Ελλάδα

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό: Βεζένκοφ, Σλούκας και… Μιλουτίνοφ

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μια εξαιρετική σεζόν, αλλά έχει αρκετές «καυτές πατάτες» για την επόμενη σεζόν.

Η σεζόν 2022/23 θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα την ολοκλήρωσε κατακτώντας εμφατικά ΚΑΙ τους τρεις εγχώριους τίτλους, Σούπερ Καπ, Κύπελλο και πρωτάθλημα κατά σειρά. Παράλληλα απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ, τερμάτισε πρώτη στη regular season της Ευρωλίγκας και άγγιξε το τέταρτο ευρωπαϊκό, αλλά του το στέρησε το καλάθι του Γιουλ στα 3’’ πριν το τέλος του τελικού στο Final 4 του Κάουνας.

Η νέα σεζόν φέρνει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τους «ερυθρόλευκους», αλλά μέχρι τότε έχουν να διαχειριστούν αρκετές «καυτές πατάτες». Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του κορμού δεσμεύεται με συμβόλαια και η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα αποτελεί εγγύηση, οι Πειραιώτες έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρά ζητήματα, οι εκβάσεις των οποίων θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο σχεδιασμό.

Πρώτο και σημαντικότερο, αυτό του Σάσα Βεζένκοφ. Ο MVP της Ευρωλίγκας ακούει τις Σειρήνες του ΝΒΑ πιο δυνατά από ποτέ. Οι Κινγκς τον θέλουν, τον παρακολουθούν, έχουν έρθει όλα τα μεγάλα στελέχη της ομάδας, από τον τζένεραλ μάνατζερ μέχρι τον προπονητή, για να τον δουν από κοντά, και η απειλή να φύγει για το Σακραμέντο είναι πιο ορατή από ποτέ. Λίγες μέρες μετά το ντραφτ (22/6), οι Κινγκς αναμένεται να καταθέσουν την τελική τους πρόταση στον Βεζένκοφ, από την οποία και θα κριθούν πολλά. Το ύψος της προσφοράς, ουσιαστικά, θα δείξει αν και πόσο υπολογίζεται από τους Κινγκς για τη νέα σεζόν, αφού είναι σαφές πως ο Βεζένκοφ δεν σκοπεύει να πάει στο ΝΒΑ για να έχει… διακοσμητικό ρόλο. Το Σακραμέντο, με βάση όσα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, σκοπεύει να διαθέσει ένα μέρος της mid-level exception (που είναι στα 12 εκατ. ευρώ) ή την διετή exception για την προσφορά στον άσο του Ολυμπιακού. Εκτιμάται (γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο) ότι η πρότασή τους θα είναι σίγουρα πάνω από τα 4 εκατ. και μπορεί να φτάσει και στα 9-10 εκατ. δολάρια ετησίως. Σημειώστε, πάντως, πως το ποσό αυτό δεν είναι «καθαρό» (αφού υπάρχει εφορία που πληρώνουν οι παίκτες στις ΗΠΑ), ενώ θα πρέπει από αυτό να πληρωθεί και το nba-out στον Ολυμπιακό, που λέγεται πως είναι 1,5 εκατ. Υπενθυμίζεται πως ο Βεζένκοφ έχει υπογράψει επέκταση ως το 2025 και σε περίπτωση που δεν φύγει για το ΝΒΑ, θα συνεχίσει 100% στον Ολυμπιακό. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αργότερο ως τις αρχές Ιουλίου και αν ο Βεζένκοφ φύγει, τότε οι Πειραιώτες θα αναγκαστούν να κινηθούν για αντικαταστάτη έχοντας ένα σημαντικό ποσό διαθέσιμο, περίπου 3 εκατ. ευρώ (από το nba-out και το συμβόλαιο που προοριζόταν για τον Βούλγαρο διεθνή).

Σε αντίθεση με την υπόθεση Βεζένκοφ, που δεν εξαρτάται από τον Ολυμπιακό αλλά από τις διαθέσεις των Κινγκς και του παίκτη, στο χέρι των νταμπλούχων είναι δύο κρίσιμες ανανεώσεις συμβολαίων, αυτές του Κώστα Σλούκα και του Κώστα Παπανικολάου. Ο δεύτερος θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει και θα κλείσει την καριέρα του στο λιμάνι, αλλά η περίπτωση του πρώτου είναι πιο περίπλοκη. Ο διεθνής γκαρντ θέλει να αναγνωριστεί ο ρόλος του στην ομάδα αγωνιστικά (είναι αλήθεια πως θα ήθελε να παίζει περισσότερο) και να έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο, που ίσως να είναι και το τελευταίο πολύ μεγάλο στην καριέρα του. Για τον 33χρονο άσο υπάρχουν μνηστήρες στο εξωτερικό, αλλά θα ακούσει πρώτα τον Ολυμπιακό. Σύντομα θα υπάρξει η κρίσιμη επαφή με τους αδερφούς Αγγελόπουλους και το θέμα θα κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο ρόστερ, οι Φαλ (2025), ΜακΚίσικ (2025) και Γουόκαπ (2027) έχουν υπογράψει επεκτάσεις εδώ και μήνες, με τον τελευταίο-μάλιστα-να λογίζεται από τη νέα σεζόν ως Έλληνας και να μην πιάνει θέση ξένου. Συμβόλαιο έχει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τον οποίο ίσως γίνουν συζητήσεις για επέκταση, ενώ δεσμευμένος είναι και ο Μιχάλης Λούντζης, που ανέβασε τις μετοχές του στα playoffs. Για τον Αϊζέια Κάνααν υπάρχει καλό κλίμα για να ανανεώσει, κάτι που επιθυμεί ξεκάθαρα και ο ίδιος, ενώ αντίθετα δύσκολα θα συνεχίσουν οι Άλεκ Πίτερς και Τζοέλ Μπολομπόι, παρά την καλή παρουσία τους στους τελικούς. Ο Ταρίκ Μπλακ έχασε πόντους με την απουσία του στην τελική ευθεία της σεζόν λόγω τραυματισμού και αν δεν μείνει ως τρίτος σέντερ με ένα συμβόλαιο ανάλογο με το φετινό, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνει κίνηση για να αποκτηθεί ένας ψηλός που θα παίζει και στο «4».

Σε ό,τι αφορά στις μεταγραφές, όλα γυρίζουν γύρω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η επιστροφή του Σέρβου σέντερ είναι κοντά, παρότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο οικονομικό, αλλά εκτιμάται πως θα βρεθεί η χρυσή τομή. Άλλωστε αποτελεί σφόδρα επιθυμία και από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και πάλι. Οι υπόλοιπές κινήσεις θα εξαρτηθούν από την έκβαση στις υποθέσεις των Βεζένκοφ και Σλούκα. Στο καλό σενάριο, που θα παραμείνουν αμφότεροι και σε συνδυασμό με την ελληνοποίηση του Γουόκαπ, ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ μεγάλη ευχέρεια να κινηθεί για την ενίσχυσή του. Το μπάτζετ αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την περασμένη σεζόν, αλλά χωρίς υπερβολές, αφού οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έχουν αποδείξει πως ξέρουν τη συνταγή να δημιουργούν ισχυρές ομάδες χωρίς τεράστιους προϋπολογισμούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x