Euroleague

To Μονακό της πολυτέλειας και του… Γκραν Πρι

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε για δεύτερη φορά στο Πριγκιπάτο από την Μονακό για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και το sportfm.gr κάνει οδοιπορικό στην όμορφη και πολυτελή πόλη που ασχολείται με… Formula.

Αν στο λεξικό των πόλεων ανά τον Κόσμο ψάχναμε συνώνυμα των λέξεων πολυτέλεια, χλιδή και πλούτος, το Μονακό θα μπορούσε κάλλιστα να μπει δίπλα τους. Το πανέμορφο κρατίδιο στα σύνορα της Γαλλίας, αναβλύζει από αυτές τις έννοιες, καθώς όπου σταθεί και όπου κοιτάξει κανείς, νιώθει πως το μέρος δεν είναι φτιαγμένο για κοινούς θνητούς ή ανθρώπους του μεροκάματου και της βιοπάλης.

Αποστολή στο Μονακό για τον bwinΣΠΟΡFM 94,6 και το sportfm.gr, Νίκος Ζέρβας.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ομώνυμη και σταχτοπούτα στην Ευρωλίγκα ομάδα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όμως η πόλη είναι η αλήθεια πως κινείται περισσότερο στους ρυθμούς του Γκραν Πρι. Όχι της Formula 1 που είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο, αλλά για τα προεόρτιά του, που είναι η διαδρομή και ο αγώνας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το γεγονός αυτό, έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, με αποτέλεσμα οι τιμές στα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο να είναι απλησίαστες. Για αυτό και οι περισσότεροι, όπως και η αποστολή των «ερυθρόλευκων», επιλέγουν διαμονή στην κοντινή (σ.σ. 30χλμ.) Νίκαια, όπου έχει εύκολη πρόσβαση στο Πριγκιπάτο.

Κάνοντας μία βόλτα στα σοκάκια και τους γεμάτους στροφές δρόμους από το πάνω μέρος του λόφου ως την μαρίνα με τα πολυτελή γιοτ, η αίσθηση που σου δημιουργείται είναι ιδιαίτερη. Μια πυκνοκατοικημένη, αλλά πολύ καθαρή και ήσυχη πόλη, όπου οι περισσότερες βιτρίνες είναι γεμάτες με πολυτελή αυτοκίνητα κάθε ακριβής μάρκας. Μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένους κήπους και μικρές πλατείες όπου μπορείς να αναπαυθείς και να απολαύσεις την θέα, ξεπροβάλουν σύγχρονα αλλά και παλαιά κτίρια και σπίτια, που είναι δεμένα με έναν άρτιο χρωματισμό. Αν θέλαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με κάτι ελληνικό, το Μονακό με μια πρώτη ματιά, θυμίζει σύγχρονο μικρολίμανο.

Με την διαφορά πως αν ρίξει μια ματιά κάποιος στις τιμές των υπό πώληση σπιτιών, θα… ζαλιστεί, καθώς το φθηνότερο αρχίζει από 2,7 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ είδαμε μέχρι και τιμές που αγγίζουν τα πέντε. Σε ότι αφορά τις τιμές για έναν καφέ ή ένα φαγητό, ποικίλουν. Υπάρχουν σημεία που μπορείς με νορμάλ χρήματα να τα απολαύσεις, καθώς ένα χορταστικό και ποιοτικό πιάτο κοστίζει κοντά στα 20 με 25 Ευρώ μαζί με μια μπύρα ή ένα ποτήρι από γαλλικό κρασί. Σε κάποια άλλη σημεία όμως οι τιμές είναι εκτός ελληνικής λογικής, αλλά σε καμία περίπτωση το μέρος δεν είναι απαγορευτικό όπως φημολογείται.

Το Γκραν Πρι και το νέο γήπεδο

Το μπάσκετ έχει αρχίσει και ανεβαίνει αρκετά στις συνειδήσεις των φίλων της ομάδας, με την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα να έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον. Ασφαλώς και δεν μιλάμε για μία πόλη που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ καθώς την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις κατέχουν το ποδόσφαιρο και το φημισμένο Γκραν Πρι της Formula 1. Η βόλτα στον δρόμο που μετατρέπεται σε πίστα για τον αγώνα είναι απολαυστική και προσβάσιμη σε όλους όταν δεν γίνονται δοκιμές ή όταν δεν περνάνε τα πανάκριβα και καλογυαλισμένα αυτοκίνητα. Οι εξέδρες έχουν ήδη στηθεί, όπως και τα μπουθ των ομάδων και για τους τυχερούς που κυκλοφορούν με αυτοκίνητο για πρώτη φορά στην πόλη, το μυαλό φέρνει αυτόματα εικόνες από τους αγώνες που γίνονται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Νιώθεις για λίγο… πιλότος.

Λίγο πιο πάνω, το επιβλητικό κτήριο του Καζίνο, όπου μόνο για να μπεις εκτός από σμόκιν, χρειάζεσαι 150 Ευρώ με το… καλησπέρα. Οι άνθρωποι είναι προσιτοί και εξυπηρετικοί (σ.σ. περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες γαλλικές πόλεις), έχουν την αίσθηση του χιούμορ και δείχνουν ευτυχισμένοι, καθώς το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και η ποιότητας ζωής εξαιρετική. Η πλειοψηφία των πεζών που βολτάρουν ή πάνε στις δουλειές τους είναι καλοντυμένοι, ενώ σε πολλές καλά κρυμμένες γωνιές, υπάρχουν υπέροχα καφέ και μπιστρό που μπορείς να ξαποστάσεις και να απολαύσεις γαλλική και όχι μόνο κουζίνα.

Οι άνθρωποι της Μονακό, με την διοίκηση να έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε Ρώσους επιχειρηματίες, έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον, αρχής γεννομένης από την κατασκευή νέου γηπέδου, καθώς το «Gaston Medecin», που πήρε το όνομά του από έναν φημισμένο δεκαθλητή του στίβου και είναι στο κτίριο κάτω από το ποδοσφαιρικό «Louis II» (σ.σ. χτισμένο μέσα σε πολυκατοικίες η μία εκ των οποίων συνδέεται μάλιστα με το γήπεδο), δεν πληροί τις προϋποθέσεις, είναι μικρό και δημιουργεί προβλήματα σε όλους όσοι συμμετέχουν από οποιοδήποτε πόστο σε έναν αγώνα τέτοιων υψηλών απαιτήσεων.

Το κοσμοπολίτικο Μονακό, είναι ένας πολύ όμορφος και ιδιαίτερος προορισμός καθώς διαφέρει από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ανοίγει την αγκαλιά του, σε ηρεμεί και σου δίνει την αίσθηση πως μπορείς και συ για λίγο να νιώσεις ένας λαμπερός πρωταγωνιστής.. Το sportfm.gr συνέλεξε αρκετό φωτογραφικό υλικό και από την πόλη αλλά και από την πίστα του Γκραν Πρι και σας βάζει νοητά στο κλίμα της πόλης που φιλοξενεί τους αγώνες του Ολυμπιακού στα φετινά πλέι οφ.









To Μονακό της πολυτέλειας και του… Γκραν Πρι











To Μονακό της πολυτέλειας και του… Γκραν Πρι

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x