Για όλους και για όλα μίλησε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «SPORT +» της Κυριακάτικης. Ο θηριώδης σέντερ ευχαρίστησε όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα του στην δύσκολη περίοδο που πέρασε στην Ελβετία δίνοντας την υπόσχεση πως «Ελπίζω όμως να μην τους απογοητεύσω. Ήταν μια δοκιμασία για μένα. Έφτασα σε ένα σημείο που δεν ήταν πρέπον από έναν επαγγελματία αθλητή. Συνειδητοποίησα ότι έκανα κακό στον εαυτό μου και στους γύρω μου». Ο άσος του Ολυμπιακού τόνισε πως αισθάνεται υποχρεωμένος απέναντι στους αδελφούς Αγγελόπουλους και πως θέλει «να τους ανταποδώσω μέσα στο γήπεδο την αγάπη και την πίστη που έχουν στο πρόσωπό μου. Θέλω να κερδίσω με τον Ολυμπιακό. Τίτλους. Πρωταθλήματα, κύπελλα, την Ευρωλίγκα. Είναι απωθημένο». Ο «Σόφο» δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην προσπάθεια της Εθνικής, ωστόσο αυτό που ζήτησε είναι υπομονή «Υπομονή και βήμα-βήμα θα προχωράμε. Δεν υπάρχει το Πεκίνο μπροστά μας. Μη βιάζεστε», ενώ μιλώντας για την αποχώρηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου είπε «Ο Λάζος είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη». Τέλος μιλώντας για την πολυτάραχη σχέση του με τον Πίνι Γκέρσον τόνισε πως «Νομίζω ότι όταν υπάρχει μια κατάσταση ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. Φταίγαμε και οι δύο».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη όπως δημοσιεύτηκε στο «SPORT +» της Κυριακάτικης:
Είχες πει πέρυσι ότι μοναδικό κίνητρο για να παίξεις μπάσκετ είχες μέσα από την Εθνική. Τώρα επιστρέφεις. Σου έλειψε κάθολου η ομάδα;
«Όταν το είχα πει αυτό δεν ήμουν σε καλή κατάσταση. Αγωνιστικά και ψυχολογικά. Ήταν όντως έτσι τότε τα πράγματα. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στο μπάσκετ, πιο πολύ χαρούμενος όμως που είμαι και πάλι στην Εθνική ομάδα. Δεν έχω ζήσει πολλές στιγμές με την Εθνική, αλλά αυτές οι στιγμές ήταν πολύ έντονες για μένα. Δεν πρόκειται να φύγουν από το μυαλό μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσω ότι έγινε στην Ιαπωνία το 2006».
Όλοι έχουν την εικόνα του Σοφοκλή της Ιαπωνίας στο μυαλό τους. Πόσο έτοιμος νιώθεις εσύ για το προ-Ολυμπιακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου;
«Μετά το τέλος του πρωταθλήματος δεν έχω σταματήσει τις προπονήσεις. Θέλω να είμαι όσο πιο έτοιμος μπορώ με έναν σκοπό. Να βοηθήσω τώρα την Εθνική ομάδα κατ' αρχήν να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε σε άλλη μια κορυφαία διοργάνωση και μετά να δώσω όλο μου το είναι στον Ολυμπιακό».
Η αποχώρηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου σε καθιστά τον μόνο καθαρό σέντερ. Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο αυτό για σένα; Ίσως περισσότερες ευθύνες;
«Ο Λάζος είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να πω εγώ ότι θα λείψει. Εξυπακούεται αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να καλύψουμε το κενό του. Δεν είναι θέμα του ενός, επειδή αναφερθήκατε σε μένα, αλλά του συνόλου. Υπό αυτή την έννοια αισθάνομαι ευθύνη να βοηθήσω να καλυφθεί το κενό του Λάζου».
Η Εθνική ομάδα τι μπορεί να πετύχει στο Πεκίνο;
«Θα πω ό,τι θα έλεγε και ο κόουτς Γιαννάκης. Υπομονή και βήμα-βήμα θα προχωράμε. Δεν υπάρχει το Πεκίνο μπροστά μας. Υπάρχει η προετοιμασία από την οποία θα προκύψει η καλύτερη δυνατή δωδεκάδα, που θα διεκδικήσει στην Αθήνα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά θα δούμε τι θα γίνει. Μη βιάζεστε».
