Η διακοπή της Α1 μπάσκετ, εξαιτίας του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να δουλέψει καλύτερα, ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος και τον αγώνα της Τετάρτης κόντρα στην Ολύμπια Λάρισας στην Πυλαία, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, αλλά και να ξεπεράσει την ήττα-«σοκ» από τον Μακεδονικό.
«Προσπαθήσαμε και νομίζω ότι έχουμε ήδη καταφέρει να αφήσουμε πίσω το παιχνίδι με το Μακεδονικό», εξήγησε στην επισημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ ο Γιάννης Καλαμπόκης, συμπληρώνοντας πως «φυσικά και μας έγινε μάθημα αυτό το παιχνίδι και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Μακεδονικό, που κάνει μία μεγάλη προσπάθεια, θα πω ότι μας «πλήγωσε» πολύ αυτό το παιχνίδι, διότι μπορούσαμε να το έχουμε στα χέρια μας, αλλά το χάσαμε. Ούτε εγώ, ούτε και κανένας από την ομάδα θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό το λάθος».
Ο ΠΑΟΚ θέλει μόνο τη νίκη κόντρα στους «πορτοκαλί» και ο κορυφαίος της μεγάλης αντροπής και νίκης του πρώτου γύρου στη θεσσαλική πρωτεύουσα, αρχηγός του «δικεφάλου», επισήμανε πως «αυτό το παιχνίδι θα είναι πολύ διαφορετικό από τον αγώνα στη Λάρισα. Από εδώ και πέρα, κάθε αγώνας έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου μας, όλα τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα κι αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε μία καλή εμφάνιση και να κερδίσουμε. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά επειδή είδαμε κάποια πράγματα και δουλέψαμε όλες αυτές τα μέρες, θέλουμε να συνδυάσουμε τη νίκη και με μία καλή και βελτιωμένη εμφάνιση. Νομίζω ότι η διακοπή μας βοήθησε και για να συγκεντρωθούμε περισσότερο, αλλά και για να βάλουμε μέσα στην ομάδα και το νέο μας συμπαίκτη, τον Ουάτσον, η παρουσία του οποίου νομίζω ότι θα μας βοηθήσει στη συνέχεια».
Δεκάξι χρόνια μετά…
Και όμως... πέρασαν 16 χρόνια από εκείνη την αξέχαστη βραδιά στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης τη Σαραγόσα 76-72 και το καλό είναι να θυμηθούμε εκείνη την πορεία των «ασπρόμαυρων», μέσω του site της ΚΑΕ.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Το όμορφο ταξίδι για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1990 από το Σάντερλαντ της Αγγλίας. Εστω και δύσκολα, ο ΠΑΟΚ νίκησε 96-89, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόκρισή του στη φάση των ομίλων, με μία σημαντική ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Την ομάδα του ΠΑΟΚ κοουτσάρισε ο Σάκης Λάιος, ενώ στις εξέδρες του γηπέδου βρισκόταν ο Ντράγκαν Σάκοτα, που είχε ήδη συμφωνήσει να αναλάβει την ομάδα και απλά την παρακολούθησε, προτού επισημοποιηθεί η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ και κάνει ουσιαστικά το ντεμπούτο του στο δεύτερο αγώνα που έγινε στο «Αλεξάνδρειο» στις 30 Οκτωβρίου 1990. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 97-85 και στο δεύτερο παιχνίδι και πήρε την πρόκριση.
