Ένας αγώνας κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ και μάλιστα στο ιστορικό «Γιάντ Ελιάου» αποτελεί πρόκληση για κάθε ομάδα. Αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αντιμετωπίζει απόψε για την ένατη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου (20.45, Supersport 4) την ομάδα του λαού, όπως αποκαλείται η Μακάμπι στο Ισραήλ.
Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Γιόνας Καζλάουσκας, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του πολύ δύσκολου αγώνα: «Το ματς αυτό αποτελεί πρόκληση για μας, γιατί πρώτον θέλουμε να δούμε κατά πόσο είμαστε έτοιμοι μετά τις διακοπές των εορτών και δεύτερον γιατί αντιμετωπίζουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης. Τα παιδιά δούλεψαν όλες αυτές τις μέρες, αλλά το ζητούμενο είναι το αν είμαστε έτοιμοι και πνευματικά γι’ αυτό το παιχνίδι. Το δεδομένο είναι ότι πάμε στο Τελ Αβίβ για να κερδίσουμε και το θετικό είναι ότι διακρίνω πλέον στα μάτια των παικτών μου την πίστη ότι μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο αν είμαστε συγκεντρωμένοι και σοβαροί για 40 λεπτά».
Στο μεταξύ ένας παίκτης του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε στο παρελθόν με τη φανέλα της Μακάμπι έκανε τις δικές του εκτιμήσεις και συγκρίσεις. Ο λόγος για τον Κουίνσι Λιούις: «Ο Ολυμπιακός είναι η Μακάμπι της Ελλάδας. Η ομάδα με τον περισσότερο κόσμο και τους πιο... τρελούς φιλάθλους. Αυτό το κατάλαβα καλά μετά τις νίκες επί του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα. Πρέπει να συνεχίσουμε όμως έτσι και σίγουρα θέλουμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με νίκη. Για μένα το παιχνίδι της Πέμπτης (5/1) δεν έχει καμία διαφορά με οποιοδήποτε άλλο. Όπως και στον πρώτο γύρο θα έχω την ευκαιρία να δω κάποιους φίλους, αυτή τη φορά ίσως περισσότερους. Στο Ισραήλ πέρασα όμορφα κι έκανα πολλούς φίλους, αλλά την ώρα του παιχνιδιού στο μυαλό μου υπάρχει μόνο το πως θα κερδίσει ο Ολυμπιακός. Το κλειδί του αγώνα θα είναι να παίξουμε εμείς καλά. Έχουμε καλούς παίκτες κοντά στο καλάθι και μακριά απ’ αυτό, έχουμε γρήγορους παίκτες και σουτέρ αλλά το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες αυτού του παιχνιδιού».
Σε γενικές γραμμές οι παίκτες των Πειραιωτών πιστεύουν στις ικανότητες της ομάδας και θεωρούν πως η νίκη είναι εφικτός στόχος. Μια νίκη που αν έρθει θα εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στους «16» της Ευρωλίγκα. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Χαρίσης: «Ασφαλώς και είναι δύσκολο να παίξουμε στο Γιάντ Ελιάου, αλλά πρέπει να έχουμε οδηγό μας την απόδοση της περσινής χρονιάς! Σίγουρα οι δυο μεγάλες νίκες με Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα μας βοήθησαν ψυχολογικά, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε σ’ όλα τα παιχνίδια, να παίζουμε καλό μπάσκετ και να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Έχουμε τρία ντέρμπι μπροστά μας και πρέπει να έχουμε και λίγη τύχη με το μέρος μας για να έρθουν τα αποτελέσματα όπως τα θέλουμε. Σ’ όλα τα παιχνίδια πάντως θα μπορούμε για να κερδίσουμε και το ίδιο θα κάνουμε εναντίον της Μακάμπι. Θέλουμε να ξεκινήσουμε με νίκη τη νέα χρονιά που ελπίζω ότι θα φέρει τίτλους στον Ολυμπιακό».
Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Αγαδάκος: «Ο Ολυμπιακός έχει δείξει εκπληκτικά σημάδια βελτίωσης και πλέον αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε κανένα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εμείς ήρθαμε στο Τελ Αβίβ για να κερδίσουμε. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο όπως και ξέρουμε ότι δεν κάναμε κάτι σπουδαίο κερδίζοντας το Μιλάνο, τον Παναθηναϊκό και τη Μπαρτσελόνα. Απλά περάσαμε καλά Χριστούγεννα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 50% των δυνατοτήτων μας, αλλά όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά κι έχουμε άριστο κλίμα μεταξύ μας».
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη εκπρόσωποι της ομάδας στο Τελ Αβίβ επισκέφτηκαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, όπως συνέβη και με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την ομάδα στο Ισραήλ. Ο γενικός διευθυντής της ερυθρόλευκης ΚΑΕ, Χρήστος Σταυρόπουλος, όπως και ο τιμ μάνατζερ, Σταύρος Ελληνιάδης, βρέθηκαν στους Αγίους Τόπους και συνομίλησαν για περισσότερη από μισή ώρα με τον Παναγιότατο για όλα τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο. Οι δυο εκπρόσωποι των Περιαωτών παρέδωσαν στον Θεόφιλο μια μπλούζα και μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών της ομάδας, μια πένα κι ένα ρολόι. Φεύγοντας από τα Ιεροσόλυμα πήραν μαζί τους τις ευχές του Πατριάρχη για νίκη στον αγώνα με τη Μακάμπι (20:45), αλλά και αναμνηστικά νομίσματα και βιβλία για την επίσκεψή τους εκεί.
Την ίδια στιγμή, στο «στρατόπεδο» της Μακάμπι κρατάνε μικρό καλάθι μετά την ήττα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν τη νίκη, καθώς σε άλλη περίπτωση είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν προβλήματα. Ο κόουτς των Ισραηλινών, Πίνι Γκέρσον, μίλησε με καλά λόγια για τον Ολυμπιακό: «Δεν κάναμε το καλύτερο δυνατό παιχνίδι στον Πειραιά, αλλά είμαι σίγουρος πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στην έδρα μας. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερη ομάδα από ό,τι θεωρείται, διαθέτει παίκτες με εμπειρία και έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Περιμένω ένα σκληρό και άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι. Κάναμε πολλές αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι του πρώτου γύρου και μάθαμε από τα λάθη μας σε αυτό το παιχνίδι. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε την έκτη μας φετινή νίκη στην Ευρωλίγκα».
Ο παλιός γνωστός μας, Ουίλι Σόλομον, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον προπονητή του, προσθέτοντας πως η ομάδα του είναι ξεκούραστη και αυτό θα την κάνει καλύτερη: «Δεν είχαμε υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα, οπότε κόντρα στον Ολυμπιακό επιστρέφουμε στη δράση πιο ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι. Είναι μια καλή ομάδα που μας κέρδισε ήδη φέτος και θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τους το ανταποδώσουμε».
Ο Ολυμπιακός επικράτησε στον αγώνα του πρώτου γύρου με 83-78, έχοντας για πρώτο σκόρερ τον Κουίνσι Λιούις με 21 πόντους. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση νίκης, οι «ερυθρόλευκοι» θα φτάσουν στη βαθμολογία την αυριανή τους αντίπαλο και θα υπερέχουν στη μεταξύ τους ισοβαθμία.
Επιμέλεια: Αποστόλης Κοτρότσος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






