Ευρώπη

Σχορτσανίτης: «Αυτή τη φορά, θα βοηθήσω την ομάδα»

Στην πέμπτη του χρονιά στην Euroleague, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες στα παρκέ της διοργάνωσης. Ο 25χρονος σέντερ, που πέρυσι στο φάιναλ φορ στο Βερολίνο δεν αγωνίστηκε, έχει προσφέρει πολλά στην φετινή πορεία των «ερυθρόλευκων». Ο Big Sofo, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague, δήλωσε ότι ανυπομονεί και προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στις 7 Μαϊου στο φάιναλ φορ, στο Παρίσι!

Στην πέμπτη του χρονιά στην Euroleague, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες στα παρκέ της διοργάνωσης. Ο 25χρονος σέντερ, που πέρυσι στο φάιναλ φορ στο Βερολίνο δεν αγωνίστηκε, έχει προσφέρει πολλά στην φετινή πορεία των «ερυθρόλευκων». Ο Big Sofo, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague, δήλωσε ότι ανυπομονεί και προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στις 7 Μαϊου στο φάιναλ φορ, στο Παρίσι!

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πως αισθάνεσαι που θα ξαναβρεθείς φέτος στο φάιναλ φορ, ειδικά αν σκεφτείς ότι πέρυσι δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να παίξεις;

«Είναι τεράστιο πράγμα που θα βρεθώ και πάλι στο φάιναλ φορ και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Αυτή τη φορά, θέλω να είμαι σε θέση να βοηθήσω την ομάδα μου, για αυτό προπονούμαι σκληρά ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο Παρίσι».

Αυτή τη σεζόν έγινες βασικός στην αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού. Τι σημαίνει για εσένα αυτή η επιπλέον ευθύνη;

«Σε αυτό το επίπεδο, όλοι ξέρουν ότι δεν έχει και πολύ σημασία ποιος θα είναι στην αρχική πεντάδα. Αυτό που μετράει είναι το ποιος θα τελειώσει. Αλλά μπορώ να πω ότι ξεκινώντας το παιχνίδι, έχω περισσότερους τρόπους να βοηθήσω την ομάδα. Ο ένας είναι ότι μπορώ να ωθήσω την ομάδα στην αρχή του παιχνιδιού. Αυτή είναι και η δουλεία του βασικού, να δώσει στην ομάδα ρυθμό. Αυτό προσπαθώ να κάνω ότι πατάω το παρκέ. Αλλά όπως είπα, αυτό που έχει σημασία είναι το τέλος των αγώνων».

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αυτή τη μακρά σεζόν με το Euroleague American Tour, στις Η.Π.Α. Βοήθησε αυτό το αυτό το ταξίδι την ομάδα να γίνει καλύτερη και πιο δεμένη;

«Ήταν κάτι διαφορετικό γα εμάς. Είχα ξαναταξιδέψει στις Η.Π.Α. και στο παρελθόν, αλλά δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο, ήταν φανταστικό. Αποκομίσαμε εμπειρία σε αυτά τα παιχνίδια και μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο “ομάδα”, νομίζω. Οπότε, ναι, φυσικά και βοήθησε από αυτή την πλευρά».

Έχεις παίξει το καλύτερο σου μπάσκετ με τον κόουτς Παναγιώτη Γιαννάκη και στην Ευρωλίγκα και με την ελληνική Εθνική ομάδα. Πως ταιριάζεις στο πρόγραμμά του;

