Την Τρίτη (24/10) ανοίγει η αυλαία για τη φετινή Ευρωλίγκα, με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Μπανταλόνα και τον Παναθηναϊκό. Πρεμιέρα απέναντι σε ισπανική ομάδα και για τον Ολυμπιακό, που την Τετάρτη (25/10) θα υποδεχτεί στο «ΣΕΦ» τη φιναλίστ του Φαιναλ Φορ του 2005, Ταουγκρές, που εμφανίζεται και φέτος αρκετά δυνατή. Τέλος, ο Άρης μετά το 1992, επιστρέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση υποδεχόμενος την Φενέρμπαχτσε-Ουλκέρ στο «Αλεξάνδρειο».
Ξεκίνημα με νίκη
Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για δεύτερη συνεχή σεζόν, θα παίξει σε εναρκτήριο παιχνίδι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά το αντίστοιχο περσινό απέναντι στην Ουλκέρ στην Κωνσταντινούπολη. Οι «πράσινοι» αναχώρησαν την Δευτέρα το πρωί, με προορισμό την καταλανική πρωτεύουσα, όπου την Τρίτη στις 21.45 στο «Παλάου Ολίμπικο Ντε Μπανταλόνα», θέλουν να μπουν με το «δεξί» στην διοργάνωση, που εξαρχής έχουν θέσει ως στόχο να την κατακτήσουν ξανά μετά το 2002. Στην προσπάθεια τους, αυτή οι πρωταθλητές Ελλάδας θα στερηθούν τις υπηρεσίες των Δημήτρη Παπανικολάου και Ντούσαν Σάκοτα που έμειναν στην Αθήνα.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, αφού ο «Ζοτς» επιστρέφει ως αντίπαλος της ομάδας με την οποία κατέκτησε ως προπονητής, το 1994 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Τελ Αβίβ απέναντι στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Η κάτοχος του Euro Cup, Μπανταλόνα έχοντας στο τιμόνι της τον Άιτο Ρενέσες, εμφανίζεται αρκετά δυνατή και επικίνδυνη, ειδικά μέσα στην έδρα της. Στην σύνθεση της βρίσκεται ο Άντριου Μπέτς, γνώριμος μας από τη θητεία του στην ΑΕΚ, ο πολύπειρος αμερικανός Έλμερ Μπένετ, το ανερχόμενο αστέρι του ισπανικού μπάσκετ Ρούντι Φερνάντεθ και ο αμερικανός φόργουορντ Τσάρλς Γκέινς.
Στο ΣΕΦ με το «δεξί»
Δύσκολη πρεμιέρα και για τον Ολυμπιακό, που την Τετάρτη στις 21.15 υποδέχεται την Ταουγκρές στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» φέτος παρουσιάζονται έτοιμοι, μετά από 10 χρόνια (1997) για να φτάσουν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Σωκράτης Κόκκαλης με τους αδερφούς Αγγελόπουλους έχουν θέσει αρχικά ως στόχο την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Αθήνας. Η ομάδα του Πειραιά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών (εκτός του Ματσιγιάουσκας), ενώ θα έχει για πρώτη στη σύνθεση της, τον Τζέρι Μακναμάρα που θα ενισχύσει τους «κόκκινους» μόνο στην Ευρωλίγκα.
Αντίθετα, η Ταουγκρές θα έρθει στην Αθήνα χωρίς τον σταρ Τιάγκο Σπλίτερ και τον Ντιέγκο Φαγιάρδο. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν, ωστόσο ο Λουίς Σκόλα και ο Καγιά Πεκέρ που αν και ταλαιπωρουνται από τραυματισμούς, θα είναι σε θέση να αγωνιστούν κανονικά. Επιπλέον «όπλο» του Ολυμπιακού στη δύσκολη αρχή, θα είναι ο κόσμος του που αναμένεται να δώσει δυναμικό παρών, και ένα «sold-out» φαντάζει πολύ πιθανό.