Πέρασες μια πολύ δύσκολη χρονιά, από την οποία τελικά βγήκες νικητής, γιατί επέστρεψες. Ήταν όντως πολύ δύσκολοι μήνες -ειδικά στην Ελβετία- και πως τους πέρασες;
«Ήταν μια δοκιμασία για μένα. Έφτασα σε ένα σημείο που δεν ήταν πρέπον από έναν επαγγελματία αθλητή. Συνειδητοποίησα ότι έκανα κακό στον εαυτό μου και στους γύρω μου. Ήταν αρκετά δύσκολα, αλλά οι δικοί μου άνθρωποι ήταν δίπλα μου και με στήριξαν. Κατάλαβα πολλά πράγματα για μένα όλο αυτό το διάστημα. Το πως πέρασαν αυτοί οι μήνες, ειδικά στην Ελβετία, ας μη το συζητήσουμε. Ήταν πολύ δύσκολα, γιατί ήμουν σχεδόν πάντα μόνος μου. Εγώ, το πρόβλημά μου και έπρεπε να το αντιμετωπίσω. Θέλω να πιστεύω ότι έκανα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ποιά ήταν η χειρότερη μέρα και ποιά η καλύτερη στη διάρκεια της απουσίας σου από τους αγωνιστικούς χώρους;
«Οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου στην Ελβετία ήταν περίεργες. Δύσκολο να προσαρμοστείς άμεσα σε ξένο περιβάλλον, μόνος σου. Η καλύτερη νομίζω ήταν όταν έφυγα, γιατί είχα ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος με επιτυχία και γυρνούσα στην Ελλάδα, στους φίλους μου και την οικογένειά μου».
Έχεις μετανιώσει για πράγματα που έκανες τα τελευταία χρόνια; Ποιά είναι αυτά;
«Δεν είναι ώρα να σκαλίζω τώρα τι έγινε και τι δεν έγινε. Τι έχω κάνει και τι όχι, το ξέρω εγώ πολύ καλά. Όπως επίσης και για το αν μετάνιωσα. Αλλά αυτά είναι πράγματα που θέλω να τα κρατήσω για μένα».
Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Γιαννάκη ήσουν στην Ελβετία. Πως αντέδρασες;
«Χάρηκα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν χάρηκα. Ήξερα ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά όταν θα επέστρεφα, έχοντας τον κόουτς Γιαννάκη και όχι τον κύριο Γκέρσον».
Στην ιστορία με τον Πίνι Γκέρσον, ποιά είναι η δική σου θέση; Έφταιγε, έφταιγες ή φταίγατε και οι δύο και δεν μπορέσατε να συνεργαστείτε;
«Νομίζω ότι όταν υπάρχει μια κατάσταση ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. Δεν μπορεί να έχει πρόβλημα μόνο ο ένας. Δεν γίνεται. Φταίγαμε και οι δύο. Ίσως γιατί έτσι είναι οι χαρακτήρες μας. Εγώ ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει τις ικανότητες του κ. Γκέρσον ως προπονητή. Έχω όμως παράπονα από την συμπεριφορά του και την αντιμετώπιση που είχε προς το πρόσωπό μου. Είναι όμως και αυτή μια ιστορία που ανήκει στο παρελθόν και καλό θα είναι να την αφήσουμε εκεί».
Είχατε μιλήσει ποτέ με τον Γκέρσον; Είχε έρθει ποτέ να συζητήσει μαζί σου το πρόβλημα που υπήρχε;
«Ας το αφήσουμε. Δεν είναι της ώρας να πούμε τι γινόταν τότε. Σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και πέρα».
Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έκαναν υπομονή, γιατί σε πιστεύουν. Έπαιξε σημαντικό ρόλο η διοίκηση του Ολυμπιακού για την επιστροφή σου στους αγωνιστικούς χώρους;
«Εννοείται. Και μου δίνεται άλλη μια ευκαιρία για να πω δημόσια ευχαριστώ στους κυρίους Αγγελόπουλους για τη στάση που κράτησαν. Αγαπούν τον Ολυμπιακό πάρα πολύ και το δείχνουν καθημερινά. Στην δική μου περίπτωση έκαναν τα πάντα για να δώσουν λύση στο όποιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί, χωρίς να διαταράσσονται τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Πραγματικά νιώθω υποχρεωμένος απέναντί τους και θέλω να τους ανταποδώσω μέσα στο γήπεδο την αγάπη και την πίστη που έχουν στο πρόσωπό μου».
Παρακολουθούσες τους αγώνες της ομάδας; Ένιωθες ότι αν ήσουν εκεί και με την ΤΣΣΚΑ και πιο πριν θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα;
«Δεν το σκέφτηκα έτσι. Απλά όταν έβλεπα τους αγώνες ήθελα να είμαι κι εγώ εκεί και να βοηθήσω. Ήξερα ότι θα μπορούσα να βοηθήσω. Είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογα παιχνίδια».
Παράπονο έχεις από τον εαυτό σου;
«Ναι, πολλά. Ξέρω ότι έχω δυνατότητες να παίξω μπάσκετ υψηλού επιπέδου, αλλά πρέπει να το αποδείξω αυτό μέσα στο γήπεδο σε μια διάρκεια χρόνου. Δεν θέλω πλέον απλά ξεσπάσματα. Χρειάζεται διάρκεια και η διάρκεια αποκτάται μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά. Είμαι έτοιμος να δουλέψω».
Πως αντιμετωπίζεις όλους αυτούς που ασκούν κριτική σε σένα και ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα κιλά σου;
«Πλέον έχω πάθει ανοσία σε αυτό. Δεν με απασχολεί τι λένε όσοι έχουν στο μυαλό τους να ασκήσουν κακοπροαίρετη ή εύκολη κριτική. Ίσως στο παρελθόν να έδινα μεγαλύτερη σημασία και να γινόμουν κακός στη δουλειά μου, στην προσπάθειά μου να αποδείξω πράγματα. Πλέον δεν σκέφτομαι έτσι».
