Euroleague

Warum?

Ένα μεγάλο «γιατί;» έμεινε στο τέλος της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Οι πρωταθλητές εμφανίστηκαν αγνώριστοι, έπαιξαν με τη φωτιά και στο τέλος «κάηκαν» γνωρίζοντας την ήττα με 79-76. Κακοί οι «πράσινοι» σε άμυνα κι επίθεση, έχασαν ένα ματς με συνέπειες περισσότερο στο γόητρο και την ψυχολογία τους εν όψει Ολυμπιακού παρά στη βαθμολογία. Κορυφαίος, αλλά και μοιραίος (μαζί με τον Καλάθη) ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ούτε δευτερόλεπτο δεν έπαιξε ο Γιασικεβίτσιους.

Ένα μεγάλο «γιατί;» έμεινε στο τέλος της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Οι πρωταθλητές εμφανίστηκαν αγνώριστοι, έπαιξαν με τη φωτιά και στο τέλος «κάηκαν» γνωρίζοντας την ήττα με 79-76. Κακοί οι «πράσινοι» σε άμυνα κι επίθεση, έχασαν ένα ματς με συνέπειες περισσότερο στο γόητρο και την ψυχολογία τους εν όψει Ολυμπιακού παρά στη βαθμολογία. Κορυφαίος, αλλά και μοιραίος (μαζί με τον Καλάθη) ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ούτε δευτερόλεπτο δεν έπαιξε-για αδιευκρίνιστο λόγο-ο Γιασικεβίτσιους.

Μέχρι να συγκεντρωθεί...

Κάτι ο ενθουσιασμός των... φασαριόζων οπαδών της Μπάμπεργκ (περίπου 6.000 στο γήπεδο), το «θρασύ» ξεκίνημα των πρωταθλητών Γερμανίας, πιθανώς και το μυαλό που ήδη «ταξίδευε» στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, είχαν σαν συνέπεια ο Παναθηναϊκός να είναι αγνώριστος στο ξεκίνημα του ματς. Κακός στην άμυνα και ακόμη χειρότερος στην επίθεση, επέτρεψε στους γηπεδούχους να ξεφύγουν με 9-4. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ κι έκανε δύο γρήγορες αλλαγές (Καϊμακόγλου αντί Σμιθ και Μάριτς αντί Μπατίστ) με τις φωνές του να ακούγονται μέχρι την... Ελλάδα. Ο Νικ Καλάθης με επτά συνεχείς πόντους έφερε το ματς στα ίσα (9-9), ενώ δύο καλάθια του Σάτο και ισάριθμα τρίποντα από Διαμαντίδη και Σμιθ αρκούσαν για να συνεφέρουν τους «πράσινους» και να τους οδηγήσουν προηγούμενους (16-19) στη λήξη του δεκαλέπτου.

Ξέφυγε, αλλά χαλάρωσε

Με διάθεση να «καθαρίσει» το παιχνίδι μπήκε στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός και χάρη σε οκτώ πόντους του Καϊμακόγλου ξέφυγε με +9 (22-31). Όμως τα επιθετικά ριμπάουντ του Πλάις κράτησαν όρθια την Μπάμπεργκ και τα απίθανα τρίποντα του Σούπουτ έβαλαν ξανά στο κόλπο τους πρωταθλητές Γερμανίας. Αρχικά μείωσαν στο καλάθι (33-35) και λίγο αργότερα στον πόντο (37-38), με συνέπεια οι πρωταθλητές Ευρώπης να κλείσουν το ημίχρονο με τη φτωχή διαφορά των τριών πόντων (37-40), που κάθε άλλο παρά ασφαλείας μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Παίζοντας με τη φωτιά

Η δεδομένη κατσάδα του Ομπράντοβιτς στα αποδυτήρια δεν συνέτισε τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Η Μπάμπεργκ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με ένα σερί 6-0 και προηγήθηκε με 43-40 και οι «πράσινοι» απάντησαν με ένα σερί 5-0 (43-45), δίχως όμως να πείθουν με την εικόνα τους πως είναι ανώτεροι των γηπεδούχων. Η επιθετική αφύπνιση του Μάριτς έδωσε-επιτέλους-σκορ μέσα στο «ζωγραφιστό» για τους πρωταθλητές Ευρώπης και πήραν ανάσα ξεφεύγοντας με διαφορά έξι πόντων (53-59). Και πάλι, ωστόσο, όχι απλώς ο Παναθηναϊκός δεν φρόντισε να αποσπαστεί όσο χρειαζόταν για να εξασφαλίσει πρόωρα τη νίκη, αλλά-απεναντίας-έδωσε το δικαίωμα στους Βαυαρούς να ολοκληρώσουν το τρίτο δεκάλεπτο με ένα σερί 7-0 και να προηγηθούν με 60-59. Την ίδια στιγμή, ο Γιασικεβίτσιους παρέμενε στον πάγκο, δίχως δευτερόλεπτο συμμετοχής...

Στο τέλος κάηκε

Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει, καθώς η Μπάμπεργκ έφτασε στο 66-59 με τρίποντο του Γκαβέλ στις αρχές της τέταρτης περιόδου, την ώρα που οι «πράσινοι» έδειχναν μπλοκαρισμένοι επιθετικά και ευάλωτοι αμυντικά. Μία ακόμη «βόμβα» του Τζένκινς διατηρούσε τους γηπεδούχους στο +7 (71-64), έξι λεπτά πριν το τέλος. Ο Παναθηναϊκός κρατήθηκε όρθιος με κάποια τρίποντα του Διαμαντίδη, ωστόσο ο αρχηγός και ο Νικ Καλάθης είχαν από δύο άστοχες προσπάθειες για τρεις στο φινάλε, που θα μπορούσαν να είχαν δώσει προβάδισμα στην ομάδα τους. Ο Βουγιούκας με επιθετικό ριμπάουντ και κάρφωμα μείωσε στον πόντο (77-76), αλλά απέμενε μόλις 1,2’’ για τη λήξη και ο Τζένκινς με δύο βολές διαμόρφωσε το τελικό 79-76 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους Βαυαρούς στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

Δεκάλεπτα: 16-19, 37-40, 60-59, 79-76.

Μπάμπεργκ (Φλέμινγκ): Σούπουτ 19, Τάντα, Τζένκινς 13, Πλάις 9, Ρόμπερτς 7, Τζέικομπσεν 10, Τάκερ 8, Γκαβέλ 8, Σλότερ 5.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 7, Μπατίστ, Λόγκαν 3, Σάτο 11, Διαμαντίδης 16, Βουγιούκας 8, Ν. Καλάθης 11, Σμιθ 7, Καϊμακόγλου 13.

Διαιτητές: Καρλ Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Τολγκά Σαχίν (Τουρκία), Όλεγκς Λάτισεφς (Λετονία).

* Ο Παναθηναϊκός είχε στο πλευρό του περίπου 100 οπαδούς του, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους πίσω από το καλάθι στο οποίο επιτίθετο στο πρώτο μέρος η ομάδα τους.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x