Η επιστροφή του «αυτοκράτορα»
Επιστροφή μετά από 14 χρόνια (1992) στα «μεγάλα σαλόνια» για την ομάδα του Άρη που την Τετάρτη στις 19.15 αντιμετωπίζει την Φενέρμπαχτσε-Ουλκέρ στο «Αλεξάνδρειο». Οι «κιτρινόμαυροι» δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ θα έχουν στη σύνθεση τους και τον Αμπντούλ Ραούφ που αποκτήθηκε για να ενισχύσει τους Θεσσαλονικείς μόνο στην Ευρωλίγκα.
Η Φενέρμπαχτσε έχει στη σύνθεση της πολλούς γνωστούς από τη θητεία τους στη Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος ο Ουίλι Σόλομον που επιστρέφει ως αντίπαλος, απέναντι στην ομάδα που έπαιξε δυο χρόνια. Επίσης και ο Ιμπραίμ Κουτλουάι θα πατήσει γνώριμα εδάφη, αφού τόσο ως παίκτης της ΑΕΚ, όσο και ως παίκτης του Παναθηναϊκού έχει παίξει απέναντι στον Άρη.
Και οι... άλλοι
Μπάσκετ όμως δεν παίζουν μόνο οι ελληνικές ομάδες, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Στο 1ο όμιλο, η Ντιναμό Μόσχας των Φώτση, Παπαδόπουλου και Ίβκοβιτς, υποδέχεται την Κολωνία και αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να κερδίσει. Εύκολο έργο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει η Εφές Πίλσεν που υποδέχεται στο «Αμπντί Ιπεκτσί» την Πρόκομ Τρεφλ, ενώ η Κλιμάμιο Μπολόνια καλείται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Λε Μαν, σε ένα παιχνίδι που δεν θα είναι εύκολο για την ομάδα του Τάιους Έντνι.
Από την πρεμιέρα του 2ου ομίλου, δεσπόζει η αναμέτρηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την Μάλαγα, στη «Nokia Αρένα». Η ομάδα του "λαού" μπορεί να μην διαθέτει πλέον στις τάξεις της τον Άντονι Πάρκερ, τον Μασέο Μπαστόν και στον πάγκο τον Πίνι Γκέρσον, όμως έχει υλικό που μπορεί να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην Ευρωλίγκα. Αντίπαλος η Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη που και φέτος θα είναι στις ομάδες που θα ξεχωρίσουν. Στα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου, η Ρόμα των Μαυροκεφαλίδη, Μαρμαρινού υποδέχεται την Παρτιζάν και η Τσιμπόνα την Ολίμπια Λιουμπλιάνας.
Στον 3ο όμιλο, υπάρχουν πολλές ελληνικές συμμετοχές. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Θοδωρή Παπαλουκά θα αντιμετωπίσει τη Νάπολι εκτός έδρας, ενώ η Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη θα ταξιδέψει στο Πο για να αντιμετωπίσει την Ορτέζ. Όσον αφορά, τον Νίκο Ζήση και την Μπενετόν θα έχουν δύσκολο έργο απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας που παρουσιάζεται πολύ δυνατή τη φετινή περίοδο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
Α΄ Ομιλος
Τετάρτη 25/10/2006
Ολυμπιακός -Ταουγκρές
Πέμπτη 26/10/2006
Ντιναμό Μόσχας -Κολωνία
Εφές Πίλσεν- Προκομ Τρεφλ
Λε Μαν -Κλιμάμιο Μπολόνια
Β΄ Ομιλος
Τρίτη 24/10/2006
Μπανταλόνα-Παναθηναϊκός
Τετάρτη 25/10/2006
Ρόμα -Παρτιζάν
Πέμπτη 26/10/2006
Μακάμπι Τελ Αβίβ -Ουνικάχα Μάλαγα
Τσιμπόνα -Ολίμπια Λιουμπλιάνα
Γ΄ Όμιλος
Τετάρτη 25/10/2006
Άρης -Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
Ορτέζ -Μπαρτσελόνα
Νάπολι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Πέμπτη 26/10/2006
Μπενετόν Τρεβίζο -Ζαλγκίρις Κάουνας
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κουλούρης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






