Euroleague

Ρεάλ Μαδρίτης: Η «βασίλισσα» των Ταβάρες και Τσους Ματέο στον δρόμο για το Κάουνας

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα δώσει το «παρών» σε Final 4 της Ευρωλίγκας για 13η φορά στην ιστορία της, στοχεύοντας στον πέμπτο της τίτλο!

Μετά από μία μυθική σειρά απέναντι στην Παρτίζαν για τα playoffs της Ευρωλίγκας, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε μια σπουδαία πρόκριση και θα δώσει το «παρών» στο Final 4 για 13η φορά στην ιστορία της και πέμπτη στις έξι τελευταίες διοργανώσεις!

Εκεί, στην πανέμορφη και φιλόξενη «Ζαλγκίριο Αρένα» του Κάουνας, οι «μερένχες» θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα την ερχόμενη Παρασκευή (19/05, 21:00) στον δεύτερο ημιτελικό του θεσμού, σε έναν σπουδαίο ισπανικό «εμφύλιο». Οδηγός των Μαδριλένων σε αυτή την «τιτανομαχία» είναι η νίκη και η πρόκριση επί των «μπλαουγκράνα» στον περσινό ημιτελικό του Final 4, αλλά, και η προ ολίγων μηνών κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στους Καταλανούς.

Σε αυτό το ταξίδι πάντως, η Ρεάλ καλείται να διαχειριστεί δύο πολύ σημαντικές απουσίες, αφού, δεν θα έχει στη διάθεσή της τον δεύτερο σκόρερ της, Γκάμπριελ Ντεκ, ο οποίος θα χάσει όλη τη σεζόν λόγω τραυματισμού. Φυσικά, από το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού θα λείψει και ο Γκέρσον Γιαμπουσέλι, μετά τα όσα θλιβερά έκανε στο Game 2 με την Παρτίζαν, τα οποία του επέφεραν ποινή αποκλεισμού πέντε αγώνων…



Πώς έφτασε στο Final 4:
Σε αλλαγή σελίδας προχώρησε η Ρεάλ Μαδρίτης πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, με τον Πάμπλο Λάσο να αποχωρεί – λόγω προβλήματος υγείας – από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου έπειτα από 11 άκρως επιτυχημένα χρόνια. Το «βάπτισμα του πυρός» πήρε ο επί οκτώ χρόνια συνεργάτης του, Τσους Ματέο, με τον 54χρονο Ισπανό προπονητή να οδηγεί τους «μερένχες» στην τρίτη θέση της regular season της Ευρωλίγκας – ισόβαθμοι με τη 2η Μπαρτσελόνα -, και ενώ σε όλη την χρονιά διεκδικούσε στα ίσα την πρωτιά.

Στα playoffs της διοργάνωσης, η Ρεάλ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Παρτίζαν, σε μια απίθανη σειρά που θα μνημονεύεται για χρόνια στην ιστορία του θεσμού. Οι Ισπανοί βρέθηκαν με την πλάτη στον… τοίχο μετά από τα δύο «break» των Σέρβων στο «WiZink Center» και το επεισοδιακό Game 2. Εντούτοις, όχι μόνο απάντησαν με δύο διπλά στο Βελιγράδι, αλλά, επέστρεψαν από την… κόλαση στο Game 5 και με τις παλιές «καραβάνες», Γιουλ, Ροντρίγκεθ, Ρούντι και Ταβάρες έκαναν ένα μυθικό comeback από το -18 και πήραν το εισιτήριο για το Final 4!

Ρεάλ Μαδρίτης: Ανάλυση για το Final 4 του Κάουνας

Πολυτιμότερος παίκτης:
Αναμφίβολα το βαρόμετρο και της φετινής σεζόν για τη Ρεάλ Μαδρίτη δεν είναι άλλος από τον Έντι Ταβάρες. Ο 31χρονος θηριώδης σέντερ, που διανύει την έκτη σεζόν του στη Μαδρίτη, αποτελεί το «Α και τω Ω» της ισπανικής ομάδας στις δύο άκρες του παρκέ, καθώς με την μπασκετική του οξυδέρκεια και το μεγάλο του εκτόπισμα (2,21μ., 125κ.), κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια. Άλλωστε, το γεγονός πως αναδείχθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά ως ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης, λέει πολλά... Ο πρώην ΝΒΑερ τελείωσε τη φετινή σεζόν, όντας πρώτος ριμπάουντερ (6,6ρ., 3ος στην Ευρωλίγκα), «κλέφτης» και μπλοκέρ (2,2μπλ., 1ος στην Ευρωλίγκα) της ομάδας του, έχοντας παράλληλα το καλύτερο PIR ανάμεσα στους συμπαίκτες του (17,3, 6ος στη διοργάνωση). Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τους 10,9 πόντους μ.ο., τότε εύλογα μπορεί να καταλάβει ο κάθε ένας γιατί επιλέχθηκε στην κορυφαία πεντάδα της φετινής διοργάνωσης.

