Ευρώπη

Παλικαρίσια πρώτος!

Με μία μεγαλειώδη εμφάνιση ο Ολυμπιακός άλωσε τη Βιτόρια και νικώντας με 88-80 την Τάου Κεράμικα εξασφάλισε την πρώτη θέση του πέμπτου ομίλου, που τον φέρνει αντιμέτωπο στα προημιτελικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Σπουδαίο μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση από τους «ερυθρόλευκους», που προηγήθηκαν με +17 στην τρίτη περίοδο, οι Βάσκοι αντεπιτέθηκαν και μείωσαν στον πόντο (74-75), αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έδειξαν χαρακτήρα και έφτασαν στην πρώτη τους νίκη στο γήπεδο της Τάου μετά από πέντε συνεχείς ήττες.

Με μία μεγαλειώδη εμφάνιση ο Ολυμπιακός άλωσε τη Βιτόρια και νικώντας με 88-80 την Τάου Κεράμικα εξασφάλισε την πρώτη θέση του πέμπτου ομίλου, που τον φέρνει αντιμέτωπο στα προημιτελικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Σπουδαίο μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση από τους «ερυθρόλευκους», που προηγήθηκαν με +17 στην τρίτη περίοδο, οι Βάσκοι αντεπιτέθηκαν και μείωσαν στον πόντο (74-75), αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έδειξαν χαρακτήρα και έφτασαν στην πρώτη τους νίκη στο γήπεδο της Τάου μετά από πέντε συνεχείς ήττες.

Ο αγώνας...

Ο Ολυμπιακός βγήκε από το πρώτο λεπτό αποφασισμένος για τη νίκη. Μπορεί το πρώτο καλάθι του αγώνα από τον Τζανίρο Πάργκο να ακολούθησαν επτά συνεχείς πόντοι από την Τάου, αλλά η συνέχεια ανήκε εξ ολοκλήρου στους «ερυθρόλευκους». Έλεγξαν το ρυθμό μην επιτρέποντας στους Βάσκους να τρέξουν, περιόρισαν τα επιθετικά ατού τους και με εξαιρετικές επιλογές και παροιμιώδη ευστοχία στην επίθεση κατάφεραν με ένα 0-8 να προηγηθούν με 7-10. Ο Νίκολα Βούιτσιτς με 9 γρήγορους πόντους έφερε την ομάδα του στο 10-16, ενώ ο Γιοτάμ Χαλπερίν (3/3 τριπ.) και ο Τζανίρο Πάργκο «πυροβολούσαν» από την περιφέρεια ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμη και στο +8, 20-28, για να λήξει η πρώτη περίοδος με τρεις συνεχείς πόντους του Σπλίτερ για το 23-28.

Η σχεδόν τέλεια εμφάνιση του Ολυμπιακού είχε συνέχεια και στη δεύτερη περίοδο. Ο Τζος Τσίλντρες και ο Θοδωρής Παπαλουκάς με δύο κλεψίματα και εύκολα καλάθια στη συνέχεια και ο Αμερικανός φόργουορντ με δύο επιπλέον ελεύθερες βολές εκτόξευσαν τη διαφορά σε διψήφια τιμή, 23-34 και το προβάδισμα των Πειραιωτών συνεχώς αυξανόταν φτάνοντας και το +16, 25-41. Οι παίκτες της Τάου, πλην του Τιάγκο Σπλίτερ που ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική ομάδα, έδειχναν να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους από την απρόσμενη γι’αυτούς εξέλιξη και αναλώνονταν σε διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές. Ούτε το κακό μαντάτο του τρίτου φάουλ του Γιάννη Μπουρούση στάθηκε αρκετό για να κόψει τη φόρα του Ολυμπιακού, καθώς ο Τζανίρο Πάργκο με μία ακόμη τρίποντη «βόμβα» (6/11 είχε η ομάδα του στο πρώτο μέρος) κρατούσε σταθερά ψηλά τη διαφορά, 35-51, για να ολοκληρωθεί τελικά το πρώτο μέρος με δύο πόντους του Πιτ Μάικλ και σκορ 37-51.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι εξαιρετικός στο ξεκίνημα της επανάληψης και με ένα κάρφωμα και φάουλ του Τζος Τσίλντρες ξέφυγε για πρώτη φορά στον αγώνα με +17, 41-58. Η Τάου όμως έκανε την αντεπίθεσή της με τον Σέρχι Βιδάλ να δίνει το σύνθημα. Με οκτώ συνεχείς δικούς του πόντους και ένα τρίποντο του Μίρζα Τελέτοβιτς οι γηπεδούχοι «έτρεξαν» ένα σερί 11-0 μειώνοντας σε 52-58 και βάζοντας... φωτιά στις κερκίδες. Οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν ψύχραιμα και με πρωταγωνιστή τον Νίκολα Βούιτσιτς κατάφεραν να βρουν λύσεις επαναφέροντας τη διαφορά στα όρια της διψήφιας τιμής, προτού ολοκληρωθεί η τρίτη περίοδος με ένα κάρφωμα του Γουίλ ΜακΝτόναλντ για το 62-70.

Το τέταρτο δεκάλεπτο άρχισε με ένα τρίποντο του Ζόραν Έρτσεγκ, που έφερε τον Ολυμπιακό στο 62-73, αλλά στη συνέχεια η Τάου έκανε την τελική της αντεπίθεση. Με πρωταγωνιστές τους Μάικλ, Βιδάλ και Τελέτοβιτς έκανε ένα επί μέρους 12-2 και πλησίασε στον πόντο, 74-75. Ο Ολυμπιακός όμως δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει να χαθεί αυτή η νίκη. Ένα παλικαρίσιο καλάθι του Γιάννη Μπουρούση και ένα τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά έφεραν τη διαφορά στο +6, 74-80, 2:43 πριν το τέλος, ενώ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με ένα ακόμη τρίποντο 55’ για το φινάλε έδωσε τη χαριστική βολή στους Βάσκους γράφοντας το 77-85. Τα πάντα είχαν πια κριθεί και το τελικό 80-88 απλώς πιστοποίησε την πρωτιά του Ολυμπιακού στον πέμπτο όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 23-28, 37-51, 62-70, 80-88

Τάου (Ιβάνοβιτς): Πριγκιόνι 12, Ιλιέφσκι 2, Ρακότσεβιτς 6, Βιδάλ 14, Τελέτοβιτς 16, Σπλίτερ 15, Μάικλ 13, ΜακΝτόναλντ 2, Σαν Εμετέριο, Μπάρατς.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 7 (5 ριμπ., 5 κλεψ., 4 ασίστ), Τσίλντρες 7, Βούιτσιτς 17 (7 ριμπ.), Μπουρούσης 11, Χαλπερίν 16 (4/5 τριπ.), Γκριρ 3, Βασιλόπουλος 9, Βουγιούκας 4, Πάργκο 11, Έρτσεγκ 3.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x