«Αυτή τη στιγμή, κάνω ό, τι μου ζητάει ο προπονητής μου. Είτε είναι το να σκοράρω, είτε να παίξω άμυνα, είτε να παίρνω ριμπάουντ προσπαθώ να κάνω ό, τι μπορώ. Ο κόουτς πάντα λέει πως αν θες να παίζεις για πολλά χρόνια, θα πρέπει να ξέρεις να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα στο παρκέ. Θα έρθει ο καιρός που δεν θα μπορείς να σκοράρεις, οπότε οφείλεις να μάθεις πράγματα. Κάνω ό, τι μου ζητήσει ο προπονητής και έως τώρα αυτό πάει καλά, οπότε αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Ολυμπιακού είναι το βάθος πάγκου που διαθέτει, ιδιαίτερα στους σέντερ. Πως εσύ, ο Νίκολα Βούισιτς, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μοιράζεστε αυτό το ρόλο;

«Νομίζω, ότι καθένας μας παίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Όλοι έχουμε μεγάλες ικανότητες και ίσως διαφορετικά «δυνατά σημεία». Όμως αυτό λειτουργεί , γιατί έτσι αντιμετωπίζουμε τις αντίπαλες ομάδες. Είμαστε ξεχωριστοί - ο Νίκολα, ο Λουκάς, ο Γιάννης, εγώ- όμως όλοι έχουμε το ίδιο πράγμα στο μυαλό, να βοηθήσουμε την ομάδα να κερδίσει και να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται σε κάθε διοργάνωση».

Ο Ολυμπιακός πήγε πέρυσι στο φάιναλ φορ μετά από 10 χρόνια. Τι έμαθε η ομάδα στο Βερολίνο την περασμένη σεζόν που μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο Παρίσι;

«Μάθαμε ότι πρέπει να δώσεις τα πάντα σε κάθε παιχνίδι. Πρέπει να δουλεύεις συνέχεια στο παρκέ. Το ζήτημα με αυτά τα παιχνίδια είναι ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι «σκληρό». Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, υπομονετικοί, να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ και θα δούμε τι θα γίνει».

Είχατε χρόνο να αναλύσετε την αντίπαλο σας στον ημιτελικό, την Παρτιζάν. Ποια είναι τα κλειδιά για αυτό το παιχνίδι;

«Το ένα είναι ότι η Παρτιζάν είναι μια «νέα» ομάδα που της αρέσει να τρέχει, οπότε πρέπει να το περιορίσουμε αυτό επιβάλλοντας τον ρυθμό μας. Επιπλέον, έχουν καλούς περιφερειακούς που πρέπει να τους σταματήσουμε. Όμως αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να παίξουμε το παιχνίδι μας όπως κάνουμε πάντα. Πρέπει να μπούμε σαν ομάδα, όχι σαν μονάδες και να τα δώσουμε όλα. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, τίποτε λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Ένας από τους παίκτες που θα αντιμετωπίσεις στον ημιτελικό στο Παρίσι είναι ο ψηλότερος παίκτης της διοργάνωσης, Σλάβκο Βράνιες. Πως είναι να αντιμετωπίζεις έναν τέτοιο αντίπαλο;

«Το μπάσκετ είναι γνωστό σαν ένα άθλημα που παίζεται στον αέρα, όμως παίζεται και στο έδαφος. Άρα το να είσαι ψηλός δεν είναι τα πάντα. Το να είσαι γρήγορος, ευέλικτος και εκρηκτικός είναι εξίσου σημαντικά. Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω εναντίον του αυτά τα στοιχεία και είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής μου θα βρει τρόπο ώστε να είμαι αποτελεσματικός κόντρα στον Βράνιες».

Κέρδισες μετάλλια τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όσο και στο Ευρωπαϊκό. Αν σηκώσεις το τρόπαιο της Euroleague στις 9 Μαΐου, θα είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου;

«Προσπαθώ να μη το σκέφτομαι αυτό τώρα. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να παίξω στα παιχνίδια και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Όταν θα έρθει ο καιρός, θα έχω τις λέξεις για να περιγράψω τι αισθάνθηκα, την εμπειρία μου, αλλά τώρα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι χαρούμενος που θα ξαναπάω στο φάιναλ φορ και θα αγωνιστώ για πρώτη φορά. Και νομίζω πως φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα για εμάς».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x