Euroleague

Οι 10 προηγούμενες εμφανίσεις του Σλούκα σε Final 4 Ευρωλίγκας

Ο Κώστας Σλούκας θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο και το sport-fm.gr θυμάται τις 10 προηγούμενες παρουσίες του σε Final 4 Ευρωλίγκας!

O Παναθηναϊκός AKTOR εξασφάλισε την επιστροφή του σε Final 4 Ευρωλίγκας μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, μετά την επικράτησή του με 3-2 στη σειρά των φετινών playoffs με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, και θα βρεθεί στο Βερολίνο στο τριήμερο 24-26 Μαΐου για να διεκδικήσει το έβδομο ευρωπαϊκό του αστέρι!

Εκ των πρωταγωνιστών στη φετινή πορεία των «πράσινων» ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε να αφήσει τον Ολυμπιακό για να ενταχθεί στον μεγαλύτερό του αντίπαλο και δεν άργησε να αποδείξει το πόσο σημαντικός είναι για μία ομάδα που κυνηγάει την κορυφή.

Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, ο πολύπειρος Έλληνας γκαρντ ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτή τη νέα για εκείνον πρόκληση και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια» της ομάδας του Αταμάν στην πορεία της μέχρι το Final 4. Όταν η μπάλα... έκαιγε στη σειρά με τη Μακάμπι, έστρεψε πάνω του τα βλέμματα και βγήκε μπροστά (με μεγάλες εμφανίσεις σε όλα τα παιχνίδια πλην του Game 3), καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι την «τελική ευθεία» της Ευρωλίγκας για 11η φορά στην καριέρα του!



Περισσότερες εμφανίσεις σε Final 4 έχει μόνο ο Βίκτορ Χριάπα (12 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ενώ πίσω του βρίσκονται Σέρχιο Γιουλ (φέτος θα αγωνιστεί στο 10ο Final 4 του με τη Ρεάλ Μαδρίτης), Κάιλ Χάινς (9), Θοδωρής Παπαλουκάς (9), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (9) και Ρούντι Φερνάντεθ (9).

Από το Παρίσι το 2010, όταν ως νεαρός τότε δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό για τον Ολυμπιακό στα δύο παιχνίδια με Παρτίζαν και Μπαρτσελόνα, μέχρι τους «ερυθρόλευκους» back-to-back θριάμβους σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο, και από τις πέντε συνεχόμενες εμφανίσεις του σε Final 4 φορώντας τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, μέχρι την επιστροφή του στον Ολυμπιακό και τις παρουσίες του σε Βελιγράδι και Κάουνας, το sport-fm.gr σας θυμίζει τα πεπραγμένα του Κώστα Σλούκα σε Final 4 της κορυφαίας μπασκετικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Τα 10 Final 4 του Σλούκα

Παρίσι 2010


Σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο… αμούστακος τότε Κώστας Σλούκας ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα ως συμπληρωματικό μέλος της αποστολής του Ολυμπιακού. Έχοντας παίξει μόλις σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν, στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα, ο Σλούκας δεν αγωνίστηκε ούτε στον νικηφόρο ημιτελικό με την Παρτίζαν, αλλά ούτε και στον μεγάλο τελικό με την Μπαρτσελόνα,στον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 86-68. Την επόμενη σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στον Άρη, από όπου επέστρεψε… δριμύτερος, για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετέπειτα ευρωπαϊκή εκτόξευση των Πειραιωτών!

Κωνσταντινούπολη 2012


Ουσιαστικά, η πρώτη εμφάνιση του Σλούκα σε Final 4 της Ευρωλίγκας ήρθε το 2010, στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης! Στα 22 του πλέον και έχοντας επιστρέψει στον Ολυμπιακό πιο ώριμος, ο Σλούκας είχε σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μαζί με Σπανούλη, Μάντζαρη και Λο, αποτέλεσαν τα τέσσερα γκαρντ που οδήγησαν τους «ερυθρόλευκους» μέχρι την επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία του και πρώτη φορά από to 1997! Ο Σλούκας αγωνίστηκε 7,5 λεπτά έχοντας 2 πόντους, 2 ριμπαόυντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο στον νικηφόρο ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ ήταν ακόμα πιο επιδραστικός στον ιστορικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παίζοντας 12 λεπτά και έχοντας 4 πόντους (½ τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο!

