιστός στρατιώτης της Εθνικής από πιτσιρικάς, τα γαλανόλευκα για τον ίδιο αποτελούν ιερό καθήκον και οι παραστάσεις που μας έχει χαρίσει είναι αμέτρητες. Ο Νικ Καλάθης πρόκειται για την προσωποποίηση του προπονητή στο παρκέ, το άτομο που εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές και δεν ρωτάει περιττές πληροφορίες ή να ζητάει εξηγήσεις. Ο άλλοτε γκαρντ και θρύλος του Παναθηναϊκού διαβάζει τις φάσεις σαν βιβλίο και δικαίως λογίζεται η αφεντιά του ως έναν από τους πιο χαρισματικούς δημιουργούς στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αν όχι ο καλύτερος. Με την Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα είχε 7,3 πόντους, 6,4 τελικές πάσες, 4 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα, ενώ από την άλλη χρονιά θα φοράει τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Κώστας Σλούκας: Ο κινητήρας της μηχανής

Συμπληρώνει τον Νικ Καλάθη στην περιφέρεια, σε ρόλο κόμπο γκαρντ μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι και ενίοτε να επιβάλει τον ρυθμό του επιθετικά είτε σε catch and shoot καταστάσεις είτε σε ατομικές προσπάθειες. Ο Κώστας Σλούκας έρχεται από μία γεμάτη σεζόν με τον Ολυμπιακό, αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος και πιο κομβικός παίκτης των τρεις φορές πρωταθλητών Ευρώπης. Χρόνια τώρα απολαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό του φίλαθλου κόσμου εντός και εκτός των πυλών, διαθέτοντας την ικανότητα να προσαρμοστεί σε κάθε αγωνιστικό στυλ. Αργό ή γρήγορο τέμπο, ο Σλούκας βλέπει το παιχνίδι όπως μόνο εκείνος γνωρίζει. Στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο νταμπλούχος Ελλάδας σημείωσε 9,6 πόντους και 5,1 ασίστ.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Τάιλερ Ντόρσεϊ: Ένας αδίστακτος… δολοφόνος

Για πολλούς ήταν εξ αρχής το μυστικό συστατικό που έλειπε από την… σάλτσα της Εθνικής. Το απρόβλεπτο. Η δυνατότητα να επιτεθούμε εκτός πλάνου, να στηριχτούμε σε απομονώσεις και γιατί διάολο, να μην ευστοχήσουμε και εμείς με τη σειρά μας σε ένα «κολλημένο» τρίποντο; Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ο λόγος που οι πολυδιάστατες ομάδες – συνήθως - φτάνουν έως το τέλος της διαδρομής. Η Ελλάδα διαθέτει δύο εξαιρετικούς δημιουργούς, όμως χρειάζεται και το λεγόμενο… βρωμόχερο. Αυτός που με μία έξαψη θα καθαρίσει την μπουγάδα και θα ανάψει πρώτος τα καπνογόνα στην εξέδρα. Τη χρονιά που μας πέρασε είχε στην regular season της Stoiximan Basket League 11 πόντους.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Γιώργος Παπαγιάννης: Η σκιά που σκεπάζει τις ρακέτες

Επιβλητικός, κυρίαρχος, σκιάχτρο για τους επερχόμενους γκαρντ και ένας από τους καλύτερους σέντερ τη περασμένη χρονιά στην Ευρωλίγκα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πραγματοποίησε το βήμα παραπάνω με τον Παναθηναϊκό, ανήκοντας στην ελίτ με τις επιδόσεις του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Έλληνας γίγαντας βελτιώθηκε σχεδόν σε όλα τα αγωνιστικά κομμάτια και πρόσθεσε στο ρεπερτόριό του ένα αξιόπιστο σουτάκι από μέση απόσταση, ανοίγοντας παράλληλα χώρο για τους συμπαίκτες του. Με τα χρώματα των «πρασίνων» στην Ευρωλίγκα είχε 10,3 πόντους, 8,2 ριμπάουντ. 0,9 ασίστ και 0,8 κλεψίματα σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Ιωάννης Παπαπέτρου: Το… πασπαρτού