Το NBA υπάρχει στο μυαλό σου ή πιστεύεις ότι ακόμα δεν έχεις δώσει αυτά που και εσύ ο ίδιος θέλεις στον Ολυμπιακό;
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο μυαλό μου η Εθνική ομάδα. Μόλις τελειώσουν οι υποχρεώσεις με την Εθνική, υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός. Το NBA μπορεί να περιμένει. Θέλω να παίξω καλά στον Ολυμπιακό, όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για την ομάδα».
Το πρωτάθλημα το πήρε ο Παναθηναϊκός σε πέντε παιχνίδια, όπως και πέρυσι. Πότε θα το πάρει ο Ολυμπιακός; Τι χρειάζεται να κάνει για να το πάρει από τον Παναθηναϊκό;
«Και πέρυσι και φέτος το πρωτάθλημα χάθηκε στις λεπτομέρειες. Ο Παναθηναϊκός ίσως να ήταν πιο έμπειρη ομάδα από μας. Καλύτερη πιστεύω δεν ήταν. Απλά η εμπειρία σε τέτοιο επίπεδο παίζει μεγάλο ρόλο. Ακόμα όμως και αυτές οι ήττες μας κάνουν πιο δυνατούς για το μέλλον. Δεν αργεί η ώρα που θα αλλάξει η εικόνα στην κορυφή. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό».
Άκουσες ουκ ολίγα στο τρίτο παιχνίδι από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πως τα εκλαμβάνεις όλα αυτά που γίνονται, όχι μόνο με σένα, αλλά γενικότερα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε;
«Δεν χρειάζεται να πω εγώ ότι είναι κατακριτέα όλα όσα έγιναν και στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Είναι η εξαίρεση, αλλά δυστυχώς οι ακρότητες φαίνονται πάντα περισσότερο. Το θετικό σε αυτή τη σειρά ήταν ότι οι παίκτες μεταξύ μας και ειδικά οι Έλληνες, που είμαστε φίλοι και συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα δεν δώσαμε δικαιώματα. Το επεισόδιο του Τομάσεβιτς με τον Γουντς ήταν μια κακή παρένθεση».
Ποιό είναι το όνειρό σου που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;
«Θέλω να κερδίσω με τον Ολυμπιακό. Τίτλους. Πρωταθλήματα, κύπελλα, την Ευρωλίγκα. Είναι απωθημένο. Είναι κάτι που νιώθω ότι κατά κάποιο τρόπο χρωστάμε όλοι όσοι είμαστε στον Ολυμπιακό, στους εαυτούς μας και στους φιλάθλους μας. Τα προσωπικά μου όνειρα έρχονται μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας. Μπάσκετ παίζουμε άλλωστε, δεν μπορεί να έχει κανείς... ατομικά όνειρα».
Ίσως με την προσθήκη του Παπαλουκά και του Βούισιτς γίνουν πιο γρήγορα πράξη τα όνειρά σου;
«Το εύχομαι. Για τον Θοδωρή μιλάει η ιστορία, οι τίτλοι και οι διακρίσεις. Ό,τι και να πω εγώ είναι λίγο. Συνεργαστήκαμε άριστα στην Εθνική και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το ίδιο και στον Ολυμπιακό. Για τον Βούισιτς θα πω μια λέξη. Σεβασμός. Τα χρόνια του στην Μακάμπι αποδεικνύουν την αξία του. Μόνο βοήθεια μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Περιμένω πως και πως να συνεργαστούμε».
Έλειψες τόσο καιρό από τους αγωνιστικούς χώρους και όμως οι φίλαθλοι δεν σε ξέχασαν. Πως το ερμηνεύεις αυτό και πως αισθάνθηκες όταν έπαιξες και πάλι για πρώτη φορά με τη Λάρισα;
«Περίεργα. Δεν ήξερα πως θα αντιδράσουν, γιατί έλειπα αρκετό καιρό. Χάρηκα μέσα από την ψυχή μου για την υποδοχή. Μέσα από το προσωπικό μου σάιτ διάβαζα μηνύματα στήριξης, αλλά δεν το περίμενα αυτό που έγινε. Και σε αυτούς χρωστάω μια συγγνώμη που έλειψα και ένα ευχαριστώ για την στήριξη».
Ως επίλογο θα έδινες υπόσχεση για κάτι σε αυτούς που πραγματικά τον αγαπούν και είναι πολλοί αυτοί;
«Έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ αυτό που ρωτάτε. Ότι δηλαδή υπάρχουν όντως πολλοί που αγαπούν πραγματικά τον Σοφοκλή. Είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υποσχέσεις δεν θέλω να δίνω. Ελπίζω όμως να μην τους απογοητεύσω».
Επιμέλεια: Θωμάς Κολοβός
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






