Euroleague

Ευρωλίγκα για το Μακάμπι-Παναθηναϊκός: «Κανένα στοιχείο ότι πάτησε γραμμή ο Νίμπο - Σωστό το τζάμπολ»

Η Ευρωλίγκα πήρε θέση για τις αμφισβητούμενες φάσεις του Game 3 μεταξύ Μακάμπι και Παναθηναϊκού AKTOR, οι οποίες οδήγησαν τους «πράσινους» σε ένσταση.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε στο Game 3 από τη Μακάμπι με 85-83 και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την πρόκριση στο Final Four, ωστόσο είχε μεγάλα παράπονα από τη διαιτησία του συγκεκριμένου αγώνα, καταθέτοντας μάλιστα διπλή ένσταση για δύο φάσεις στο τελευταίο λεπτό. Η Ευρωλίγκα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, πήρε θέση για τις δύο αυτές αποφάσεις, παίρνοντας σε αμφότερες το μέρος των διαιτητών.

Συγκεκριμένα, η φάση που προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, έλαβε χώρα περίπου στα 56 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, όταν ο Τζος Νίμπο φάνηκε να πατάει ξεκάθαρα τη γραμμή σε δύο διαφορετικές στιγμές, έχοντας την μπάλα στα χέρια, πριν την πετάξει πάνω στον Ματίας Λεσόρ και εξασφαλίσει την κατοχή για την ομάδα του.

Η Euroleague, από την πλευρά της, έδωσε ελαφρυντικά στους διαιτητές, τονίζοντας για τη φάση αυτή: «Με 57 δευτερόλεπτα να απομένουν στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο παίκτης της Μακάμπι, Τζος Νίμπο αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ, έπειτα από ένα χαμένο σουτ του Αντόνιους Κλίβελαντ. Ο Τζος Νίμπο με την μπάλα στα χέρια του, τρέχει και πετάει τη μπάλα πάνω στον παίκτη του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ.

Η μπάλα βγαίνει εκτός γηπέδου και η κατοχή πηγαίνει στη Μακάμπι. Αφού έχουμε όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες, δεν υπάρχει κάποια πειστική απόδειξη που να δείχνει ότι ο Τζος Νίμπο πατάει στη γραμμή, καθώς η φτέρνα του ίσως, να είναι στον αέρα και το πλάνο της κάμερας δεν δείχνει το αντίθετο».


Η δεύτερη φάση που προκάλεσε σημαντική συζήτηση συνέβη λίγο αργότερα, 15 δευτερόλεπτα περίπου πριν τη λήξη του ματς, με το σκορ στο 83-83. Ο Λορέντζο Μπράουν πήγε για λέι απ, με τον Ματίας Λεσόρ να προσπαθεί να του κάνει τάπα. Οι διαιτητές αρχικά μέτρησαν το καλάθι θεωρώντας πως ο Γάλλος χτύπησε αντικανονικά το ταμπλό, ωστόσο μετά από εξέταση της φάσης αποφάσισαν να το πάρουν πίσω.

Ο αγώνας συνεχίστηκε με τζάμπολ, το οποίο κέρδισε η Μακάμπι, έχοντας επίθεση 14 δευτερολέπτων, από την οποία ο Μπράουν κέρδισε δύο βολές και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι διαμαρτυρίες των «πρασίνων» αφορούσαν δύο σημεία: Αρχικά, ότι δεν έπρεπε να υπάρξει τζάμπολ, αλλά κατοχή Παναθηναϊκού, και κατά δεύτερον, ότι σε περίπτωση τζάμπολ, η Μακάμπι δεν θα έπρεπε να έχει επίθεση 14 δευτερολέπτων, αλλά 3,8, όσων δηλαδή απέμεναν πριν το σφύριγμα των διαιτητών.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, η Ευρωλίγκα δικαίωσε απόλυτα τις αποφάσεις των διαιτητών, επισημαίνοντας πως, βάσει των κανονισμών της διοργάνωσης, όταν έχει σφυριχτεί αντικανονική παρέμβαση ενός παίκτη (Λεσόρ), η οποία εν τέλει ανατρέπεται μέσω του instant replay, η επόμενη κατοχή κρίνεται με τζάμπολ, εφόσον όταν έλαβε χώρα το σφύριγμα των διαιτητών, η μπάλα δεν βρισκόταν ξεκάθαρα στην κατοχή κάποιας ομάδας.

Όσον αφορά τον χρόνο επίθεσης, από την άλλη, η Euroleague αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι σωστά δόθηκαν 14 δευτερόλεπτα στους Ισραηλινούς, αφού διαπιστώθηκε ότι μετά την προσπάθεια του Λορέντζο Μπράουν, η μπάλα βρήκε στη στεφάνη. Αυτό σημαίνει πως η κατοχή που πήρε η Μακάμπι μετά το τζάμπολ ανανεώθηκε, όπως συμβαίνει για παράδειγμα μετά από ένα επιθετικό ριμπάουντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x