Το ταξίδι του Ιωάννη Παπαπέτρου από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο στο πράσινο, πάντοτε θα τον συνοδεύει και θα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο ενός βιβλίου που διαθέτει πάμπολλες σελίδες για να γεμίσει με μαύρο μελάνι. Ο Έλληνας φόργουορντ πήρε στις πλάτες του τα τελευταία χρόνια το βάρος του ηγέτη, σε μία ομάδα που δεν αρκεί μονάχα μία τροπαιοθήκη. Πολυεπίπεδος και πολυσύνθετος, συνεισφέρει παντού και δεν αφήνει τίποτα να καθοριστεί από τις τρεις μοίρες. Ο «Παπ» είναι ένα σμολ φόργουορντ που ανεβαίνει κάλλιστα στο «4», μπορεί άνετα να αμυνθεί απέναντι στα περισσότερα, καθώς το επιτρέπει η σωματοδομή του, ενώ μπορεί να παρασέρνει τον αντίπαλό του στη περιφέρεια, ανοίγοντας διαδρόμους. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον Δημήτρη Ιτούδη να… παίξει με τα σχήματα ανάλογα με τα δεδομένα. Όπως κι να ΄χει, ο Παπαπέτρου εμπλέκεται παντού.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Μιχάλης Λούντζης: Ο… εξολοθρευτής

Κάθε ομάδα, όταν διάβαινε το δύσβατο μονοπάτι των προκλήσεων διέθετε στην άκρη του πάγκου έναν παίκτη, ο οποίος αναλάμβανε τις γνωστές σε όλους, ειδικές αποστολές. Από κοντά μάρκαρε και έκλεβε και το οξυγόνο από τον καλύτερο αντίπαλο αθλητή. Σαν βδέλλα, αποφασισμένος να θυσιάσει το κορμί του για το εθνόσημο, τον ακολουθεί σε κάθε γωνιά… τρώγοντας απανωτά τα σκριν δίχως να απογοητεύεται, νευριάζει και να χάνει την συγκέντρωσή του. Παράλληλα, επιθετικά χειρίζεται αξιόπιστα την μπάλα δίχως να την ταλαιπωρεί και να προσκολλάται σε αχρείαστες επιδείξεις. Στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό σημείωσε στα play-offs 1,6 πόντους, και 1,1 ασίστ σε 6 λεπτά αγώνα.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Δημήτρης Αγραβάνης: Και λίγο… τρέλα

Εκεί που χάνεται το κοινότυπο, εμφανίζεται ο Δημήτρης Αγραβάνης. Ο Έλληνας ψηλός διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τους υπόλοιπους αθλητές, καθώς αντί να περιμένει στο χαμηλό ποστ, προτιμάει ο ίδιος να χειρίζεται την μπάλα και να δημιουργεί για τον εαυτό του. Ιδιαίτερα συνεπής, όταν το ρολόι μετράει προς τα κάτω. Αποδεδειγμένα. Ο παίκτης του Προμηθέα προσφέρει και ένα αξιόπιστο σουτ στη περιφέρεια, αλλά εκείνο που του προσάπτει άλλη διάσταση, είναι η αγωνιστική του αυταπάρνηση, ο αθλητικός εγωισμός του και τη κάψα που νιώθει για τη δόξα. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος μέτρησε 13,7 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Κώστας Αντετοκούνμπο: Έλεγχος στους αιθέρες