Η κλήρωση των ομίλων θα φέρει τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με την μετέπειτα αντίπαλό του στον τελικό, Σαραγόσα, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Ξεκίνημα από την Ισπανία και ήττα από την Σαραγόσα στην πρεμιέρα. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και σχετικά δύσκολη επικράτηση επί του Ερυθρού Αστέρα στο «Αλεξάνδρειο» με 91-80. Στην τρίτη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ νίκησε με μεγάλη άνεση και σκορ 107-77 τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, για να ακολουθήσει ένα καταπληκτικό παιχνίδι με τη Σαραγόσα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ, με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να πετυχαίνει 41 πόντους κερδίζει 112-102 σε μία μπασκετική πανδαισία. Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι θα είναι και αυτή τη φορά δυσάρεστο, αφού ο Ερυθρός Αστέρας θα επικρατήσει με χαρακτηριστική ευκολία και σκορ 91-75, ενώ η πλέον δυσάρεστη έκπληξη θα έρθει στην τελευταία αγωνιστική. Λόγω του πολέμου στον Κόλπο, η Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν χρησιμοποιεί ως έδρα το ουδέτερο γήπεδο του Περιστερίου, ο ΠΑΟΚ παίζει ουσιαστικά εντός έδρας, αλλά θα γνωρίσει την ήττα (80-79), που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα δε θα αποδειχθεί οδυνηρή. Στις ισοβαθμίες ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει την πρόκρισή του για τα ημιτελικά.
Τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων: (11.12.90) CAI Zaragoza - ΠΑΟΚ 70-64(18.12.90) ΠΑΟΚ - Red Star Belgrade 91-80 (08.01.91) ΠΑΟΚ - Hapoel Galil Elion 107-77(15.01.91) ΠΑΟΚ - CAI Zaragoza 112-102(22.01.91) Red Star Belgrade - ΠΑΟΚ 91-75(29.01.91) Hapoel Galil Elion - ΠΑΟΚ 80-79
Ο Φεβρουάριος του 1991 θα μείνει αυτή τη φορά στη μνήμη όλων με ευχάριστο τρόπο και όχι όπως είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα. Το 1990 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε για πρώτη φορά στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε, σαφώς πιο δυνατός και περισσότερο έμπειρος και τα κατάφερε, έστω και στον πόντο, με αντίπαλο την Ντιναμό Μόσχας. Στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο», ο ΠΑΟΚ νίκησε 95-82 και πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα για να υπερασπιστεί τη διαφορά των 13 πόντων, η οποία ήταν τελικά αρκετή για την πρόκριση στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ έχασε 75-63, με διαφορά 12 πόντων δηλαδή, με τον Πιτ Παπαχρόνη να παίζει καθοριστικό ρόλο στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
Τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στην ημιτελική φάση: (12.02.91) ΠΑΟΚ - Dynamo Moscow 95-82(26.02.91) Dynamo Moscow -ΠΑΟΚ 75-63
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική από την αρχή ως το τέλος. Περισσότεροι από 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τη Γενεύη σε Θεσσαλονίκη και το γήπεδο όπου έγινε ο τελικός σε «Αλεξάνδρειο». Η μάχη ήταν μεγάλη και η Zaragoza του Manuel Comas αποδείχθηκε άξιος αντίπαλος. Οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο και προηγήθηκαν 36-31 στο ημίχρονο, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Φασούλας βγήκε νωρίς εκτός αγώνα, αρχικά με 4 και στη συνέχεια με 5, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν επίσης Παπαχρόνης και Ιωάννου, ενώ στο τέλος έπαιξε ως σέντερ μέχρι και ο Μακαράς. Ο αγώνας διακόπηκε, μάλιστα, καθώς οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένοι και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την διαιτησία των Gerard, Cazzaro. Χρειάστηκε μάλιστα να μιλήσουν στον κόσμο από μικροφώνου ο πρόεδρος, Νίκος Βεζυρτζής και ο αρχηγός, Παναγιώτης Φασούλας, για να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.Το τέλος του αγώνα ήταν συγκλονιστικό, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι από το -8 (51-59) και με τους Πρέλεβιτς, Barlow να κάνουν καταπληκτική εμφάνιση έφτασε στη νίκη με 76-72 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.
ΠΑΟΚ (22/31 βολές, 21/42 δίποντα, 4/16 τρίποντα, 30 ριμπάουντ)Πρέλεβιτς 31, Barlow 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.
CAI ZARAGOZA (22/32 βολές, 13/30 δίποντα, 8/15 τρίποντα, 29 ριμπάουντ)Davis 24, Magee 17, F. Arcega 15, Andreu 8, Ruiz 5, J.A Arcega 1, Zapata 2, Murcia, Hernandez
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






