Euroleague

Ιστορικοί θρίαμβοι και πικρές στιγμές: Τα 11 Final 4 του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί για δωδέκατη φορά σε Final Four της Ευρωλίγκας και το sport-fm.gr θυμάται τι έκανε στις προηγούμενες εμφανίσεις του στην τελική φάση.

Από τα δάκρυα απογοήτευσης μέχρι δάκρυα ανείπωτης χαράς, οι παρουσίες του Ολυμπιακού σε Final 4 είναι ένα συναισθηματικό rollercoaster. Και τι δεν έχει ζήσει σε αυτές τις έντεκα εμφανίσεις του στην τελική φάση της Ευρωλίγκας μέσα σε κάτι λιγότερο από 29 χρόνια. Από την απίστευτη πίκρα της κατάρρευσης το 1993, στο έπος του 2012 και από τον πρώτο θρίαμβο το 1997, στην περσινή ψυχρολουσία.

Μετά το Τελ Αβίβ, τη Σαραγόσα, τη Ρώμη, το Μόναχο, το Βερολίνο, την Πόλη, το Λονδίνο, την Μαδρίτη και το Βελιγράδι, το Κάουνας γίνεται αυτή τη φορά η πόλη που θα στεγάσει τα ερυθρόλευκα όνειρα για το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες συμμετοχές του Ολυμπιακού σε Final 4.

Τελ Αβίβ 1994: Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» και οι χαμένες βολές του Πάσπαλι


Η παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Final 4 του άφησε γλυκόπικρη γεύση. Σε μια διοργάνωση όπου έπεσε τρομερό… ξύλο ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» εκτός αγωνιστικού χώρου, μετά την απόβαση οπαδών των δύο ελληνικών ομάδων στο Τελ Αβίβ, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον Παναθηναϊκό στην παρθενική τους ευρωπαϊκή συνάντηση (77-72).



Στον τελικό με την Μπανταλόνα, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη έφτασε μια ανάσα από την κούπα, αλλά το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον αποδείχτηκε μαχαιριά στην καρδιά (57-59), ο Ζάρκο Πάσπαλι δεν κατάφερε να ευστοχήσει στις κρίσιμες βολές και έτσι η αποστολή στην Ελλάδα με άδεια χέρια.



Σαραγόσα 1995: Ξανά το πάνω χέρι στο ντέρμπι «αιωνίων» αλλά… Σαμπόνις


Ένα μόλις χρόνο μετά και δεν έλειψαν τα κοινά περιστατικά με το Ισραήλ. Οι μάχες εκτός παρκέ είχαν ξανά την τιμητική τους ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με τους Πειραιώτες να είναι και πάλι οι μεγάλοι νικητές στον ημιτελικό (58-52)! Τα μεγάλα τρίποντα από Έντι Τζόνσον και Μίλαν Τόμιτς είχαν ανατρέψει το 50-52 με το οποίο οι «πράσινοι» είχαν μπει στο τελευταίο δίλεπτο.



Στον τελικό ωστόσο είχαν την τεράστια ατυχία να συναντήσουν την μαγική Ρεάλ τους φανταστικού Άρβιντας Σαμπόνις που «καθάρισε« για τους Μαδριλένους (61-73).



Ρώμη 1997: Ο Ρίβερς και το συγκλονιστικό πρώτο ευρωπαϊκό


«Στην Ρώμη και στον τελικό, σηκώσαμε ευρωπαϊκό» λέει το σύνθημα των οπαδών του Ολυμπιακού και έτσι ακριβώς συνέβη. Ένα χρόνο μετά το πρώτο αστέρι του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε πλάκα σε όλη την Ευρώπη! Πρώτο θύμα η Ολίμπια Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό (74-65) και φυσικά το… μεγαλύτερο επίτευγμα, ο διασυρμός της Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό από τον «εξωγήινο» Ντέιβιντ Ρίβερς που έκανε κάθε μπασκετόφιλο να παραμιλάει με τα «όργιά» του.



Μόναχο 1999: Θύμα έκπληξης από την υπερηχητική Ζάλγκιρις


Μπορεί η πτωτική πορεία να έκανε σιγά σιγά την εμφάνισή της, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν ξανά στο Final 4. Η παρουσία του τελείωσε άδοξα και νωρίς, αφού η μεγάλη έκπληξη Ζάλγκιρις τον πέταξε εκτός από τον ημιτελικό (71-87) παρά την καλή εμφάνιση του Ντράγκαν Τάρλατς, με τους Λιθουανούς του Γιόνας Καζλάουσκας λίγο αργότερα να σηκώνουν την κούπα. Μοναδική παρηγοριά η τρίτη θέση που ήρθε στον νικηφόρο μικρό τελικό με την Φορτιτούντο Μπολόνια (74-63).



Βερολίνο 2009: Η πικρή ήττα από τον Παναθηναϊκό σε ματσάρα


Μετά από 10 χρόνια απουσίας, Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων πλέον και της νέας εποχής επέστρεψε στην elite, όμως δεν μπόρεσε να τα βάλει με την ίσως κορυφαία ομάδα που παρουσίασε ποτέ ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του. Η ήττα της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη στο φινάλε του ημιτελικού (84-82), η χαμένη επίθεση του Γιάννη Μπουρούση και οι «10 μέρες» προς τους «πράσινους» οπαδούς στον χαμένο μικρό τελικό (95-79) από την Μπαρτσελόνα, ολοκλήρωσαν ένα κακό τριήμερο για τους Πειραιώτες.