Μεταμορφωμένος πλήρως σε έναν ψηλό που μπορεί να βοηθήσει με αποδείξεις και πειστήρια είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Η εξέλιξή του προκαλεί τρόμο, δεδομένου θα παραβρίσκεται με τη «δεύτερη πεντάδα». Αθλητικός – τρέχει στην οικογένεια - , κυρίαρχος στους αιθέρες, επιβλητικός αμυντικός που μοιράζει τάπες σαν ταχυδρόμος τους λογαριασμούς και δυναμικός finisher σε pick and roll καταστάσεις. Ο πρώην παίκτης της Βιλερμπάν έδωσε βαρύτητα στην ατομική βελτίωσή του και η Εθνική μπορεί να επωφεληθεί, προκειμένου να παραμένει υπέρμετρα ανταγωνιστική σε όσον τον δυνατό περισσότερα διαστήματα γίνεται.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Ενθουσιασμός, αυταπάρνηση και πίστη

Στην περίπτωση του Θανάση Αντετοκούνμπο όλα είναι απλά. Μόνο η νίκη… αρκεί. Τίποτα παραπάνω , τίποτα λιγότερο. Ουδείς θυμάται ποιος παρουσίασε το πιο ευφάνταστο μπάσκετ, το ομορφότερο ή το πιο αντιαισθητικό με το άγγιγμα του χρόνου να γίνεται πιο αισθητό. Μόνο εκείνον που ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο γράφουν τα βιβλία, εξάλλου οι νικητές συνθέτουν την ιστορία και ο Θανάσης το κατανοεί σε βαθμό κακουργήματος. Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη σημείωσε πέρσι 3,6 πόντους.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Το στοιχείο του αιφνιδιασμού

Όπως και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο γκαρντ-φόργουορντ του Ολυμπιακού αποφασίζει και εκτελεί αστραπιαία. Δεν το σκέφτεται. Δεν το επεξεργάζεται και σε μία χρονική περίοδο όπου έχεις… κολλήσει, αυτή τη ψυχοσύνθεση αναζητάς. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να βάλει μπροστά τις μηχανές και να αρχίσει να πυρπολεί από τη περιφέρεια και από τις διάφορες ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν στις close-out καταστάσεις. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε 9,2 πόντους, 2,4 τελικές πάσες και 1,9 ριμπάουντ ενώ στα play-offs είχε 5,8 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Λεωνίδας Κασελάκης: Σουτ γεμάτο τιμιότητα

Ξεκάθαρο είναι το πλάνο γύρω από τον Λεωνίδα Κασελάκη, ο οποίος – όπως αποκάλυψε – ο Δημήτρης Ιτούδης στην αυλαία του τουρνουά «Ακρόπολις» θα μπορούσε να είχε ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας, σύμφωνα με τις γνώσεις και την αντίληψη που διαθέτει. Ο πλέον παίκτης του Περιστερίου και αρχηγός σύμφωνα με την υπόδειξη του Βασίλη Σπανούλη, απειλεί περισσότερο από τη περιφέρεια σε spot up συνθήκες, όντας ένας αξιόπιστος ψηλός πίσω από την μεγάλη άρκτο. Τη περασμένη χρονιά με τον Παναθηναϊκού κατέγραψε 5,9 πόντους , 3,3 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Ευρωμπάσκετ: Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας

Λευτέρης Μποχωρίδης: Ο Mr ''Μικρές Λεπτομέρειες''

Όταν ανοίγουμε τον φάκελο του Λευτέρη Μποχωρίδη στο γραφείο μας, μπορεί να μην παρατηρούμε τον σταρ, εκείνον που θα καθορίσει άμεσα την έκβαση του αγώνα με μία του κίνηση, αλλά εκείνον που θα καμωθεί να τα βάλει με όλες τις μικρές λεπτομέρειες που οδηγούν στο θετικό αποτέλεσμα. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού είναι αυτός που ακούει περισσότερο από όλους τις δευτερογενείς οδηγίες του εκάστοτε τεχνικού και εισέρχεται στο παρκέ για να βάλει… τάξη. Αγωνιζόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα brand names της Ευρώπης, ξέρει όσο λίγοι τον τρόπο, ώστε να είναι απαραίτητος στον προπονητή του, χωρίς να ίπταται πάνω από τα καλάθια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x