Τα 10 Final 4 του Σλούκα



Λονδίνο 2013


Έναν χρόνο αργότερα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει ξανά μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκας και ταξίδεψε στο Λονδίνο για να υπερασπιστεί τα σκήπτρα του! Παίζοντας σαφώς μεγαλύτερο ρόλο σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν (τα λεπτά συμμετοχής σχεδόν διπλασιάστηκαν), ο Σλούκας άρχισε να γίνεται πιο επιδραστικός στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων», κάτι που φάνηκε και στο παρκέ της «O2 Arena». Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ αγωνίστηκε για 20 λεπτά, έχοντας 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ στον μεγάλο τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο χρόνος του μειώθηκε στα 15:46, αλλά κατάφερε να πετύχει 11 πόντους με 7/7 βολές, έχοντας παράλληλα κάνει και ένα κλέψιμο. Έτσι, έβαλε και εκείνος το… λιθαράκι του στον θρίαμβο του Ολυμπιακού, ο οποίος έφτασε στην back-to-back κατάκτηση της ευρωπαϊκής κούπας!



Μαδρίτη 2015


Η τέταρτη εμφάνιση του Σλούκα σε Final 4 Ευρωλίγκας ήρθε δύο χρόνια αργότερα, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Με τον Ολυμπιακό να έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του μετά από μια εντυπωσιακή σειρά playoffs με την Μπαρτσελόνα, η οποία κρίθηκε με ένα buzzer-beater τρίποντο του Πρίντεζη στο Game 5 του κατάμεστου ΣΕΦ, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον ημιτελικό οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν (για μία ακόμα φορά) απέναντί τους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, νικώντας την ξανά (70-68) και με τον Σλούκα να ολοκληρώνει το παιχνίδι διψήφιος (10 πόντοι με 2/3 δίποντα και 6/7 βολες). Ωστόσο, στον μεγάλο τελικό ο Ολυμπιακός υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της οικοδέσποινας Ρεάλ, γνωρίζοντας την ήττα με 78-59, αλλά με τον Σλούκα να πραγματοποιεί ξανά καλή εμφάνιση, με 10 πόντους (4/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/4 βολές), 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 22 λεπτά.

Βερολίνο 2016


Το καλοκαίρι πριν την έναρξη της σεζόν 2015-16, ο Σλούκας αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, μετακομίζοντας στην Τουρκία για χάρη της Φενέρμπαχτσε, η οποία του πρόσφερε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, με ηγεμονικές οικονομικές απολαβές. Έχοντας βγει από… την σκιά του Βασίλη Σπανούλη και υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Μπράντοβιτς, ο Σλούκας δεν δυσκολεύτηκε να βρει τα πατήματά του στο νέο του περιβάλλον, αποτελώντας βασικό «γρανάζι» της Φενέρ, η οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Στο γήπεδο που θα διεξαχθεί και το φετινό Final 4, η Φενέρ επικράτησε με 88-77 της Μπασκόνια (Λαμποράλ Κούτσα Βιτόρια το όνομά της τότε) του Γιάννη Μπουρούση στα ημιτελικά, με τον Έλληνα γκαρντ να έχει 13 πόντους (? δίποντα, ? τρίποντα, 4/4 βολές) μαζί με 7 ασίστ, όντας εκ των κορυφαίων της ομάδας του, ενώ θετική ήταν η παρουσία του και στον τελικό (10 πόντοι), παρά την ήττα της ομάδας του με 101-69 από την ΤΣΣΚΑ.

Τα 10 Final 4 του Σλούκα



Κωνσταντινούπολη 2017


Έχοντας πλέον πάρει την… μπακέτα μιας υπερπλήρους και ποιοτικότατης Φενέρμπαχτσε, ήταν φανερό ότι ο Σλούκας έμπαινε στην πιο ώριμη και παραγωγικότερη φάση της καριέρας του. Κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του Ομπράντοβιτς, αποτέλεσε σημαντικότατο παράγοντα στην πορεία της ομάδας του μέχρι την πρόκρισή της σε Final 4 Ευρωλίγκας για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Μέσα στην έδρα της μάλιστα, ο τούρκικος σύλλογος έμελλε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της! Ο Σλούκας επέστρεψε στο γήπεδο στο οποίο είχε σηκώσει την πολυπόθητη κούπα με τον Ολυμπιακό το 2012 και παρότι δεν εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στα δύο παιχνίδια του Final 4, κατέκτησε για τρίτη (και τελευταία του μέχρι σήμερα) φορά τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ευρωλίγκα! Στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ολοκληρώθηκε με τη Φενέρ να επικρατεί 84-75, ο Έλληνας γκαρντ είχε 9 πόντους και 1 ασίστ στα 19 λεπτά που πάτησε στο παρκέ, ενώ στον τελικό, παρότι έμεινε στους 3 πόντους (μαζί με 5 ασίστ), «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό, με την ομάδα του να πανηγυρίζει τη νίκη με 80-64.