Παρίσι 2010: Σωτήρας Τσίλντρες, αλλά δεν παιζόταν η Μπαρτσελόνα


Με το ρόστερ του να είναι πιθανότατα το ακριβότερο όλων των εποχών, ο Ολυμπιακός με πολλές χιλιάδες οπαδών του, πήγε στα Γαλλία για να βρεθεί στην κορυφή. Στον ημιτελικό ο Τζος Τσίλντρες με φόλοου κάρφωμα έσωσε την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κόντρα στην Παρτίζαν και λίγο αργότερα την έστειλε στον τελικό (83-80).



Η Μπαρτσελόνα όμως του Τσάβι Πασκουάλ αποδείχτηκε ανίκητη, με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να είναι στα καλύτερά του και τους Καταλανούς να φτάνουν στην κούπα με περίπατο (68-86).



Κωνσταντινούπολη 2012: Το αξεπέραστο έπος από τα «μωρά» του Ίβκοβιτς


Έχοντας βάλει στην άκρη τα υπέρογκα ποσά και με διαφορετική φιλοσοφία, μια χούφτα κατά κύριο λόγο όχι τόσο έμπειρων αθλητών με μπροστάρη τον μεγάλο Βασίλη Σπανούλη σοκάρει την Ευρώπη. Ο Kill Bill δίνει σόου στον ημιτελικό με την Μπάρτσα του Ναβάρο (68-64)...



ενώ στο τελικό δίνει την ασίστ για το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη που γύρισε ένα χαμένο ματς με τους Ρώσους (62-61) και έδωσε την κούπα στα… μωρά του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς μέσα στην Πόλη!



Λονδίνο 2013: Το back-to-back με οδηγό Μπαρτζώκα


Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει αναλάβει πλέον τις τύχες των πρωταθλητών Ευρώπης, η ομάδα που έκανε κάποιες αλλά όχι τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ της, πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Πρώτα διασύρει την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό (69-52) με άμυνα για σεμινάριο...



...και έπειτα στον τελικό δίνει μια ακόμα μοναδική παράσταση κυριαρχώντας αυτή τη φορά μέσω της επίθεσής της. Ο Βασίλης Σπανούλης ξυπνά στο δεύτερο ημίχρονο, ρίχνει 100άρα στη Ρεάλ και ο Ολυμπιακός κάνει το back-to-back που θα μνημονεύεται για πάντα!



Μαδρίτη 2015: Λύγισε στην έδρα της Ρεάλ


Ο «Άγιος» Γεώργιος Πρίντεζης στέλνει τον Ολυμπιακό στο Final 4 της Μαδρίτης, εκεί όπου τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο Βασίλης Σπανούλης κάνει ξανά όλη την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί στο μεγαλείο του και την ΤΣΣΚΑ να βλέπει φαντάσματα (70-68) και δίνει στους Πειραιώτες μια ευκαιρία για τον τίτλο.



Εκεί όμως η γηπεδούχος Ρεάλ δεν έχει καμία διάθεση να χαριστεί στο σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου και παρά την προσπάθεια, η βαριά ήττα από την ομάδα του Πάμπλο Λάσο δεν αποφεύγεται στον τελικό (59-78).



Κωνσταντινούπολη 2017: Deja vu από τη Φενέρμπαχτσε του Σλούκα


Όπως δύο χρόνια νωρίτερα, έτσι και τότε ο Ολυμπιακός καλείται να τα βάλει με μια δυνατή ομάδα και μια καυτή έδρα. Η κατάρα για την ΤΣΣΚΑ που όταν την βλέπουν οι «ερυθρόλευκοι» αφηνιάζουν, συνεχίζεται στον ημιτελικό (82-78) με-ποιον άλλον;-τον Βασίλη Σπανούλη να «μιλά» στα τελευταία λεπτά, αλλά ο τελικός είναι διαφορετική υπόθεση.



Η Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων πετυχαίνει τον στόχο για τον οποίο δαπάνησε ένα κάρο λεφτά και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γυρνά στον Πειραιά χωρίς το τρόπαιο.



Βελιγράδι 2022: Ο Μίτσιτς πίκρανε την ερυθρόλευκη Stark Arena


Πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη εμφάνισή του, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει επιστρέψει στον πάγκο, ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση φτάνοντας στο Final 4 έχοντας στο πλευρό του πάνω από 10.000 φίλους του που ταξίδεψαν στο Βελιγράδι. Εκεί κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια Εφές του Εργκίν Αταμάν, έφτασε σε απόλυτη ισορροπία στο φινάλε του αγώνα, αλλά η απαράμιλλη κλάση του Βασίλιε Μίτσιτς που σκόραρε υπό πίεση σε τρίποντο στην εκπνοή χάρισε στην τουρκική ομάδα τη νίκη με 77-74.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x