Ρεάλ Μαδρίτης: Ανάλυση για το Final 4 του Κάουνας

Αφανής ήρωας:
Έχοντας ένα από τα πιο γεμάτα και ποιοτικά ρόστερ της φετινής σεζόν, δύσκολα να ξεχωρίσεις κάποιον ως «αφανή ήρωα». Παρ’ όλα αυτά, ο… άτυπος τίτλος αυτός μπορεί να δοθεί στον Μάριο Χεζόνια. Στην πρώτη του χρονιά στη Μαδρίτη, ο 28χρονος Κροάτης ταίριαξε γρήγορα στη φιλοσοφία της Ρεάλ, βγήκε μπροστά σε πολλές περιπτώσεις, ενώ, η δυνατότητα που έχει να προσφέρει με συνέπεια σε περισσότερες από μία θέσεις στο παρκέ, τον καθιστούν ένα τεράστιο «όπλο» στα χέρια του Τσους Ματέο. Σίγουρα, οι Ισπανοί, θα χρειαστούν το απρόβλεπτο και την «έκρηξη» που βγάζει ανά διαστήματα στο παιχνίδι του που τον κάνουν ώρες-ώρες να μοιάζει… ανίκητος, αν θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Πλεονεκτήματα:
Μπαρουτοκαπνισμένη από τέτοιου είδους διοργανώσεις, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει διατηρήσει την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της, παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Με παίκτες «σημαίες» όπως οι Γιουλ, Ροντρίγκεθ, Ρούντι, Ταβάρες και Κοζέρ να αποτελούν τους «πυλώνες» όλα αυτά τα χρόνια, οι «μερένχες» έχουν μια αξιοζήλευτη χημεία και εμπειρία στο ρόστερ τους. Παράλληλα, το γεγονός πως διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (85,7π. μ.ο.), αλλά και την καλύτερη επίδοση στον τομέα των ριμπάουντ (36,5ρ. μ.ο.), καταδεικνύουν το πόσο αρέσκονται να παίζουν σε γρήγορο και επιθετικό τέμπο.

Ρεάλ Μαδρίτης: Ανάλυση για το Final 4 του Κάουνας

Μειονεκτήματα:
Όσο οξύμωρο και αν είναι, αφού προείπαμε πως η χημεία και η εμπειρία των παικτών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ρεάλ, δεν ισχύει το ίδιο και για τον πάγκο της. Στην πρώτη απόπειρα του Τσους Ματέο ως πρώτος προπονητής σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, αποτελεί μεγάλο στοίχημα το πώς θα παρουσιάσει την ομάδα του σε μια τέτοια διοργάνωση που η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Φυσικά, ο 54χρονος κόουτς ήταν «παρών» στις επιτυχίες του 2015 και 2018 στο πλευρό του Πάμπλο Λάσο, όμως τώρα, που καλείται ο ίδιος να οδηγήσει το μαδριλένικο «καράβι» τα πράγματα είναι διαφορετικά.


Το ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης:
0. Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (1,91μ., 29χρ.) Γκαρντ
1. Φαμπιάν Κοζέρ (1,95μ., 35χρ.) Φόργουορντ
3. Άντονι Ράντολφ (2,11μ., 33χρ.) Φόργουορντ/Σέντερ
5. Ρούντι Φερνάντεθ (1,96μ., 38χρ.) Γκαρντ/Φόργουορντ
6. Αλμπέρτο Αμπάλδε (2,02μ., 27χρ.) Φόργουορντ
8. Άνταμ Χάνγκα (2,00μ., 34χρ.) Φόργουορντ
11. Μάριο Χεζόνια (2,03μ., 28χρ.) Φόργουορντ
12. Κάρλος Αλόσεν (1,94μ., 22χρ.) Γκαρντ
13. Σέρχιο Ροντρίγκεθ (1,91μ., 36χρ.) Γκαρντ
14. Γκάμπριελ Ντεκ (1,98μ., 28χρ.) Φόργουορντ
17. Βενσάν Πουαριέ (2,13μ., 29χρ.) Σέντερ
21. Πετρ Κορνελί (2,11μ., 27χρ.) Φόργουορντ/Σέντερ
22. Έντι Ταβάρες (2,20μ., 31χρ.) Σέντερ
23. Σέρχιο Γιουλ (1,90μ., 35χρ.) Γκαρντ
28. Γκέρσον Γιαμπουσέλι (2,01μ., 27χρ.) Φόργουορντ
30. Έλι Εντιαγέ (2,04μ., 19χρ.) Σέντερ
31. Ντζάναν Μούσα (2,05μ., 24χρ.) Γκαρντ/Φόργ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x