Ελλάδα

ΕΟΚ: Το προφίλ του Βαγγέλη Λιόλιου και οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Ο Βαγγέλης Λιόλιος σηκώνει μανίκια στην ΕΟΚ. Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ και ποιες οι προτεραιότητές του.

Νέα εποχή ξημέρωσε στο ελληνικό μπάσκετ με την εκλογή του Βαγγέλη Λιόλιου. Ο ίδιος και η παράταξή του θριάμβευσαν στις εκλογές της ΕΟΚ συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 54%, κάτι που μεταφράζεται σε 14 μέλη από τα 18 στο νέο ΔΣ της ομοσπονδίας και… αυτοδυναμία.

Γεννημένος στην Πάτρα το 1967, πτυχιούχος Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, άσκησε την παιδιατρική για 13 χρόνια και από το 1999 ίδρυσε τα Coffee Island, που εξελίχθηκαν σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης με πάνω από 400 καταστήματα.

Το 1986 μπήκε στο χώρο του μπάσκετ αρχικά ως αθλητής του Προμηθέα, που τότε αγωνιζόταν στην γ’ τοπική κατηγορία, ενώ το 2004 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας της Πάτρας. Υπό την προεδρία του ο Προμηθέας από το 2012 στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι το 2016 κατέγραψε συνεχόμενες ανόδους στις εθνικές κατηγορίες φτάνοντας στην Basket League. Το 2018, έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετέχει στους τελικούς της A1, από το 2019 συμμετέχει και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το 2019 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το 2020 κατέκτησε και τον πρώτο της τίτλο, σηκώνοντας το Super Cup. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του έχει να κάνει με την ακαδημία «Νους», που διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες αθλούνται και φιλοξενούνται παιδιά από την Πάτρα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε επαγγελματικά πρότυπα.

Οι προτεραιότητές του στην ΕΟΚ

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έρχεται αποφασισμένος να αλλάξει δραστικά αρκετά πράγματα στην ΕΟΚ, από την πρώτη μέρα κιόλας που θα αναλάβει δράση.

Σε επίπεδο διαιτησίας θεωρείται δεδομένο ότι η υπάρχουσα Κεντρική Επιτροπή (ΚΕΔ) θα «ξηλωθεί». Θα οριστεί ένας αρχιδιαιτητής (ακούγεται το όνομα του Χρήστου Χριστοδούλου, που σφυρίζει στην Ευρωλίγκα, αλλά «παίζουν» και άλλοι έμπειροι πρώην διαιτητές) που θα ορίσει τους συνεργάτες του στην ΚΕΔ. Αυτοί θα ορίζουν τους διαιτητές σε όλες τις κατηγορίες, όπως και τους παρατηρητές, ενώ όλοι τους θα αξιολογούνται κι αναλόγως θα προβιβάζονται, υποβιβάζονται ή και τιμωρούνται.

Για την Εθνική ομάδα υπάρχουν αρκετές σκέψεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, με πρώτο μέλημα την επιλογή του νέου ομοσπονδιακού προπονητή. Στόχος είναι να πρόκειται για εγνωσμένης αξίας προπονητή, κατά προτίμηση με full time απασχόληση (έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά το ισχυρό συμβόλαιο που έχει με την ΤΣΣΚΑ αποτελεί εμπόδια για «παράθυρα» και Ευρωμπάσκετ), που θα αναλάβει ένα πρόγραμμα και όχι απλώς να φέρει εις πέρας μια πρόκριση ή μια διοργάνωση. Άλλωστε το Νοέμβριο αρχίζει η δύσκολη προκριματική διαδικασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Σε πρώτη φάση, θα επιλεγούν υπεύθυνοι εθνικών ομάδων, με τον Δήμο Ντικούδη φαβορί για τους Άνδρες και την Άννυ Κωνσταντινίδου για τις Γυναίκες. Φυσικά στο βάθος υπάρχει το Ευρωμπάσκετ του 2022, τον προσεχή Σεπτέμβριο, για το οποίο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει πανστρατιά, από τη στιγμή που και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δηλώνει ήδη έτοιμος να ενισχύσει την «επίσημη αγαπημένη». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που θα πάρει ο Βαγγέλης Λιόλιος στη διαμάχη FIBA-Ευρωλίγκας, με όσα συνεπάγεται για τα «παράθυρα», το καλεντάρι και τις εθνικές λίγκες. Ο προκάτοχός του, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ήταν μεγάλος πολέμιος της Euroleague, ενώ επί ημερών Λιόλιου ο Προμηθέας επέλεξε να μετακομίσει στο Eurocup που υπάγεται στην Ευρωλίγκα.

Ιδιαίτερα έμφαση θέλει να δώσει ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ στη βάση του αθλήματος, δηλαδή τα σωματεία. Στα σχέδιά του είναι να γίνει ψηφιοποίηση, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η συνεργασία με την ομοσπονδία και τις κατά τόπους ενώσεις, αλλά και να αποφεύγονται οι «πελατειακές» σχέσεις καθώς όλα θα είναι στο… φως. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση ενώσεων και σωματείων που στα σχέδιά είναι να αυξηθεί, θα υπάρχει έλεγχος για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να αναδειχτούν νέα ταλέντα και να φύγουν περισσότερα παιδιά από τα… video games.

Αντίστοιχα, θέλει να δώσει νέα πνοή στο μπάσκετ Γυναικών, από τις υποδομές μέχρι και τις εθνικές ομάδες, όπως αντίστοιχα και στην αναζήτηση ταλέντων σε όλη την Ελλάδα από εθνικούς προπονητές. Επίσης σκοπεύει να καλύψει το κενό που υπάρχει σε παιδιά που ολοκληρώνουν την παρουσία τους ηλικιακά στα εφηβικά πρωταθλήματα και δυσκολεύονται στη μετάβαση στο επαγγελματικό μπάσκετ παίρνοντας ελάχιστες ευκαιρίες.

Τέλος, έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς καθιστά δύσκολα βιώσιμα τα σωματεία και βάζει οικονομικά εμπόδια στις οικογένειες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x