Τα 10 Final 4 του Σλούκα



Βελιγράδι 2018


Έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων μονάδων της Φενέρμπαχτσε, ο Σλούκας εμφανίστηκε στο Final 4 της Ευρωλίγκας για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, μην έχοντας ηττηθεί ποτέ σε ημιτελικό! Η ομάδα του ταξίδεψε στη Σερβία και στο Βελιγράδι θέλοντας να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της, με τον «Σλούκι Λουκ» να είναι εκ των πρωταγωνιστών της στον νικηφόρο (76-67) για την ομάδα του ημιτελικό κόντρα στη Ζαλγκίρις. Σε 23:26 είχε 14 πόντους με 4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα και ? βολές, μοιράζοντας παράλληλα 3 ασίστ και κάνοντας 1 κλέψιμο. Στον τελικό αγωνίστηκε σχεδόν 29 λεπτά, λιγότερα μόνο από τον Μέλι, και πέτυχε 7 πόντους με 4 ασίστ, αλλά με την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με 85-80 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα 10 Final 4 του Σλούκα

Βιτόρια 2019


Προερχόμενος από μία σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής της καριέρας του, έχοντας παράλληλα αναλάβει ηγετικό ρόλο στο σύνολο του Ομπράντοβιτς, ο Σλούκας αποτελούσε βασικότατο «γρανάζι» μιας Φενέρ που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της Ευρωλίγκας για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν, έχοντας νωρίτερα συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα της regular season! Ωστόσο, αυτή έμελλε να είναι και η χειρότερη παρουσία της ομάδας του σε Final 4. Αρχικά ηττήθηκε με το βαρύ 92-73 στον ημιτελικό με τη συμπολίτισσα Εφές, με τον Σλούκα να έχει 8 πόντους και 3 ασίστ, ενώ στον μικρό τελικό και παρότι έκανε το καλύτερό του παιχνίδι σε Final 4, με 17 πόντους (4/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, ? βολές) και 6 ασίστ, η ομάδα του ηττήθηκε με 94-75 από τη Ρεάλ Μαδρίτης και αρκέστηκε στην τέταρτη θέση.



Βελιγράδι 2022


Ακολούθησε μια τριετία απουσίας του Σλούκα από Final 4. Θα είχε πάει και το 2020, στην καλύτερή του βάσει αριθμών σεζόν, αλλά Ευρωλίγκα εκείνης της σεζόν ακυρώθηκε λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Το καλοκαίρι του 2020 και μετά από πέντε χρόνια γεμάτα επιτυχίες, ο Σλούκας αποχώρησε από τη Φενέρμπαχτσε, επιλέγοντας να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Ολυμπιακό! Έχοντας πλέον τον ρόλο του ηγέτη των «ερυθρόλευκων» και παίζοντας περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην καριέρα του, πήγε με την ομάδα του Μπαρτζώκα στο Final 4 του Βελιγραδίου. Στον ημιτελικό με την Εφές που κρίθηκε με το εύστοχο τρίποντο του Μίτσιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Σλούκας είχε 11 πόντους μαζί με 6 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής, ενώ στον μικρό τελικό και στην ήττα των Πειραιωτών με 84-74 από την Μπαρτσελόνα, είχε 14 πόντους με 7 ασίστ.

Κάουνας 2023


Το περσινό Final 4, στο οποίο ο Ολυμπιακός έφτασε στην πηγή, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πιει νερό, γνωρίζοντας την οριακή ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό, με το εύστοχο τρίποντο του Γιουλ μπροστά στον Φαλ. Όπως και να ‘χει, το τριήμερο στην πόλη της Λιθουανίας ήταν ιστορικό για τον Σλούκα, αφού έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις σε Final 4 (10). Στον ημιτελικό και στη νίκη (76-62) με τη μεγάλη ανατροπή κόντρα στη Μονακό, ο Σλούκας πλησίασε το double-double με 9 πόντους και 7 ασίστ, ενώ στον τελικό με τη «βασίλισσα» έμεινε στους 6 πόντους, μοιράζοντας και 3 ασίστ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x