Ελλάδα

Εθνική… ατονία και βαριά ήττα από Λετονία

Πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό, η Εθνική έχασε από τη Λετονία με 77-66 και μπήκε σε περιπέτειες για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ.

Πολύ κακό πρόσωπο παρουσίασε η Εθνική στο πρώτο παιχνίδι της «φούσκας» του Σεράγεβο γνωρίζοντας την ήττα με 77-66 από τη Λετονία για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου παραμένει πρώτη με 2-1 σε όμιλο που προκρίνονται τρεις από τους τέσσερις ομάδες. Αναγκαία είναι, ωστόσο, πλέον η νίκη την Κυριακή επί της Βουλγαρίας (19:00) για να εξασφαλιστεί οριστικά η πρόκριση στα τελικά του 2022 και να αποφύγει η ελληνική ομάδα τα… μπλεξίματα.

Μετά το καλό ξεκίνημα που την έφερε στο 21-14, η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε πολύ νωθρή, με λάθη, κακές επιλογές και αστοχία επιτρέποντας στους αντιπάλους να περάσουν μπροστά και να φτάσουν ακόμη και στο +20 (38-58) στα μισά της τρίτης περιόδου. Πάλεψε στα τελευταία λεπτά η Εθνική, αλλά η απόσταση που έπρεπε να καλύψει ήταν πολύ μεγάλη και δεν απείλησε ουσιαστικά ποτέ τους Λετονούς μειώνοντας απλώς σε μονοψήφια τιμή.

Πρώτος σκόρερ για την ελληνική ομάδα ο Δημήτρης Αγραβάνης με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ακολούθησε με 10 πόντους ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Στοίχισαν πολύ τα 7/25 τρίποντα και τα 15 χαμένα ριμπάουντ.



Το ματς

Κατσίβελης, Μάντζαρης, Γ. Αγραβάνης, Δ. Αγραβάνης και Καββαδάς ήταν η πρώτη ελληνική πεντάδα απέναντι σε Σκέλε, Ζόρικς, Μέγιερις, Μέιερς και Λάκσα. Η πρόθεση να περάσει η μπάλα στους ψηλούς ήταν εμφανής για την Εθνική, αλλά τα τρίποντα του Λάκσα έφερναν μπροστά τη Λετονία (3-5, 8-10). Πάντως με τους αδερφούς Αγραβάνη να ξεκινούν «ζεστοί» και τον Μαργαρίτη να δίνει λύσεις από τον πάγκο πήρε τον έλεγχο και έφτασε στο 21-14. Οι Λετονοί, ωστόσο, με τρίποντα των Μέγερις και Άτε, το δεύτερο στην εκπνοή με ταμπλό, μείωσαν από το… πουθενά στο φινάλε του δεκαλέπτου σε 21-20.

Μάλιστα αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του Μέιερς στη ρακέτα ανέκτησαν το προβάδισμα (23-25) και ξεκινώντας το ματς 6/9 τρίποντα ξέφυγαν για πρώτη φορά με πέντε, 26-31. Τα πολλά ελληνικά λάθη πρόσφεραν σκορ στο ανοιχτό γήπεδο στη Λετονία που συνέχισε να ξεμακραίνει (28-35). Ο Καββαδάς φορτώθηκε γρήγορα με τρία φάουλ, ο Σκορδίλης δεν βοήθησε στη θέση του και με τη ζημιά να γίνεται πλέον και από κοντά, η ομάδα του Ρόμπερτς Στελμάχερς πήγε στα αποδυτήρια στο +12, 30-42 βάζοντας πονοκέφαλο στον Θανάση Σκουρτόπουλο.



Το τρίτο τρίποντο του Λάκσα έφερε τους Λετονούς στο +15, 32-47 στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Λούντζης βοήθησε την Εθνική να πλησιάσει στους εννιά (38-47), αλλά και πάλι τα λάθη και το παιχνίδι του Μέιερς κοντά στο καλάθι απομάκρυναν τον αντίπαλο, που έφτασε στο +20, 38-58, στα μισά της τρίτης περιόδου. Λίγο ανέβασε την ένταση στην άμυνά της η ελληνική ομάδα και ψαλίδισε την απόσταση στους 15 (45-60) θορυβώντας τον Στελμάχερς που κάλεσε τάιμ άουτ, ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο στο -14 (50-64) από το τρίποντο του Μαργαρίτη και το λέι απ του Σκορδίλη.

Ο Αθηναίου με τρίποντο έκανε ιδανικό ποδαρικό για την Ελλάδα στην τέταρτη περίοδο (53-64), ωστόσο δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια. Οι όποιες καλές άμυνες δεν συνοδεύονταν πάντα από ριμπάουντ ή από σκορ στην άλλη πλευρά του παρκέ κι έτσι η διαφορά παρέμενε σε διψήφια επίπεδα (57-69) πέντε λεπτά πριν το τέλος. Οι Λετονοί με αργές επιθέσεις διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμά τους και έφτασαν στην πρώτη τους νίκη στα προκριματικά.



Δεκάλεπτα: 21-20, 30-42, 50-64, 66-77


Διαιτητές: Βιατόρ (Γαλλία), Προτς (Πολωνία), Μάτεγεκ (Τσεχία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x