Ελλάδα

Αλβέρτης στον ΣΠΟΡ FM: «Ο Παναθηναϊκός δίπλα στα παιδιά με αυτισμό»

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης παρουσίασε μέσω του ΣΠΟΡ FM 94,6 τη σπουδαία πρωτοβουλία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που δημιουργεί τμήμα άθλησης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Σε μια κίνηση που καταδεικνύει πως ο ρόλος των συλλόγων πρέπει να είναι και κοινωνικός προχωρά η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και οι Ακαδημίες του συλλόγου. Ο εμβληματικός αρχηγός του «τριφυλλιού», Φραγκίσκος Αλβέρτης, ανακοίνωσε μέσω του ΣΠΟΡ FM 94,6 την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό δίχως καμία οικονομική επιβάρυνση.

«Είναι κάτι που αξίζει να του δώσουμε σημασία, είναι κάτι πρωτοποριακό και καινούριο. Θεωρούμε πως είναι μια σημαντική προσφορά του Παναθηναϊκού στην κοινωνία. Σήμερα θα ανακοινωθεί η δημιουργία ενός τμήματος ASD, που απευθύνεται στους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Υπήρχαν δυσκολίες, αλλά καταφέραμε να δημιουργήσουμε τμήματα για αυτά τα παιδιά που θα μπορούν να έρχονται και να αθλούνται. Το αρχίσαμε πιλοτικά, είδαμε πως έχει τεράστια ανταπόκριση και βοηθούν πολύ και τους γονείς. Είμαστε περήφανοι σαν Ακαδημία και σαν Παναθηναϊκός που μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το πράγμα. Είναι μια προσφορά του Παναθηναϊκού σε αυτές τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το Γολγοθά. Είναι μια τεράστια ανακούφιση και μια σημαντική βοήθεια για αυτά τα παιδιά. Στόχος μας είναι αυτό το πράγμα να φύγει από μας, να πάει όσο πιο μακριά γίνεται, να υπάρξουν και άλλες ομάδες που θα το κάνουν και ελπίζω να καταφέρουμε να το σπρώξουμε πανελλαδικά», τόνισε ο «Φράγκι».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες αθλητισμού για αυτά τα παιδιά, ώστε να υπάρξει πραγματικό κοινωνικό έργο, όχι θεωρητικό. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουμε αυτό που κάνουμε, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο ή τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν είναι όλα μια μπάλα, ένα καλάθι και ένα πρωτάθλημα. Υπάρχουν πράγματα που γεμίζουν την ψυχή σου και θέλουμε να το κάνουμε για να προσφέρουμε σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλουμε να ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες. Σε τέτοια θέματα δεν υπάρχουν χρώματα. Είναι ένας κοινωνικός στόχος για όλους μας», πρόσθεσε.



inner

Τι είναι το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD

Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Σωματείο «Παναθηναϊκός ΑμεΑ» και τελεί υπό τη λειτουργία της PAO BC Academy. Αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τα οποία παίρνουν μέρος σε προπονήσεις μπάσκετ σε ειδικά τμήματα που διαμορφωθεί, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες. Τα τμήματα είναι ολιγομελή, διαθέτουν εξειδικευμένους προπονητές μπάσκετ, ψυχολόγους και συνοδούς ενώ οι προπονήσεις γίνονται πάντοτε με την παρουσία γιατρού. Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά με αυτισμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, να κοινωνικοποιούνται, να κάνουν φίλους, να παίζουν μπάσκετ και να διασκεδάζουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΥΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Οι προπονήσεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (από μία ώρα η κάθε προπόνηση) στο ΟΑΚΑ και είναι απολύτως δωρεάν για τους συμμετέχοντες χάριν στην ευγενική υποστήριξη της Dole Hellas και της Septona. Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Τι είναι το ASD και για ποιο λόγο είναι σημαντικό το Πρόγραμμα

Το ASD ουσιαστικά είναι τα αρχικά του Autism Spectrum Disorder, σημαίνει δηλαδή Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα ουσιαστικά αποκλείονται από της δραστηριότητες ομαδικού αθλητισμού, καθώς από τη μια δεν υπάρχουν κρατικές δομές για την άθληση των παιδιών αυτών και από την άλλη οι Σύλλογοι δεν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να τα εντάξουν στα προγράμματά τους εξαιτίας της μη τυπικής συμπεριφοράς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και αυτό έναντι πολύ υψηλού τιμήματος, καθότι χρειάζεται ένας τουλάχιστον προπονητής ανά παιδί συν γήπεδο και λοιπές δαπάνες. Επιπροσθέτως η Πολιτεία μειώνει συνεχώς τα επιδόματα και τα vouchers που αφορούν στην εκπαίδευση και άθληση αυτών των παιδιών. Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά αυτά επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά – σε σχέση με το γενικό πληθυσμό – σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Επομένως, η ένταξη των παιδιών με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους είναι μια πρώτη συνεισφορά του προγράμματος άθλησης ASD της Ακαδημίας. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που έχουν τα παιδιά αυτά μέσα από το πρόγραμμα, καθώς στον αυτισμό η κοινωνικοποίηση αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού είναι εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει μάλιστα αποδειχθεί και μέσω ερευνών ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλητισμού έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Ποιος είναι ο Στόχος του Προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι καταρχάς να ενταχθούν παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε ένα πρόγραμμα μπάσκετ. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται ουσιαστικά από τα ομαδικά αθλήματα και από το μπάσκετ συγκεκριμένα τόσα πολλά παιδιά (2.5% του γενικού πληθυσμού) και αυτό είναι η βασική προτεραιότητα: το μπάσκετ είναι για όλους και με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα να έρθει σε επαφή με το άθλημα. Από κει και πέρα και καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε το σύνολο των παιδιών με αυτισμό σε όλη τη χώρα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Ήδη από τη νέα αθλητική χρονιά (2019-20) ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ένταξη ενός μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση αλλά και η ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Συλλόγους μελλοντικά, με στόχο τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ενός δικτύου ομάδων με αθλητές που βρίσκονται στον αυτισμό (και γιατί όχι ακόμα και τουρνουά μεταξύ των ομάδων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου Αθλητικού Οργανισμού στη χώρα που ταυτόχρονα έχει και την μεγαλύτερη Ακαδημία μπάσκετ στη χώρα, ο Παναθηναϊκός είναι περήφανος και εξαιρετικά χαρούμενος που είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει πρώτος μια μοναδική πλατφόρμα ομαδικής άθλησης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κέντρο Δομή Εφήβων & Νέων ΦΙΛΩΝ για την πολύτιμη συνεργασία του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στην Dole Hellas και την Septona για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x